ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eθεσε «επί τάπητος» όλα τα τρέχοντα ζητήματα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Στις δύο συ­σκέ­ψεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν χτες στις Διευ­θύν­σεις Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Βιο­μη­χα­νί­ας Δω­δε­κα­νή­σου, ανα­φέρ­θη­κε σε συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης κ. Γιάν­νης Φλε­βά­ρης.

Κατά την πρώτη σύ­σκε­ψη εξε­τά­στη­καν, όπως είπε, μια σειρά από θέ­μα­τα, με ση­μείο αιχ­μής την Πα­νελ­λή­νια Συν­διά­σκε­ψη που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από τις 21 έως 23 Ιου­νί­ου 2018 στην Θεσ­σα­λο­νί­κη με θέμα την δια­χεί­ρι­ση των στε­ρε­ών απο­βλή­των: «Η ΠΝΑΙ την οποία θα εκ­προ­σω­πή­σου­με μαζί με τον γε­νι­κό διευ­θυ­ντή της Διεύ­θυν­σης Πε­ρι­βάλ­λο­ντος κ. Πάνο Βε­νέ­ρη, έχει κα­τα­γρά­ψει όλα τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν την δια­χεί­ρι­ση των στε­ρε­ών απο­βλή­των στα Δω­δε­κά­νη­σα και στις Κυ­κλά­δες, και φυ­σι­κά θα πα­ρου­σιά­σου­με τις προ­τά­σεις μας. Ωστό­σο, στο νησί της Ρόδου λει­τουρ­γούν δύο ΧΥΤΑ –ο ένας στο βό­ρειο τρί­γω­νο και ο δεύ­τε­ρος που εγκαι­νιά­στη­κε πρό­σφα­τα στη Νότια Ρόδο. Η προ­σπά­θεια αυτή ξε­κί­νη­σε από τον τότε Κα­πο­δι­στρια­κό δήμο και με την στή­ρι­ξη της ΠΝΑΙ, ολο­κλη­ρώ­θη­κε και δό­θη­κε προς λει­τουρ­γία. Είναι ένα θέμα που απα­σχο­λεί και την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, καθώς η δια­χεί­ρι­ση των στε­ρε­ών απο­βλή­των απο­τε­λεί με­γά­λο στοί­χη­μα για όλους. Εμείς βά­ζου­με ψηλά το ζή­τη­μα της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, με ση­μείο αιχ­μής την διά­θε­ση των κον­δυ­λί­ων που θα πρέ­πει να είναι χωρίς πε­ρι­κο­πές για τα νησιά μας ενώ οι δήμοι που προ­χω­ρούν και επι­δει­κνύ­ουν εν­δια­φέ­ρον, να έχουν μια απλό­χε­ρη ενί­σχυ­ση στο ση­μα­ντι­κό αυτό θέμα. Επι­πλέ­ον, είναι πολλά μικρά νησιά στην πε­ριο­χή μας όπου πρέ­πει να τύχει επε­ξερ­γα­σί­ας ένα ιδιαί­τε­ρο σχέ­διο το οποίο αφορά στην λει­τουρ­γία και στην δια­χεί­ρι­ση των απορ­ριμ­μά­των καθώς τα μικρά νησιά πρέ­πει να έχουν εναλ­λα­κτι­κές λύ­σεις προ­κει­μέ­νου να μπο­ρεί αυ­το­δύ­να­μα να εξυ­πη­ρε­τεί­ται. Πολλά από αυτά που λέμε και ει­ση­γεί­ται η Ε.Ε. έχουν εφαρ­μο­γή στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα, αλλά όχι στα νησιά και κυ­ρί­ως στα μι­κρό­τε­ρα», όπως τό­νι­σε.

Όσον αφορά στην δεύ­τε­ρη σύ­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Διεύ­θυν­ση Βιο­μη­χα­νί­ας Δω­δε­κα­νή­σου, ο κ. Φλε­βά­ρης έκανε γνω­στό ότι εξε­τά­στη­κε ένα ζή­τη­μα που απα­σχο­λεί τους υπαλ­λή­λους και είναι οι με­τα­κι­νή­σεις εκτός έδρας: «Σε συ­νά­ντη­ση που είχα με τον αρ­μό­διο επί­τρο­πο κ. Κορ­νι­λά­κη μαζί με τον αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χη κ. Φι­λή­μο­να Ζαν­νε­τί­δη (ως πρό­ε­δρο της Οι­κο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής της ΠΝΑΙ), εξε­τά­σα­με τα θέ­μα­τα τα οποία πρέ­πει να δούμε με προ­σο­χή ώστε να μπο­ρούν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν απρό­σκο­πτα οι υπάλ­λη­λοι της ΠΝΑΙ. Παρά την υπο­στε­λέ­χω­ση των υπη­ρε­σιών της, τόσο στα Δω­δε­κά­νη­σα όσο και στις Κυ­κλά­δες πρέ­πει να βρε­θούν λύ­σεις για τις εκτός έδρας με­τα­κι­νή­σεις. Πρέ­πει να δί­δε­ται οι­κο­νο­μι­κή απο­ζη­μί­ω­ση ώστε να ξε­πε­ρά­σου­με τις δυ­σκο­λί­ες ώστε να διε­νερ­γού­νται οι αυ­το­ψί­ες και οι έλεγ­χοι στις πε­ριο­χές όπου με­τα­βαί­νουν οι υπάλ­λη­λοί μας», λέ­γο­ντας πως πρέ­πει να γί­νουν πε­ρισ­σό­τε­ρες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις.

Πα­ράλ­λη­λα, είπε πως βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία επε­ξερ­γα­σί­ας για τις αυ­το­ψί­ες σε όλα τα νησιά της πε­ριο­χής ευ­θύ­νης της ΠΝΑΙ καθώς η υπο­στε­λέ­χω­ση δη­μιουρ­γεί δυ­σλει­τουρ­γί­ες: «Αυτό απαι­τεί νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση αφού ξέ­ρου­με τι θα πει νη­σιω­τι­κό­τη­τα και πο­λυ­νη­σια­κό σύ­μπλεγ­μα. Του­λά­χι­στον να μπο­ρέ­σου­με να ενερ­γο­ποι­ή­σου­με και ιδιώ­τες για να μας βοη­θούν και όποτε μπο­ρέ­σουν οι υπη­ρε­σί­ες να διε­νερ­γούν και τους τυ­πι­κούς ελέγ­χους. Αυτό θα μπο­ρέ­σει να βοη­θή­σει στους ελέγ­χους αλλά και να πα­τα­χθεί η γρα­φειο­κρα­τία, τρό­πον τινά», όπως ανέ­φε­ρε.

Η λει­ψυ­δρία και η ΔΕΥΑΡ

Ο κ. Φλε­βά­ρης, μί­λη­σε ακόμη για το πρό­βλη­μα με την λει­ψυ­δρία στο νησί της Ρόδου: «Παρά τα καλά νέα από το Φράγ­μα του Γα­δου­ρά που είναι γε­μά­το, οι υδρο­φό­ροι ορί­ζο­ντες έχουν σο­βα­ρό πρό­βλη­μα. Πρέ­πει να εί­μα­στε όλοι πολύ προ­σε­κτι­κοί στην δια­χεί­ρι­ση του νερού. Εμείς ως ΠΝΑΙ κά­να­με ό,τι χρειά­στη­κε σε κάθε μέ­τω­πο, με το Φράγ­μα, με τις αφα­λα­τώ­σεις κ.λπ. αλλά κι εμείς ως πο­λί­τες πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με τις σπα­τά­λες. Δυ­στυ­χώς η κα­τά­στα­ση είναι κρί­σι­μη και αν συ­νε­χι­στεί αυτό, θα βρε­θού­με σε μη ανα­στρέ­ψι­μες κα­τα­στά­σεις».

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το αί­τη­μα της ΔΕΥΑΡ για να αυ­ξη­θούν οι πο­σό­τη­τες νερού σε 34.000 κυ­βι­κά κα­θη­με­ρι­νά, ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης δή­λω­σε κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά: «Το νερό θα δοθεί και θα συ­νε­χί­σει να δί­δε­ται στους πο­λί­τες. Και δεν πρό­κει­ται να ιδιω­τι­κο­ποι­η­θεί το πο­λύ­τι­μο αυτό κοι­νό­χρη­στο αγαθό. Ανή­κει σε όλους».

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε και στην ανά­γκη αξιο­ποί­η­σης της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας λέ­γο­ντας πως υπάρ­χουν πολλά κτή­ρια τα οποία μέ­νουν αχρη­σι­μο­ποί­η­τα ενώ θα μπο­ρού­σαν να δια­τε­θούν για να στε­γά­σουν δη­μό­σιες υπη­ρε­σί­ες στα νησιά μας. «Ας πα­ρα­χω­ρή­σει το κρά­τος στον δήμο Ρόδου και στην ΠΝΑΙ κά­ποια κτή­ρια που τα χρειά­ζο­νται κι ας αξιο­ποι­ή­σει αλ­λιώς εκεί­να που δεν χρειά­ζο­νται», όπως τό­νι­σε.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.