Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των συμβασιούχων των ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου

Την προσεχή Δευτέρα θα κριθεί από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου η πληρότητα της νέας τροπολογίας του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, που ψηφίστηκε την 23η Απριλίου στη Βουλή, με την οποία επιδιώκεται οριστική λύση στην εκκρεμότητα των συμβασιούχων των ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου.
Με πράξη που είχε εκδώσει ο αναπληρωτής επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Δωδεκάνησα επέστρεψαν αθεώρητα στην ΔΕΥΑ Ρόδου τα εντάλματα πληρωμής των μισθών 67 συμβασιούχων της πρώην ΔΕΥΑ Ιαλυσού κι ακόμη 5 του Αρχαγγέλου, μετά από απόφαση του VII Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών, που έκρινε αρνητικά επί της νομιμότητας επαναπρόσληψής τους.
Οι συμβασιούχοι, όπως έγραψε η “δημοκρατική”, επαναπροσελήφθησαν με επίκληση διατάξεως, που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά μόνο συμβασιούχους, που πληρούν τα κριτήρια του νόμου για την μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και δεν βρίσκει εφαρμογή στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Εκτοτε για την πληρωμή των μισθών τους αναγκάζονται να προσφεύγουν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και να εκδίδουν διαταγές πληρωμής εις βάρος της επιχείρησης.
Στο μεταξύ 8 υπάλληλοι της ΔΕΥΑ Ρόδου προσέφυγαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή ρύθμιση της εργασιακής τους κατάστασης.
Όπως τονίζουν προσελήφθησαν στις ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών τους, τα έτη 2004 έως και 2005.
Συνεπεία της φύσης της εργασίας τους, μετά την συμπλήρωση διετίας πλήρους και διαρκούς παροχής των εργασιών τους, η σύμβασή τους μετετράπη από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Το έτος 2014 περιήλθε στην διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, μία ανώνυμη καταγγελία αναφορικά με την αμφισβήτηση της νομιμότητας της μετατροπής των συμβάσεων τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Στις 31 Ιουλίου 2017 και ενώ ευρίσκοντο ήδη 3 έτη εκτός της εργασίας τους, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4483/2017 στο ΦΕΚ Α 107/31-7-2017.
Προέβλεπε ότι εφόσον κατά το χρόνο συγχώνευσης των ΔΕΥΑ Ιαλυσού και Αρχαγγέλου με την ενιαία πλέον ΔΕΥΑ Ρόδου (δηλαδή τον Μάιο του 2011 οπότε και ελήφθη και δημοσιεύθηκε η οικεία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου), υφίστατο ενεργή σχέση εργασίας (χωρίς να χαρακτηρίζεται η μορφή της ως ορισμένου ή αορίστου χρόνου), είναι δυνατή η κατάταξή τους σε θέσεις αορίστου χρόνου.
Εν συνεχεία δημοσιεύθηκε ο νόμος 4583/2018 (ΦΕΚ Α 212/18.12.2018) στο άρθρο 108 του οποίο οριζόταν ότι:
«Η διάταξη του άρθρου 13 του ν. 4483/2017 (Α΄ 107), τροποποιείται ως εξής:
«Το προσωπικό που υπηρετούσε με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως τρόπου πρόσληψης, σε επιχειρήσεις του ν. 1069/1980 και δεν κατατάχθηκε σε αντίστοιχες θέσεις, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 109 του ν. 3852/2010, κατατάσσεται, ύστερα από αίτησή του, σε θέσεις αορίστου χρόνου, με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης και από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η οποία πρέπει να υποβληθεί εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος.
Για τη νομιμότητα της κατάταξης αρκεί το πραγματικό γεγονός της απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού στις συγχωνευθείσες επιχειρήσεις κατά την ημερομηνία συγχώνευσης. Στην έννοια της απορροφώσας, υπάγονται και οι επιχειρήσεις του ν. 1069/1980 που επέκτειναν την εδαφική αρμοδιότητά τους δυνάμει του ν. 3852/2010.
Οι διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 3801/2009 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και στους εργαζόμενους αυτούς.». Όπως προκύπτει από το κείμενο της διάταξης με αυτή διαλύεται κάθε αμφιβολία αναφορικά με το σύννομο ή μη της διαδικασίας αρχικής πρόσληψης και με τον χαρακτηρισμό και το είδος της σύμβασης εργασίας, επαφείοντας την κατάταξη του εργαζόμενου μόνο στη πραγματικό γεγονός της απασχόλησης αυτού στην κοινοφελή επιχείρηση κατά το χρόνο συγχώνευσης αυτής.
Περαιτέρω προς πλήρη διασάφηση της απεμπλοκής της κατάταξης από το σύννομο ή μη της διαδικασίας αρχικής πρόσληψης, ο νόμος ορίζει την αναλογική πλέον εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 64 ν. 3801/2009 περί αναδρομικής νομιμότητας της διαδικασίας πρόσληψης.
Τέλος η κατάσταση αποσαφηνίστηκε απόλυτα με το άρθρο 259 ν. 4610/2019 ΦΕΚ ΦΕΚ Α 70/7.5.2019.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου