Ρεπορτάζ

Ανακλήθηκαν 11 κατασχέσεις εις χείρας ισάριθμων πελατών της ΚΑΪΡ

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου ανακλήθηκαν προσωρινά οι συντηρητικές κατασχέσεις που επιβλήθηκαν εις χείρας 11 πελατών της ΚΑΪΡ, υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας ποσού ύψους 5.000 ευρώ μηνιαίως καταβαλλόμενης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι την συζήτηση σχετικής αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων σε δικάσιμο που ορίστηκε για την 23η Σεπτεμβρίου 2022.
Οπως έγραψε χθες η «δημοκρατική» η ΚΑΪΡ στρέφεται κατά του υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον ειδικό εκκαθαριστή της, ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».
Αιτήθηκε ειδικότερα την ανάκληση της συντηρητικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων (πελατών της) ποσού 500.000 ευρώ που επιβλήθηκε από την καθ’ ής δυνάμει κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων δυνάμει της υπ’αρ. 7/2022 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου
Συγκεκριμένα, η συντηρητική κατάσχεση επιβλήθηκε απ’ την καθ’ης εις χείρας 11 ανωνύμων εταιριών και βασικών μεγάλων πελατών της ΚΑΪΡ.
Οπως εξέθεσε η ΚΑΪΡ, η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εύρωστη και επί πολλά έτη ακμάζουσα επιχείρηση.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πτώση ζήτησης των προϊόντων (αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα), οι έκτακτοι φόροι, η αύξηση του φπα, η αύξηση κόστους πρώτων υλών κ.ο.κ., είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει μερική οικονομική δυσπραγία από το 2010 μέχρι σήμερα.
Σημαντικό να τονιστεί είναι, το γεγονός ότι η ΚΑΪΡ αδυνατούσε να συναγωνιστεί τον ανταγωνισμό στην αγορά (οινοποίηση), καθώς λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπεται, έχει υποχρέωση από το κράτος απορρόφησης σε συγκεκριμένες τιμές πλαφόν του συνόλου της σταφυλοπαραγωγής της Δωδεκανήσου.
Το κράτος δηλαδή με παρελθοντικές υπουργικές αποφάσεις, υποχρέωνε την ΚΑΪΡ να απορροφήσει σε συγκεκριμένες τιμές τη σταφυλοπαραγωγή και το ίδιο (κράτος) έμπαινε εγγυητής σε δάνεια προκειμένου να αντισταθμίσει την παρεμβατικότητα στην ιδιωτική οικονομία που ελάμβανε χώρα για την προστασία των παραγωγών.
Τονίζει η ΚΑΪΡ ότι πριν προβεί η αντίδικος στην βαλλόμενη συντηρητική κατάσχεση εις χείρας των πελατών της, εντελώς αιφνίδια και καταχρηστικά πριν καν κοινοποιήσουν την υπ’ αριθ. 7/2022 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου προέβη δήθεν προς εξασφάλιση των δικαιωμάτων της, στην δια συντηρητικής κατάσχεσης δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, τέλη του περασμένου Μαρτίου 2022, με σκοπό όχι βεβαίως στην διατήρηση των δικαιωμάτων της, αλλά στην οικονομική της καταστροφή, αφού παρέλυσε εντελώς κάθε τραπεζική συναλλαγή μιας ανώνυμης εταιρίας με κύκλους εργασιών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, με 48 εργαζόμενους, με 400 συνδεδεμένους σταφυλοπαραγωγούς/προμηθευτές και με εκατοντάδες συνδεδεμένες επιχειρήσεις.
Τονίζει επιπλέον ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου ανακάλεσε την από 23-3-2022 συντηρητική κατάσχεση στα χέρια μίας τράπεζας και επέβαλε εγγυοδοσία μηνιαίων καταβολών 5.000 ευρώ στο ΤΠκΔ, την οποία φυσικά και τηρεί.
Προσθέτει εξάλλου ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δηλαδή, μεσούσης της τουριστικής σεζόν (πρώτης μετά από 3 χρόνια αισιόδοξης τουριστικά χρονιάς), το σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών της (πλην της Εθνικής Τράπεζας) είναι ήδη δεσμευμένο συντηρητικά απ’την καθ’ης, ενώ εκκρεμεί η απόφαση επί της κύριας αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων με την οποία αιτείται την ολοσχερή ανάκληση της συντηρητικής κατάσχεσης σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αφού η καθ’ης είναι πλήρως και ολοσχερώς εξασφαλισμένη.
Η ΚΑΪΡ εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Μηνά Τσέρκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου