Ειδήσεις

Δεύτερο κύμα κατασχέσεων αυτήν την φορά από το ΙΚΑ – Ρόδου

  • Σε δραματικά αδιέξοδα οι επιχειρήσεις
  • Λίστα 55 οφειλετών εστάλη χθες στα τραπεζικά ιδρύματα

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο θόρυβος, που έχει προκαλέσει στην αγορά, η απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών, οφειλών προς τον Δήμο Ρόδου και μια νέα λίστα έρχεται να επιδεινώσει κι άλλο την δραματική οικονομική κατάσταση στο νησί.
Χθες το πρωί συγκεκριμένα απεστάλη από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ λίστα με 55 επιχειρηματίες του νησιού σε τραπεζικά καταστήματα με την οποία ζητείται η δέσμευση των λογαριασμών τους για οφειλές από την μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στη λίστα δεν περιλαμβάνονται μεγαλοοφειλέτες αλλά επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν στο τελευταίο τρίμηνο τις εισφορές των υπαλλήλων τους, γεγονός που έχει προκαλέσει περαιτέρω ασφυξία ακόμη και σε οφειλέτες, που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στα προηγούμενα χρόνια και αδυνατούν εξαιτίας της κρίσης να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους.
Στο μεταξύ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία εντός οκτώ εργάσιμων ημερών θα πρέπει οι οφειλέτες να υποβάλουν δήλωση για να ανακόψουν την επιβληθείσα κατάσχεση εις χείρας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για την κατάσχεση εις χείρας οποιουδήποτε άλλου τρίτου (δηλαδή οποιουδήποτε πλην των τραπεζών) η σχετική προθεσμία είναι οκτώ ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται ότι για κάθε φυσικό πρόσωπο θεσπίζεται το ακατάσχετο για απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ και για ένα και μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επί ακίνητης και κινητής περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κύριων οφειλών στις Ταμειακές Υπηρεσίες του Ιδρύματος, δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο από 1.500 μηνιαίως αυξήθηκαν σε 5.000 έως 8.000 την εβδομάδα οι κατασχέσεις, κατά μέσο όρο, «εις χείρας τρίτων», που πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να διασφαλίσει τους ελάχιστους δυνατούς πόρους από ληξιπρόθεσμες οφειλές εργοδοτών και από μη εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή τους.

Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς το σύνολο των νομικών εισπρακτικών μέτρων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εντάλματα κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και πλειστηριασμοί) δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα 1.500 μηνιαίως.
Με τις κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» επιχειρείται από το ΙΚΑ η αναγκαστική είσπραξη απαιτήσεων και εσόδων, που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους.
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιχειρήσεων, που βρίσκονται στο επίκεντρο διαδικασιών κατάσχεσης περιλαμβάνονται τόσο μικρού μεγέθους επιχειρήσεις όσο και κάποια από τα παλαιά μεγαθήρια της βιομηχανίας και του ξενοδοχειακού κλάδου.
Τα Ταμεία βιώνουν την παταγώδη αποτυχία των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σταματούν να πληρώνουν και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν ούτε τις τρέχουσες, ούτε τις παλαιές οφειλές τους την ώρα που η εισπραξιμότητα στο ΙΚΑ και από εν ενεργεία επιχειρήσεις σημειώνει συνεχώς υποχωρήσεις. Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο ή αποκλειστικά στην εν γένει μείωση της απασχόλησης λόγω κρίσης, αλλά και στην έξαρση που έχει αποκτήσει το φαινόμενο των εικονικών ασφαλίσεων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου