Ειδήσεις

Στήριξη για άνοιγμα ξενοδοχείων

Κίνητρα για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία αλλά και οι υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις που διστάζουν να προχωρήσουν στην επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους, δεδομένων των χαμηλών ακόμα κρατήσεων για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, παρατείνει το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας έως τα τέλη Ιουνίου και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και ανοίγει το αμέσως επόμενο διάστημα την πλατφόρμα μέσω της οποίας θα χορηγείται η επιδότηση των παγίων για όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση του τζίρου μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με το 2019 κατά την περυσινή χρήση.

Παράλληλα, αναμένει τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με πόρους του ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως όταν ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα ενίσχυσης του τουρισμού, «θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιον ξενοδόχο να μην ανοίξει».

Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα καθώς μεσαίες και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις με πλήθος προσωπικού που ανέρχεται σε εκατοντάδες διστάζουν να προχωρήσουν στο άνοιγμα των μονάδων τους τη στιγμή που οι κρατήσεις για τον επόμενο ενάμιση μήνα παραμένουν ασθενικές. Ωστόσο, αυτό ισοδυναμεί με διατήρηση των εν λόγω ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων του τουρισμού εκτός αγοράς. Δημιουργείται, δηλαδή, ένας φαύλος κύκλος που μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη των κυρίως ροών των ξένων ταξιδιωτών προς τη χώρα.

Με αυτά κατά νουν, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις τη Δευτέρα και ανακοίνωσαν κάποια από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν (αναστολή συμβάσεων, «Συν-Εργασία») χθες το απόγευμα. Αποφασίστηκαν ειδικότερα, στο πλαίσιο της στήριξης της απασχόλησης στον τουρισμό, τα ακόλουθα μέτρα:

• Για τους εποχικά εργαζομένους σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που υποχρεωτικά θα επαναπροσληφθούν, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

• Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, οι εποχικά εργαζόμενοι υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία θα μπορούν να ενταχθούν από τον μήνα Ιούλιο και έως τον Σεπτέμβριο 2021 στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και για τον χρόνο που εργάζονται (όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου των αερομεταφορών και την ακτοπλοΐα). Για τις ανωτέρω επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου δεν θα ισχύει η 31η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία επιμέτρησης του προσωπικού τους.

Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα μπορούν να ενταχθούν, από 1ης Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ένταξη της πρόσληψής τους στο πρόγραμμα αυτό θα καλύπτεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και ο καθαρός μισθός τους θα επιδοτείται με 200 ευρώ.

Οι ξεναγοί και οι τουριστικοί συνοδοί θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με μονομερή δήλωσή τους στο Π.Σ. «Εργάνη» που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου