Ειδήσεις

Eθεσε «επί τάπητος» όλα τα τρέχοντα ζητήματα

Στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χτες στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Κατά την πρώτη σύσκεψη εξετάστηκαν, όπως είπε, μια σειρά από θέματα, με σημείο αιχμής την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως 23 Ιουνίου 2018 στην Θεσσαλονίκη με θέμα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων: «Η ΠΝΑΙ την οποία θα εκπροσωπήσουμε μαζί με τον γενικό διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Πάνο Βενέρη, έχει καταγράψει όλα τα θέματα που αφορούν την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, και φυσικά θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Ωστόσο, στο νησί της Ρόδου λειτουργούν δύο ΧΥΤΑ –ο ένας στο βόρειο τρίγωνο και ο δεύτερος που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Νότια Ρόδο. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τον τότε Καποδιστριακό δήμο και με την στήριξη της ΠΝΑΙ, ολοκληρώθηκε και δόθηκε προς λειτουργία. Είναι ένα θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για όλους. Εμείς βάζουμε ψηλά το ζήτημα της νησιωτικότητας, με σημείο αιχμής την διάθεση των κονδυλίων που θα πρέπει να είναι χωρίς περικοπές για τα νησιά μας ενώ οι δήμοι που προχωρούν και επιδεικνύουν ενδιαφέρον, να έχουν μια απλόχερη ενίσχυση στο σημαντικό αυτό θέμα. Επιπλέον, είναι πολλά μικρά νησιά στην περιοχή μας όπου πρέπει να τύχει επεξεργασίας ένα ιδιαίτερο σχέδιο το οποίο αφορά στην λειτουργία και στην διαχείριση των απορριμμάτων καθώς τα μικρά νησιά πρέπει να έχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μπορεί αυτοδύναμα να εξυπηρετείται. Πολλά από αυτά που λέμε και εισηγείται η Ε.Ε. έχουν εφαρμογή στην ηπειρωτική χώρα, αλλά όχι στα νησιά και κυρίως στα μικρότερα», όπως τόνισε.
Όσον αφορά στην δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Βιομηχανίας Δωδεκανήσου, ο κ. Φλεβάρης έκανε γνωστό ότι εξετάστηκε ένα ζήτημα που απασχολεί τους υπαλλήλους και είναι οι μετακινήσεις εκτός έδρας: «Σε συνάντηση που είχα με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Κορνιλάκη μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη (ως πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ), εξετάσαμε τα θέματα τα οποία πρέπει να δούμε με προσοχή ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα οι υπάλληλοι της ΠΝΑΙ. Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της, τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις. Πρέπει να δίδεται οικονομική αποζημίωση ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ώστε να διενεργούνται οι αυτοψίες και οι έλεγχοι στις περιοχές όπου μεταβαίνουν οι υπάλληλοί μας», λέγοντας πως πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επεξεργασίας για τις αυτοψίες σε όλα τα νησιά της περιοχής ευθύνης της ΠΝΑΙ καθώς η υποστελέχωση δημιουργεί δυσλειτουργίες: «Αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση αφού ξέρουμε τι θα πει νησιωτικότητα και πολυνησιακό σύμπλεγμα. Τουλάχιστον να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και ιδιώτες για να μας βοηθούν και όποτε μπορέσουν οι υπηρεσίες να διενεργούν και τους τυπικούς ελέγχους. Αυτό θα μπορέσει να βοηθήσει στους ελέγχους αλλά και να παταχθεί η γραφειοκρατία, τρόπον τινά», όπως ανέφερε.
Η λειψυδρία και η ΔΕΥΑΡ
Ο κ. Φλεβάρης, μίλησε ακόμη για το πρόβλημα με την λειψυδρία στο νησί της Ρόδου: «Παρά τα καλά νέα από το Φράγμα του Γαδουρά που είναι γεμάτο, οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση του νερού. Εμείς ως ΠΝΑΙ κάναμε ό,τι χρειάστηκε σε κάθε μέτωπο, με το Φράγμα, με τις αφαλατώσεις κ.λπ. αλλά κι εμείς ως πολίτες πρέπει να σταματήσουμε τις σπατάλες. Δυστυχώς η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν συνεχιστεί αυτό, θα βρεθούμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις».
Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της ΔΕΥΑΡ για να αυξηθούν οι ποσότητες νερού σε 34.000 κυβικά καθημερινά, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε κατηγορηματικά: «Το νερό θα δοθεί και θα συνεχίσει να δίδεται στους πολίτες. Και δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το πολύτιμο αυτό κοινόχρηστο αγαθό. Ανήκει σε όλους».
Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας λέγοντας πως υπάρχουν πολλά κτήρια τα οποία μένουν αχρησιμοποίητα ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν για να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες στα νησιά μας. «Ας παραχωρήσει το κράτος στον δήμο Ρόδου και στην ΠΝΑΙ κάποια κτήρια που τα χρειάζονται κι ας αξιοποιήσει αλλιώς εκείνα που δεν χρειάζονται», όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου