Ειδήσεις

Πατούλης: Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής -Κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ

Με κοινό ψήφισμα ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ έκλεισε τις εργασίες του το πρώτο κοινό διήμερο συνέδριο των Ενώσεων.

Οι Πρόεδροι της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης και Κ. Αγοραστός διαμήνυσαν ότι η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και πιο ώριμη από ποτέ, εκπέμπει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία: «Μέσα από τη σύνθεση και τη συνεννόηση διεκδικεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους και της Αυτοδιοίκησης».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το πρώτο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ είναι μόνο η αρχή μια συντονισμένης προσπάθειας ενίσχυσης και συνεργασίας των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θα συνεχίσουμε το κοινό μας βηματισμό με στόχο την δυναμική διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην τοπική και εθνική ανάπτυξη. Η Ελλάδα μπορεί, η Αυτοδιοίκηση μπορεί. Είμαστε ώριμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

«Αναμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να μας δώσει το σχέδιο νόμου και να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης, τουλάχιστον δύο μηνών πριν την κατάθεση του στη βουλή.

Θα μας βρουν απέναντι όσοι επιχειρήσουν να φέρουν το νομοσχέδιο κατευθείαν στη Βουλή χωρίς να μας δοθεί η δυνατότητα διαβούλευσης, στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια καθώς και στα θεσμικά μας όργανα» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε:

«Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτε λιγότερο από μια πραγματική μεταρρύθμιση. Η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα εισάγει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοικητικής διακυβέρνησης της χώρας».

«Το πρώτο κοινό συνέδριο της Αυτοδιοίκησης καταγράφεται στην ιστορία ως ορόσημο και συνάμα ως κατάκτηση για το αυτοδιοικητικό κίνημα», επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Αγοραστός και σημείωσε:

«Από τον γνήσιο, καθαρό δημοκρατικό διάλογο και τις εποικοδομητικές τοποθετήσεις τις δύο ημέρες του συνεδρίου επαναβεβαιώσαμε ότι

-Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης έγκειται στην ενότητά της και στη ζωτικότητα της σχέσης της με τον λαό

-Περιφέρειες και Δήμοι είμαστε του «υπέρ» και όχι του «αντί», της σύνθεσης και όχι της αφαίρεσης, της γόνιμης συνεργασίας κι όχι της στείρας αντιπαράθεσης,

-Εργαζόμαστε να ανανεώσουμε το νήμα της ιστορίας της Αυτοδιοίκησης και τη δυναμική της προόδου,

-Αναζητούμε νέες λύσεις αντί να ανακυκλώνουμε παλαιά προβλήματα.

Η επόμενη ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου δημιουργικής συνεργασίας στις σχέσεις των θεσμικών φορέων της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας μας», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και κατέστησε σαφές ότι «αυτό το θετικό μομέντουμ, το κεκτημένο του κοινού συνεδρίου είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας τη συνεργασία μας.

Άλλωστε, κοινή είναι η θέση μας ότι έκλεισε ο κύκλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως την ξέραμε κι ήρθε η ώρα για τη μετάβαση στη νέα εποχή της Περιφερειακής και Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον πολίτη», τόνισε.

Ψήφισμα

Μέσω του κοινού ψηφίσματος ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνουν ότι το κυοφορούμενο νομοσχέδιο δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα, όπως η αποκέντρωση και η προώθηση της Αυτοδιοίκητικής Διακυβέρνησης, αλλά περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισε η παράταξη του Γ. Ιωακειμίδη Νέα Αυτοδιοίκηση και απείχε η παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής το Δ. Μπίρμπα. Ο εκπρόσωπος του Συντονισμού αιρετών Τ. Κανταράς και η εκπρόσωπος της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Ελπίδα Παντελάκη καταψήφισαν και κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα.