ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεϊμαράκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό – Χρειάζεται ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μεϊμαράκης

Στο θέμα της με­τα­να­στευ­τι­κής και προ­σφυ­γι­κής κρί­σης στα ευ­ρω­παϊ­κά σύ­νο­ρα ανα­φέρ­θη­κε, με πα­ρέμ­βα­σή του, στην πρώτη Ολο­μέ­λεια του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου ο αντι­πρό­ε­δρος της ΚΟ του ΕΛΚ.

Με πα­ρέμ­βα­σή του, στην πρώτη Ολο­μέ­λεια του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου στις Βρυ­ξέλ­λες για το 2021, ο Αντι­πρό­ε­δρος της Κ.Ο του ΕΛΚ και επι­κε­φα­λής της ελ­λη­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, Βαγ­γέ­λης Μεϊ­μα­ρά­κης ανα­φέρ­θη­κε στο θέμα της με­τα­να­στευ­τι­κής και προ­σφυ­γι­κής κρί­σης στα ευ­ρω­παϊ­κά σύ­νο­ρα.

Ο κ. Μεϊ­μα­ρά­κης εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για το ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και το Συμ­βού­λιο, με τις ει­ση­γή­σεις τους, απο­δέ­χο­νται πλέον κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι το με­τα­να­στευ­τι­κό απο­τε­λεί ευ­ρω­παϊ­κό ζή­τη­μα ενώ τό­νι­σε την ση­μα­ντι­κή ευ­θύ­νη των κρα­τών-μελών στην αντι­με­τώ­πι­σή του, στο πλαί­σιο της υπο­χρέ­ω­σής τους να υλο­ποιούν τις ευ­ρω­παϊ­κές οδη­γί­ες.

Πα­ράλ­λη­λα, υπο­γράμ­μι­σε ότι για να υπάρ­ξει μια ορι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­σή του χρειά­ζε­ται ου­σια­στι­κή και κυ­ρί­ως ευ­ρω­παϊ­κή προ­στα­σία των συ­νό­ρων και ανά­γκη ανα­θε­ώ­ρη­σης του υφι­στά­με­νου πλαι­σί­ου, το οποίο θα πρέ­πει να εστιά­ζει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο στην ενί­σχυ­ση της φύ­λα­ξης των συ­νό­ρων, χερ­σαί­ων και θα­λασ­σί­ων, με σύγ­χρο­να τε­χνι­κά μέσα και σε από­λυ­τη συ­νερ­γα­σία με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

Ταυ­τό­χρο­να, ανα­φέρ­θη­κε στις ου­σια­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες που έχει ανα­λά­βει η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση για τη δια­σφά­λι­ση των συ­νό­ρων της, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι χρειά­ζε­ται την βο­ή­θεια της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης όταν μά­λι­στα, όπως έχει απο­δει­χθεί, ο Ερ­ντο­γάν ερ­γα­λειο­ποιεί το με­τα­να­στευ­τι­κό για να εκ­βιά­σει την Ευ­ρώ­πη και να ικα­νο­ποι­ή­σει τη δική του εσω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα.

Κα­τα­λή­γο­ντας, κά­λε­σε την ΕΕ να δρά­σει από κοι­νού και συ­ντο­νι­σμέ­να, επι­δει­κνύ­ο­ντας έμπρα­κτη αλ­λη­λεγ­γύη ιδιαί­τε­ρα στις χώρες πρώ­της υπο­δο­χής όπως είναι η Ελ­λά­δα.

Ολό­κλη­ρη η πα­ρέμ­βα­ση του κ. Μεϊ­μα­ρά­κη έχει ως εξής:

«Με ικα­νο­ποί­η­ση άκου­σα τις ει­ση­γή­σεις του Συμ­βου­λί­ου και της Επι­τρο­πής διότι πράγ­μα­τι, το με­τα­να­στευ­τι­κό δεν είναι ένα ζή­τη­μα εθνι­κό αλλά ευ­ρω­παϊ­κό και έτσι πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί.

Η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση πρέ­πει να δρά­σει από κοι­νού και συ­ντο­νι­σμέ­να, στην τε­λευ­ταία ίσως ευ­και­ρία που μας δί­νε­ται για μια ορι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος, το οποίο βιώ­νουν

ιδιαί­τε­ρα οι χώρες πρώ­της υπο­δο­χής όπως η χώρα μου η Ελ­λά­δα. Και βε­βαί­ως, είναι ευ­θύ­νη και των εθνι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων.

Η Ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει ανα­λά­βει ου­σια­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες για τη δια­σφά­λι­ση των εξω­τε­ρι­κών της συ­νό­ρων, την επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών ασύ­λου, τη δη­μιουρ­γία κλει­στών, με αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες, ελεγ­χό­με­νων κέ­ντρων και ση­μειώ­νει πα­ράλ­λη­λα πρό­ο­δο στις δια­δι­κα­σί­ες επι­στρο­φών και χαί­ρο­μαι που αυτό σή­με­ρα ανα­γνω­ρί­ζε­ται.

Δεν μπο­ρεί όμως μόνη της! Και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο όταν ο Πρό­ε­δρος Ερ­ντο­γάν ερ­γα­λειο­ποιεί το με­τα­να­στευ­τι­κό με στόχο να εκ­βιά­σει την Ευ­ρώ­πη και να ικα­νο­ποι­ή­σει τη δική του εσω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή ατζέ­ντα, με απο­κο­ρύ­φω­μα τη με­θο­δευ­μέ­νη έντα­ση που προ­κά­λε­σε στον Έβρο, παί­ζο­ντας με την τύχη πολ­λών απελ­πι­σμέ­νων αν­θρώ­πων.

Κυ­ρί­ες και κύ­ριοι συ­νά­δελ­φοι, δεν υπάρ­χουν πε­ρι­θώ­ρια, δεν υπάρ­χουν μα­γι­κές λύ­σεις. Ας μην κρυ­βό­μα­στε πίσω από το δά­χτυ­λό μας. Είναι γνω­στό σε όλους ότι για να υπάρ­ξει μια ορι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος χρειά­ζε­ται ου­σια­στι­κή και κυ­ρί­ως ευ­ρω­παϊ­κή προ­στα­σία των συ­νό­ρων και ανά­γκη ανα­θε­ώ­ρη­σης του υφι­στα­μέ­νου πλαι­σί­ου, το οποίο θα πρέ­πει να εστιά­ζει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο στην ενί­σχυ­ση της φύ­λα­ξης των συ­νό­ρων, χερ­σαί­ων και θα­λασ­σί­ων, με σύγ­χρο­να τε­χνι­κά μέσα και σε από­λυ­τη συ­νερ­γα­σία με την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση.

Η ευ­ρω­παϊ­κή λύση λοι­πόν δεν πρέ­πει να πε­ριο­ρί­ζε­ται σε ασα­φείς υπο­σχέ­σεις και αο­ρι­στο­λο­γί­ες. Οι βα­ρύ­γδου­πες δια­κη­ρύ­ξεις πρέ­πει να γί­νουν έμπρα­κτη αλ­λη­λεγ­γύη.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.