Ειδήσεις

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Τα φώτα του κόσμου στραμμένα στις ΗΠΑ

Σε λίγες ώρες, ο Τζο Μπάιντεν θα είναι επίσημα ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα «φώτα» της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του νέου προέδρου, με τις προσδοκίες όλων να αφορούν σε βασικές αλλαγές των πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί διακυβέρνησης του κ.Τραμπ. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), ενώ ήδη ο κ. Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, έφτασε στη στρατιωτική βάση Άντριους στα προάστια της Ουάσινγκτον την παραμονή της ορκωμοσίας του.

Ήδη ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, ενώ είχε ήδη δηλώσει πως δεν επρόκειτο να παραστεί στην ορκωμοσία του νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Σίγουρα πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, καθώς όχι μόνο το Καπιτώλιο θα είναι άδειο από κόσμο λόγω των μέτρων για την πανδημία, αλλά και γιατί η Ουάσινγκτον είναι «αστακός» ύστερα και από τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου με την εισβολή των οπαδών του κ. Τραμπ στο Καπιτώλιο. Μάλιστα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1942. Σύμφωνα με το Forbes, η καθαρή του περιουσία ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλούτος της οικογένειάς του περιλαμβάνει δύο σπίτια στο Ντέλαγουερ. Τα σπίτια αποτιμώνται συνολικά σε 4 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ έχουν μετρητά και επενδύσεις αξίας 4 εκατομμυρίων δολαρίων και μια ομοσπονδιακή σύνταξη αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Ο ετήσιος μισθός του προέδρου των ΗΠΑ είναι τα 400.000 δολάρια. Ως το 2001 ήταν στο μισό, αλλά το Κογκρέσο ψήφισε τον διπλασιασμό τον αποδοχών. Ωστόσο, ο πρόεδρος απολαμβάνει και επιπλέον αποδοχών: 50.000 δολάρια για τα προσωπικά του έξοδα, 100.000 δολάρια κάθε χρόνο για τα ταξίδια του και 19.000 δολάρια ως επίδομα διασκέδασης.

Ο δρόμος μέχρι την σημερινή ορκωμοσία σίγουρα δεν ήταν εύκολος, και σίγουρα ήταν διαφορετικός. Σήμερα η αμερικανική κοινωνία είναι πιο διχασμένη από ποτέ, με τον νέο πρόεδρο να έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι θα εργαστεί ώστε να αποκαταστήσει την «ενότητα».

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει 15 διατάγματα αμέσως μετά την ορκωμοσία, ανέφεραν οι βοηθοί του. Στόχος, να αναιρέσουν τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τον απερχόμενο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να κάνει τις πρώτες του κινήσεις για την πανδημία και την κλιματική αλλαγή.

Για να αντιμετωπίσει τις «κρίσεις» της πανδημίας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής και της φυλετικής ανισότητας, ο κ. Μπάιντεν θα υπογράψει τις εκτελεστικές εντολές και τα μνημόνια στο Οβάλ Γραφείο το απόγευμα και θα ζητήσει από τις υπηρεσίες να λάβουν μέτρα σε δύο επιπλέον τομείς, δήλωσε ο εισερχόμενος γραμματέας Τύπου Τζεν Ψάκης.

Προτεραιότητα η πανδημία

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να ξεκινήσει δυναμικά καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για αυτό το νομοσχέδιο θα δοκιμάσουν την ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα πράγματα με λεπτές πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και μετριοπαθείς Δημοκρατικοί ήδη απορρίπτουν τα ποσά.

Καθώς η πανδημία μαίνεται παγκοσμίως, ο Μπάιντεν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια από τις χώρες που έχουν «νοσήσει» πιο βαριά. Τα επιβεβαιωμένες κρούσματα ξεπέρασαν τα 24 εκατομμύρια, ενώ περίπου 4.000 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό. Την ίδια ώρα το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν επτά τοις εκατό.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 53% των Αμερικανών βλέπουν την αντιμετώπιση του ιού ως κορυφαία προτεραιότητα, με σχεδόν το 70% να λέει το ίδιο για την οικονομία που πλήττεται από πανδημία.

Οι σχέσεις με το Ιράν

Από όλες τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής που περιμένουν τον Μπάιντεν, μεταξύ των οποίων η σύσφιξη των σχέσεων με τους συμμάχους της Ευρώπης και της Ασίας, την εύρεση της σωστής ισορροπίας αντιπαράθεσης και συνεργασίας με την  ανερχόμενη Κίνα και φυσικά τη Βόρεια Κορέα, το πιο επείγον τεστ που καλείται να  αντιμετωπίσει άμεσα αποτελούν οι σχέσεις με το Ιράν.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε το 2018. Ωστόσο, ο χρόνος τρέχει και μετρά.  Το Ιράν, το οποίο έχει σταματήσει να τηρεί την συμφωνία από τότε που αποχώρησαν από τις ΗΠΑ, τώρα αυξάνει την παραγωγή υλικού για βόμβες.

Το μεταναστευτικό

Ο κ. Τραμπ άφησε την σφραγίδα του στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ που συνοψίζεται στην δραματική μείωση των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων. Ο Μπάιντεν αναμένεται να αναιρέσει αμέσως τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Τραμπ που περιόριζαν τις ευκαιρίες παροχής ασύλου ή έφραζαν την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από ορισμένα μουσουλμανικά έθνη. Παράλληλα εργάζεται σε ένα νομοσχέδιο- ορόσημο για τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού που θα διευκόλυνε την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας για εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έγγραφα που βρίσκονται ήδη στο έδαφος των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από gzeromedia, Reuters, Politico, BBC και DW

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου