Ρεπορτάζ

Αλλοδαπή κατηγορούμενη σε δύο υποθέσεις κακουργηματικής φοροαπάτης

Δύο υποθέσεις κακουργηματικής φοροαπάτης με κατηγορούμενη μια αλλοδαπή κάτοικο της Κω, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε δύο δίκες, σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και ποινή φυλάκισης 3 ετών, θα απασχολήσουν την προγραμματισμένη για την 9η Ιουνίου 2021 συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωεδεκανήσου επί κακουργημάτων.
Στην πρώτη υπόθεση για την οποία της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Η κατηγορούμενη κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχη για το ό,τι, ως εκπρόσωπος εδρεύουσας στην περιοχή Ζηπάρι της Κω ομώνυμης ατομικής επιχείρησης, η οποία έχει ως αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών ελαιοχρωματισμών, εξέδωσε κατά το χρονικό διάστημα από 1-01-2007 έως 31-12-2007, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, ύψους 144.640,00 ευρώ, το οποίο ήταν εν μέρει εικονικό ως προς την αξία τουλάχιστον κατά το ποσό των 63.000 ευρώ και αφορούσε σε εν μέρει ανύπαρκτη συναλλαγή, από 1-01-2008 έως 31-12-2008, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, ύψους 93.677,00 ευρώ, το οποίο ήταν εν όλω εικονικό και αφορούσε ανύπαρκτη συναλλαγή, από 1-01-2009 έως 31-12-2009, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, ύψους 109.949,00 ευρώ, το οποίο ήταν εν μέρει εικονικό ως προς την αξία τουλάχιστον κατά το ποσό των 31.7860 ευρώ και αφορούσε εν μέρει ανύπαρκτη συναλλαγή.

Τα κατά τα ανωτέρω εκδοθέντα τιμολόγια, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ τυγχάνουν εν μέρει ή εν όλω εικονικά, καθόσον κατά τα έτη 2007 και 2009 ουδεμία αγορά εμπορευμάτων και πρώτων υλών είχε πραγματοποιήσει, εν έτει 2008 ουδέν εκ των τιμολογίων αγοράς πρώτων υλών προορίζετο για ξενοδοχειακή επιχείρηση με έδρα την περιοχή Ψαλίδι της Κω, τα έτη 2007 και 2009 σε ουδεμία δαπάνη μισθοδοσίας είχε υποβληθεί, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις, ούτε είχε καταβάλει εισφορές για τις εργασίες, τις οποίες τιμολογούσε, ενώ ουδείς εκ των υπεργολάβων οι οποίοι φέρονται ότι απασχολήθηκαν κατά τα έτη 2008 και 2009 αντιστοίχως σε εργασίες ελαιοχρωματισμού σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Ψαλίδι της Κω, την εκτέλεση των οποίων ανέλαβε ως εργολάβος η ατομική της επιχείρηση, νομίμως εκπροσωπούμενη, είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις εν λόγω εργασίες.
Επιπλέον ένας άλλος επιχειρηματίας κατά την τελευταία δεκαετία και δη από το έτος 1998 και εντεύθεν δεν είχε υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ και συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών, δεν είχε δηλωθεί ως πελάτης από ουδεμία επιχείρηση μη έχοντας πραγματοποιήσει ουδεμία αγορά άνω των 300.00 ευρώ κατά την εν λόγω χρονική περίοδο, κατά δήλωση της ανωτέρω εργοδότριας ξενοδοχειακής επιχείρησης, ούτε ο ίδιος ανέλαβε οιαδήποτε εργασία ελαιοχρωματισμού των εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου, ούτε έχουν καταχωρηθεί συναφείς εργασίες ελαιοχρωματισμού, ενώ τόσο σε βάρος του ίδιου όσο και σε βάρος της εταιρείας του στην Εθνική Οδό Αθηνών -Λαμίας, της οποίας φέρεται ο ίδιος ως εκπρόσωπος, έχει καταλογιστεί πληθώρα παραβάσεων για έκδοση και αποδοχή πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας εγγίζουσας τα 3.000.000 ευρώ.
Αφετέρου δε, υπεργολάβος ετερρόρυθμη εταιρεία ως αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας είχε δηλώσει όχι τις οικοδομικές εργασίες, αλλά το εμπόριο χυμών – φρούτων, ενώ ως δευτερεύουσες δραστηριότητες είχε δηλώσει εμπορική αντιπροσωπεία-μεσιτεία-προμήθεια πώλησης χυμών, χονδρικό εμπόριο Η/Υ, χονδρικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δεν έχει υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2009 και εντεύθεν, ούτε δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2010 και εντεύθεν και ουδέποτε έχει θεωρήσει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ούτε στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας, ούτε στη Δ.Ο.Υ. Αργυρούπολης, όπου μεταφέρθηκε εν συνεχεία, ενώ κατά δήλωση της εργοδότριας εταιρείας η ανωτέρω υπεργολάβος ετερόρρυθμη εταιρεία ουδέποτε απασχολήθηκε στην εκτέλεση εργασιών ελαιοχρωματισμού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα, καθώς επίσης ότι δεν είχαν καταχωρηθεί στα βιβλία της (εργοδότριας) συναφείς εργασίες κατά την αυτήν ως άνω χρονική περίοδο (2009 και εντεύθεν).
Συνολικώς το ποσό των εικονικών εν όλω ή εν μέρει φορολογικών στοιχείων, τα οποία με πρόθεση εξέδωσε και αποδέχθηκε ανέρχεται στο ποσό των 260.586 ευρώ.
– Στην δεύτερη υπόθεση έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή ένας ημεδαπός, κάτοικος Αττικής για αποδοχή και έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 200.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση.
Συγκεκριμένα, ως ομόρρυθμοι εταίροι και διαχειριστές ομόρρυθμης εταιρείας, που δραστηριοποιείται στον τομέα των οικοδομικών εργασιών και εδρεύει στο Τιγκάκι έλαβαν και καταχώρισαν:
– Στα βιβλία της χρήσης του έτους 2008, 4 τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας 393.344 ευρώ, τα οποία ήταν εικονικά, καθώς αφορούσαν ανύπαρκτες συναλλαγές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
– Στα βιβλία της χρήσης του έτους 2009, 79 τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας 1.154.120,95 ευρώ, τα οποία ήταν εικονικά.
Συγκεκριμένα, ως ομόρρυθμοι εταίροι και διαχειριστές ομόρρυθμης εταιρίας εξέδωσαν τιμολόγια που αφορούσαν οικοδομικές εργασίες, με λήπτρια ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία τα οποία ήταν μερικώς εικονικά ως προς την αξία τους, καθώς ήταν υπερτιμολογημένα, αφού η εταιρία είχε ελάχιστες αγορές Α’ και Β’ υλών με προορισμό το υπό ανέγερση ξενοδοχείο της εταιρείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου