Τοπικές Ειδήσεις

Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών για το Κτηματολόγιο Ρόδου: Δεν είναι ετοιμόρροπο

Kοινοποιήθηκε χθες στο Κτηματολόγιο Ρόδου, προς επιβεβαίωση της «δημοκρατικής», η υπ’ αριθμ. 1/2021 απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών με την οποία δεν χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο το ακίνητο και ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της Υπηρεσίας.
Οι όροι λειτουργίας του από πολεοδομικής απόψεως αναμένεται να διευκρινιστούν τελικώς σήμερα από την Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών που απαρτίστηκε από τους κ.κ. Ανδρέα Γιαννακόπουλο, Θαρρενή Κορφιά, πολιτικούς μηχανικούς και την αρχιτέκτονα κ. Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρει στο έγγραφ;o της τα εξής:
«Η Επιτροπή του άρθρου 7 του ΠΔ/13-4-1929, κατόπιν του με α.π. 02/4-1-2021 (α.π. ΥΔΟΜ 12/2021) κατεπεϊγοντος αιτήματος του Κτηματολογίου Ρόδου στην ΥΔΟΜ και σύγκλιση της Επιτροπής σύμφωνα με την περ. ββ) της § 1(γ) του άρθρου 5 του Ν.4495/17, πραγματοποίησε αυτοψία στις 8-1-2021, και εξέτασε το διατηρητέο τριώροφο κτίριο επί της πλατείας Ελευθερίας 1 εντός του ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Ρόδου που αποτελεί την Ι-34Α μερίδα Οικοδομών Ρόδου και κρίνει ότι το εξεταζόμενο κτίριο δεν χαρακτηρίζεται επικινδύνως ετοιμόρροπο κατά την έννοια του άρθρου 1 §2 του ΠΔ/13-4- 1929.
Η Επιτροπή κατέληξε στην ανωτέρω κρίση καθώς δεν διαπίστωσε φθορές δηλωτικής στατικής ανεπάρκειας και αλλοιώσεις στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου ο οποίος αποτελείται από μικτή κατασκευή οριζόντιων και κατακόρυφων στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος αλλά και περιμετρική φέρουσα λιθοδομή πάχους 50 – 60 εκ. καθώς και στην πλάκα οροφής που έχει την ιδιαίτερη τεχνική της ιταλικής περιόδου με ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα, διαδοκίδωση και πλήρωση με ειδικούς οπτόπλινθους.
Δεν έχει εντοπιστεί κάποια αποδιοργάνωση της φέρουσας τοιχοποιίας, η ποιότητα και η επάρκεια της οποίας παραμένει σε καλή κατάσταση παρά τα χρόνια, ούτε φυσικά κάποια απόκλιση από την κατακόρυφο. Κατά τον έλεγχο μακροσκοπικά, δεν διαπιστώθηκαν φθορές στις οριζόντιες φέρουσες κατασκευές (πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος), ούτε ίχνη βλαβών στο φέροντα οργανισμό.
Εκτεταμένες φθορές εντοπίζονται στα εξωτερικά επιχρίσματα και παρατηρήθηκαν αποσαρθρώσεις τοπικού χαρακτήρα στα προστεγάσματα οροφής λόγω της οξείδωσης του οπλισμού και της διόγκωσης του.
Το κτίριο χρίζει άμεσης συντήρησης – επισκευής με έμφαση στην ανακατασκευή της κατεστραμμένης υγρομόνωσης του δώματος και της επισκευής των φθαρμένων επιχρισμάτων τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά (φθορά σε εσωτερικό επίχρισμα προκάλεσε την πτώση του φωτιστικού οροφής σε αίθουσα του Κτηματολογίου), της συντήρησης των όψεων για την άρση της επικινδυνότητας που προκαλεί η κατάπτωση αυτών».
Θυμίζουμε ότι «μη ασφαλές και ακατάλληλο» χαρακτηρίστηκε σε έκθεση αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών (Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Δωδεκανήσου) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Κτηματολόγιο Ρόδου το Νοέμβριο του 2020.
Είχαν κρίνει ειδικότερα ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η επιδείνωση των προβλημάτων στο κέλυφος του κτηρίου, που είχαν ήδη διαπιστωθεί στην από 11-05-2020 προηγούμενη αυτοψία κλιμακίου μηχανικών.
Είχε τονιστεί ότι η έκταση και η φύση των βλαβών καθιστά το κτήριο μη ασφαλές και ακατάλληλο για την στέγαση εργαζομένων και την υποδοχή κοινού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου