Ρεπορτάζ

Γ. Κακούλης: «Θετική εξέλιξη η έγκριση της α! φάσης της Πολεοδομικής Μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης»

Ως «θετικές» χαρακτήρισε, με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», τις εξελίξεις με την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Α’ φάσης της Πολεοδομικής Μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κακούλης.
«Η μελέτη αυτή είχε κατατεθεί στο Υπουργείο στις 20 Αυγούστου του 2014 για έγκριση. Πέρασαν σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια για μια τυπική διαδικασία. Προσπαθήσαμε αρκετά (και με την αρωγή του βουλευτή του Σύριζα κ. Νεκτάριου Σαντορινιού) να παρακάμψουμε ένα μεγάλο εμπόδιο που ήταν η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων –δηλαδή ποιο υπουργείο είχε την αρμοδιότητα να εγκρίνει την μελέτη (το ΥΠΕΣ ή το Υπ. Ενέργειας). Κατόπιν τούτου, πήρε τον δρόμο για την έγκριση της πρώτης φάσης. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση, η οποία περιλαμβάνει την πρόταση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου και αργότερα, αφού έρθει προς συζήτηση και έγκριση στην Τοπική Κοινότητα Ρόδου και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα προωθηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Εκεί θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής των οικοδομικών αδειών σε χώρους που προτείνονται για κοινόχρηστοι και κοινωφελείς. Σύμφωνα με την διαδικασία, θα αναρτηθεί για να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις –εντός των χρονικών περιθωρίων που προβλέπονται από τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις- και κατόπιν όλων αυτών η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού θα προχωρήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις –όπου χρειαστεί. Όταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, η Α’ φάση Πολεοδομικής Μελέτης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου θα υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από εκεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων για να εγκριθεί» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του κανονισμού μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη, που θα αποτελέσει ένα χρήσιμο ‘εργαλείο’ τρόπον τινά, για πολλές παραμέτρους στην λειτουργία του πολύπαθου μνημείου:
«Η μελέτη αυτή, έχει πολλές κατευθύνσεις και άξονες, όπως η κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων εντός του μνημείου, η τακτοποίηση προβλημάτων των μονίμων κατοίκων, η αξιοποίηση των υφιστάμενων δημοσίων κτηρίων για να στεγαστούν διάφορες δραστηριότητες, η διαμονή φοιτητών και άλλα πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες, που θα συμβάλουν στην βελτίωση της λειτουργίας του μνημείου για μόνιμους κατοίκους και επιχειρηματικές δραστηριότητες» εξήγησε ο κ. Κακούλης.
Η πολεοδομική μελέτη της Μεσαιωνικής Πόλης χρονολογείται από την δεκαετία του 1960 με κάποιες βελτιώσεις που έγιναν μετά το 2011.
Έκτοτε, είχε… «κολλήσει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να βρίσκεται «ξεχασμένη» στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και χρόνια. Καμία δημοτική αρχή μέχρι πρότινος δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει καμία διαδικασία, με αποτέλεσμα να κρίνεται τώρα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να ενεργοποιηθεί με όποιες βελτιώσεις είναι απαραίτητες.
«Αυτή την στιγμή, η Μεσαιωνική Πόλη δεν έχει πολεοδομικό σχεδιασμό και συνεπώς, καθιστά δύσκολες τις όποιες παρεμβάσεις κρίνονται απαραίτητες σε θέματα όπως οι χρήσεις γης κ.λπ. Δεν είναι δυνατόν ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς να μην έχει ούτε κανονισμό, ούτε έστω ένα Προεδρικό Διάταγμα που να διέπει τους όρους λειτουργίας του μνημείου…», τόνισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Πάνος Βενέρης.
Το ζητούμενο είναι να «θεσμοθετηθεί» πλέον αυτή η Πολεοδομική Μελέτη ώστε να αποτελέσει ένα χρήσιμο και βασικό «εργαλείο» για τις όποιες επόμενες αποφάσεις και δράσεις μέσα στο Μνημείο.  Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, ο Δήμος Ρόδου έχει έναν τυπικό κανονισμό για την Μεσαιωνική Πόλη προς ιδίαν χρήση αλλά πέραν τούτου, τίποτε επίσημο  προς εφαρμογή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου