Ειδήσεις

Οι αγρότες της Ρόδου παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος του δρόμου

Για μια ώρα απέκλεισαν χθες το τμήμα της εθνικής οδού Ρόδου-Λίνδου-Κατταβιάς που διέρχεται από την περιοχή του Γενναδίου, οι αγρότες του νησιού μας.
Οι αγρότες έχουν παρατάξει περισσότερα από σαράντα τρακτέρ στο Γεννάδι και στην Κατταβιά.

Εκτός από τον αποκλεισμό της οδού μοίραζαν και φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς προκειμένου να κάνουν γνωστά τα αιτήματάτους.
«Σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους μας προχωρήσαμε σε κινητοποίηση και αποκλείσαμε τμήμα της οδού κοντά στο Γεννάδι», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Γιώργος Σαββίδης.

«Συμμετέχουμε και εμείς στον αγώνα που κάνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα και διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων μας», τόνισε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε πως υπάρχει επικοινωνία και με αγρότες που βρίσκονται σε μπλόκα που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.
Τον αγώνα των αγροτών χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ.

«Από την πρώτη στιγμή η ΠΑΣΕΒΕ χαιρέτισε και δήλωσε την στήριξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στον δίκαιο αγώνα των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα. Είναι αγώνας επιβίωσης αυτών και των οικογενειών τους. Είναι αγώνας που αφορά όλο τον λαό, που μπορεί στον 21ο αιώνα να χαίρεται ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα. Είναι ένας σκληρός αγώνας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των μονοπωλίων. Ενάντια στην φοροληστεία που θερίζει τους φτωχούς αγρότες και ενισχύει τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο. Το έργο το έχουμε ζήσει και εμείς στο πετσί μας», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Οι αγρότες της Ρόδου αναμενόταν να συνεδριάσουν χθες το βράδυ για να αποφασίσουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.
Οι αγρότες της Ρόδου διεκδικούν:
Να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις και να μην πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ των εισοδημάτων τους
Να έχουν αφορολόγητο μέχρι τα 20.000 ευρώ και το ποσό αυτό να αναπροσαρμόζεται ανά πέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί.

Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και η κατάργηση του ΦΠΑ στα εφόδια και στα αγροτικά μέσα.
Αφορολόγητο πετρέλαιο, να μην μειωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%.
Επιδότηση ζωοτροφών για κτηνοτρόφους
Να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων
Να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις
Να γίνεται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.

Μείωση των τιμών σε σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και οι αγρότες να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να προσφέρουν στους καταναλωτές φθηνότερα και πιο ποιοτικά προϊόντα.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή.
Αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων
Άτοκα δάνεια στους αγρότες για να μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση

Πάγωμα της πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Απαλλαγή από τις δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν ανάμεσα στους καλλιεργητές της περιοχής «Φιλίππα» Κατταβιάς και της υπηρεσίας του Δημοσίου.
Απόδοση των δημοσίων εκτάσεων που κατέχονται εδώ και χρόνια από τους αγρότες που τα καλλιεργούν
Επιστροφή των εκτάσεων που είχαν παραχωρηθεί σε καλλιεργητές αλλά για διάφορους λόγους επανήλθαν στο δημόσιο.
Να δοθούν στους αγρότες τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67, όπως ισχύει σήμερα.
Άμεση καταβολή ΦΠΑ έτους 2013 (που αφορά τιμολόγια του 2012) καθώς στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας έχουν δοθεί τα χρήματα από το Νοέμβριο του 2013.
Να ενταχθεί το ελάφι της Ρόδου στην κατηγορία «κατ’ εξαίρεση» των άγριων ζώων», όπως συμβαίνει με άλλα άγρια ζώα (παραδείγματος χάρη αρκούδα και αγριογούρουνο) σε περιοχές της Ελλάδας και να υπάρχει αντίστοιχη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που προκαλούνται στις καλλιέργειες των αγροτών.
Να επιδοτηθεί η περίφραξη στα αγροκτήματα (συρματοπλέγματα, ηλεκτροφόρα καλώδια).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου