Ειδήσεις

Οι βασικές αρχές της παρατάξεως «Νησιωτική Ανατροπή» του Μπενέτου Σπύρου

Στο κείμενο με τις βασικές αρχές της παρατάξεως, που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρονται τα ακόλουθα:

Πιστεύουμε στην Αυτοδιοίκηση. Όσα επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών θα πρέπει να σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον πλησιέστερο βαθμό διοίκησης που δεν είναι άλλος από την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και χωρίς ο νησιώτης να είναι αναγκασμένος να μετακινείται έξω από τα όρια του νησιού στο οποίο κατοικεί.
Απαιτούμε την εφαρμογή της «νησιωτικότητας», μέσα από ένα σύμπλεγμα πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των νησιωτών στα συνταγματικά κατοχυρωμένα αλλά και αυτονόητα δικαιώματα τους. Σχεδιάζουμε σε μια βάση οικοδόμησης κοινωνικών 365 ημερών νκαι όχι δύο ή τριών μηνών.

Διεκδικούμε την αποκέντρωση ως δικαίωμα των νησιωτών να σχεδιάζουν το μέλλον τους με στόχο την αειφορία και την αυτοδιαχείριση. Αυτό ισχύει παρά τις πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της αποκέντρωσης και την έλλειψη αποκεντρωτικής-περιφερειακής «κουλτούρας» στη χώρα μας. Η ουσιαστική Αποκέντρωση και η ενίσχυση της «Περιφερειακότητας» στη χώρα μας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για θεσμικές αλλαγές – όπως στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεσμευόμαστε στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης για την ανακούφιση των πολιτών που υποφέρουν από την εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου.
Επιδιώκουμε την εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Περιφέρεια. Ενεργοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής – ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών διαβούλευσης με αποφασιστικό ρόλο και ορισμό συμπαραστάτη του πολίτη σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους Δήμους.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών της Περιφέρειάς μας να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

Εργαζόμαστε για την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου της Περιφέρειας με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης

Αποκρούουμε τον φασισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Υπερασπιζόμαστε την δημόσια περιουσία και αποκρούουμε τις πολιτικές ξεπουλήματος των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Περιφέρειάς μας πόσο μάλλον με την επικείμενη κατάργηση του τεκμηρίου κυριότητος του δημοσίου. Η δημόσια περιουσία πρέπει να καταγραφεί και χρησιμοποιηθεί με γνώμονα το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.
Προασπιζόμαστε τους φυσικούς πόρους και τις φυσικές περιοχές της Περιφέρειάς μας, για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας.
Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και την εφαρμογή της ανακύκλωσης.
Εργαζόμαστε για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της περιφέρειας με την ορθολογική κατανομή των κλάδων της οικονομίας και τον αναπροσανατολισμό του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Όχι στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

Χρησιμοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους με τρόπο αειφορικό, έτσι ώστε να διασφαλίζεται το μέλλον των επόμενων γενιών.
Δεσμευόμαστε για αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των πολιτών, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων και πρακτικών.
Στηρίζουμε την περιφερειακή σύγκλιση.
Δεσμευόμαστε στην προώθηση της κοινωνικής οικονομίας
Θέτουμε σαν πρωταρχικό μας στόχο το χωροταξικό σχεδιασμό στη στεριά και την θάλασσα.
Στηρίζουμε την ενεργειακή αυτονομία των νησιών με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μικρής κλίμακας.

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των νησιωτών μας που μάχονται για την επιβίωσή τους, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει εργασιακό «μεσαίωνα».
Δεσμευόμαστε για την αναπροσαρμογή της οικονομίας με την ανάπτυξη νέων καινοτόμων δράσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου