Στις κάλπες προσήλθαν τη Δευτέρα οι εστιάτορες για να εκλέξουν την νέα διοίκηση του Σωματείου «Η Πρωτοπορία». Στις εκλογές συμμετείχε ένας συνδυασμός με επικεφαλής τον σημερινό πρόεδρο κ. Γιάννη Κλούβα.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου η γενική συνέλευση του Σωματείου με συμμετοχή πάντως περιορισμένου αριθμού εστιατόρων. Ο κ. Κλούβας αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του σωματείου κατά την τελευταία τριετία, που είχε να κάνει κατά κύριο λόγο με την προβολή του κλάδου εστίασης στις διεθνείς αγορές, την προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών αλλά και την κοινωνική-φιλανθρωπική πρωτοβουλία.
«Το Σωματείο των Εστιατόρων έκανε τη γενική του συνέλευση και διεξάγει παράλληλα εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Η δράση της διοίκησης του σωματείου μας ήταν πλούσια την τελευταία τριετία, συμμετείχαμε στις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού προβάλλοντας τον κλάδο της εστίασης. Πέρα από αυτό δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τον τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, κρατώντας τα εστιατόρια μας ανοιχτά. Θα προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά προϊόντα και περισσότερες τοπικές συνταγές. Με την τοπική μας γαστρονομία θα ενισχύσουμε τον τουρισμό», είπε ο κ. Κλούβας.
Ο κ. Κώστας Μάτσης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου, αναφέρθηκε στην σπουδαία δραστηριότητα της τελευταίας τριετίας. Τόνισε ότι πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη, προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμή του. «Ο κλάδος της εστίασης έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον κλάδο της ξενοδοχίας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και πολλοί γιατί η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει», είπε ο κ. Μάτσης.
Οι εστιάτορες που παρακολούθησαν τη γενική συνέλευση στάθηκαν ιδιαίτερα στην υπέρμετρη και εξαντλητική φορολόγηση αλλά και στους «υπέρ το δέον» αυστηρούς ελέγχους στους οποίους υπόκεινται οι επιχειρήσεις εστίασης. «Μέσα από τη ΓΣΕΒΕΕ προσπαθούμε να παρέμβουμε στις πολιτικές που θίγουν τον κλάδο μας, όπως η υπερφορολόγηση. Ο κλάδος μας είναι ο μόνος που υπόκειται σε τέτοιους εξαντλητικούς ελέγχους και δεν μπορώ να καταλάβω αυτό τον υπερβάλλοντα ζήλο. Προσωπικά, στα 40 χρόνια της πορείας μου δεν έχω δει εστιάτορα να πεθαίνει πλούσιος», τόνισε ο κ. Κλούβας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των εστιατόρων, από τα 1050 εστιατόρια έχουν παραμείνει περίπου 700 στη Ρόδο ενώ κάποια έχουν μετατραπεί σε ταχυφαγεία και σνακ μπαρ στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μειώσουν τα εργατικά-λειτουργικά κόστη. «Γαστρονομία χωρίς φιλοξενία δεν νοείται. Η συρρίκνωση του κλάδου μας δεν οφελεί τον προορισμό», είπε ο κ. Κλούβας ο οποίος τόνισε ότι οι τουρίστες δείχνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στα εστιατόρια, όπως προκύπτει από την έρευνα ποιότητας που διεξήγαγε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων της Ρόδου σε συνεργασία με το αμερικανικό κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Τέλος για τη χαμηλή προσέλευση των εστιατόρων στη γενική συνέλευση του Σωματείου, ο κ. Κλούβας είπε ότι πολλά μέλη και κυρίως όσα βρίσκονται στα χωριά έχουν εξουσιοδοτήσει συναδέλφους τους να ψηφίσουν γι’ αυτούς. Πρότεινε δε να μειωθεί στο 50% η ετήσια συνδρομή (από τα 60 στα 30 ευρώ) ώστε να εγγραφούν περισσότερα μέλη ενώ πρότεινε να τροποποιηθεί το καταστατικό του σωματείου και να αναφέρεται ως σωματείο εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν ως εξής:
Ψήφισαν: 91
Άκυρα/λευκά: 0
Το εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο αποτελείται με τη σειρά που εκλέχθηκαν από τους:
Γιάννη Κλούβα: 88
Σταύρο Ζουρούδη: 73
Ιωάννη Χατζηκέλλη: 67
Ευριπίδη Γκόγκο: 59
Σταύρο Ορφανό: 41
Ελευθέριο Δεμέναγα: 35
Μιχαήλ Διάκουλα: 26
Κωνσταντίνο Μάτση: 23
Δημήτριο Θεοχάρη: 19
Αναπληρωματικό μέλος: Νικόλαος Μητσινιώτης: 19

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ