Ειδήσεις

Εντονες αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου

Σωστή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου ζητά ο Δήμος Ρόδου.

Η έλλειψη ενημέρωσης για το θέμα, που είναι πολύ σοβαρό, επισημάνθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δήμο με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκφραστεί η ομόφωνη διαμαρτυρία των φορέων της περιοχής για την αθέτηση της δέσμευσης που έχει δοθεί από τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς ζητά να έρθει στη Ρόδο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ και να ενημερώσει λεπτομερώς τους φορείς του νησιού.

Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στις συνεδριάσεις του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.

“Διαπιστώσαμε πως είναι ελάχιστα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για το θέμα αυτό. Αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα αυτό. Κρίνουμε απαραίτητο να έρθει στο νησί και να κάνει ενημέρωση για την ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα στέλεχος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Χωρίς ενημέρωση δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για το θέμα”, δήλωσε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Αντώνογλου.

Η απόφαση του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά να μην καλέσει στη σύσκεψη δημοτικούς συμβούλους, μέλη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας Παραδεισίου και εκπροσώπους της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ προκάλεσε ένταση στην έναρξη της σύσκεψης. Να συμμετάσχει στη σύσκεψη μαζί με τους εργαζόμενους ζήτησε από το δήμαρχο η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Ευαγγελία Παναή.
Ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς ήταν κατηγορηματικός και τόνισε πως δεν θα δεχθεί να γίνει show η συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Η «εισβολή» προκάλεσε δυσφορία και στον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη που ζήτησε από την κ. Παναή και τους εργαζόμενους του αεροδρομίου να τον αφήσουν να τοποθετηθεί για το σοβαρό αυτό θέμα.

«Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ κ. Β. Αλεβιζόπουλος μου έστειλε τις προτάσεις του. Κάλεσα στην σύσκεψη συγκεκριμένους φορείς. Σας παρακαλώ να αποδεχθείτε την πρωτοβουλία μου. Δεν θα ληφθεί απόφαση σήμερα για το θέμα αυτό. Ενημέρωση θα γίνει. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις. Δεν θα κάνετε εδώ συνδικαλισμό. Δεν μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να παρέμβετε», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς απευθυνόμενος προς τους συνδικαλιστές και την κ. Ε. Παναή.
«Προσβάλλετε και εμένα με τη στάση που τηρείτε. Θα συνεδριάσει το περιφερειακό συμβούλιο στις 29 Μαρτίου και θα ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα», τόνισε, ενοχλημένος, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου στις 27 Μαρτίου, στο “ΑΚΤΑΙΟΝ”.

Η επιμονή όμως της κ. Ευαγγελίας Παναή ανάγκασε το δήμαρχο να ξεσπαθώσει και να καταστήσει σαφές πως δεν είναι στις προθέσεις του να ξεπουλήσει το οτιδήποτε.
«Προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα. Έχετε τη δυνατότητα να κάνετε show στα ΜΜΕ. Δεν ξεπουλάω τίποτε και είμαι πολύ πιο πατριώτης από εσάς. Η κοινωνία ξέρει ποιος είναι ο καθένας μας», τόνισε ο κ. Κουσουρνάς.

«Επειδή το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει έχουμε καλέσει στο περιφερειακό συμβούλιο και το ΤΑΙΠΕΔ και την ΟΣΥΠΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθεί το αεροδρόμιο αν δεν είναι ξεκάθαρες από την πρώτη στιγμή οι προθέσεις του κράτος και των ιδιωτών. Τώρα δεν γνωρίζουμε τι παραχωρείται. Δεν θέλουμε να επιβληθούν νέα τέλη. Θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον αερολιμένα και αν από την παραχώρηση δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης. Η χώρα έχει εισπράξει από το αεροδρόμιο της Ρόδου πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του. Αφού έχουμε κακή εμπειρία, η στάση μας είναι αρνητική.

Δεν μπορούν όμως να μείνουν και σε αυτή την κατάσταση τα αεροδρόμια. Είναι δυνατό να εισπράττονται τόσα χρήματα και ο αερολιμένας της Ρόδου να είναι σε αυτή την κατάσταση; Είμαστε λοιπόν αντίθετοι σε όποια διαδικασία, αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η εκποίηση του αεροδρομίου αποτελεί το δεύτερο πλήγμα για τον τόπο μας μετά το κλείσιμο της Ολυμπιακής. Η ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων θα οδηγήσει στην αύξηση των τελών χρήσης που θα επιφέρει αντίστοιχα μείωση της αεροπορικής κίνησης και αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων. Πρέπει οι τοπικοί φορείς να καταδικάσουν την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ΕΚΡ.

Αντιδράσεις

«Ο δήμαρχος γνωρίζει ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της ενότητας Πεταλούδων είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Αντί να ξεκινήσει τη σύσκεψη με τους αιρετούς προτίμησε να την κάνει εν κρυπτώ. Είμαστε αντίθετοι σε όποια μορφή ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Ρόδου για οικονομικούς και εθνικούς λόγους. Η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία της Ρόδου. Για λόγους ύψιστης εθνικής ασφάλειας δεν είναι δυνατό να παραδίδεται ένας διεθνής αερολιμένας σε ξένα χέρια», τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου χθες, η κ. Ευαγγελία Παναή, που αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην Αθήνα από την σύμβαση που έχει υπογραφεί για το “Ε. Βενιζέλος”.

«Αυτές είναι αποικιοκρατικές συμβάσεις. Κίνδυνος απαλλοτριώσεων με βούληση των ιδιωτών που θα αναλάβουν το αεροδρόμιο της Ρόδου υπάρχει και για το ακίνητο της Βάρης. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση. Καλούμε τους Ροδίτες να αντισταθούν σε αυτό που πάει να γίνει», είπε η κ. Ε. Παναή.
«Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό μας από τη δημοτική αρχή τη στιγμή που φέραμε πρώτοι στη δημοσιότητα το θέμα αυτό. Ο δήμαρχος κάνει κίνηση εντυπωσιασμού στο θέμα αυτό. Η οικονομική θέση της χώρας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για το ξεπούλημα σημαντικών υποδομών», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο αεροδρόμιο κ. Φώτης Λουλουδάκης.

«Ήρθαμε για να ακούσουμε και όχι για να παρέμβουμε στο έργο του δημάρχου. Θέλουμε να ενημερωθούμε και για τις απόψεις σοβαρών παραγόντων του νησιού μας. Εκφράζουμε τους φόβους μας για τις συνέπειες που θα έχει η παραχώρηση του αεροδρομίου σε ιδιώτες. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε ημερίδα, στις 27 Μαρτίου. Ελπίδα για βελτίωση δεν έχουμε από τους ιδιώτες. Μόνο το κράτος θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τους αερολιμένες», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Παραδεισίου κ. Μιχάλης Χατζηκαντής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου