ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λογαριασμοί ρεύματος: «Ηλεκτροπληξία» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΕΗ

Το ηλε­κτρι­κό ρεύμα πραγ­μα­τι­κά αρ­χί­ζει να «καίει» τα νοι­κο­κυ­ριά και κυ­ρί­ως τις πε­ρισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις, οι οποί­ες έχουν μεί­νει εκτός των μέ­τρων που έχει ανα­κοι­νώ­σει η κυ­βέρ­νη­ση με στόχο να «σβή­σει» μέρος των προ­σαυ­ξή­σε­ων στα τι­μο­λό­για του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Στη λίστα του ευ­ρω­παϊ­κού χάρτη για τις τιμές χον­δρι­κής η Ελ­λά­δα είναι πρώτη με την τιμή σή­με­ρα να βρί­σκε­ται στα 253,33 ευρώ ανά με­γα­βα­τώ­ρα. Ήδη οι πρώ­τοι λο­γα­ρια­σμοί της ΔΕΗ έχουν αρ­χί­σει να τυ­πώ­νο­νται και να φθά­νουν στα γραμ­μα­το­κι­βώ­τια των νοι­κο­κυ­ριών, ενώ την «λυ­πη­τε­ρή» ανα­μέ­νε­ται να πά­ρουν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα νοι­κο­κυ­ριά μέσα σε αυτή και την επό­με­νη εβδο­μά­δα.

Οι λο­γα­ρια­σμοί αυτοί πε­ριέ­χουν την επι­δό­τη­ση που πα­ρέ­χει το κρά­τος για τις πρώ­τες 300 κι­λο­βα­τώ­ρες που με­τα­φρά­ζε­ται σε 9 ευρώ το μήνα για το Σε­πτέμ­βριο και δι­πλά­σια για τους επό­με­νους μήνες. Μετά τις 300 ΚWh και μέχρι τις 600 ΚWh, η ΔΕΗ πα­ρέ­χει ανά­λο­γη έκ­πτω­ση. Όλα αυτά βέ­βαια για τους κα­τα­να­λω­τές με πά­ρο­χο τη ΔΕΗ καθώς δεν έχει ξε­κα­θα­ρι­στεί τι γί­νε­ται με τους άλ­λους πα­ρό­χους εάν τε­λι­κά δη­λα­δή ακο­λου­θή­σουν το πα­ρά­δειγ­μα της επι­χεί­ρη­σης. Σε δεινή κα­τά­στα­ση βρί­σκο­νται οι επι­χει­ρή­σεις που βλέ­πουν ήδη τους λο­γα­ρια­σμούς ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος να είναι πα­ρα­φου­σκω­μέ­νοι.

«Καίει» η ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής (ΤΕΑ)

Για πα­ρά­δειγ­μα στον λο­γα­ρια­σμό ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος επι­χεί­ρη­σης που έχει εξα­σφα­λί­σει το Money Review (o συ­γκε­κρι­μέ­νος κα­τα­να­λω­τής  βρί­σκε­ται σε άλλο ιδιώ­τη πά­ρο­χο) κα­λεί­ται να πλη­ρώ­σει για τον εκ­κα­θα­ρι­στι­κό λο­γα­ρια­σμό για την πε­ρί­ο­δο Ιου­λί­ου-Σε­πτεμ­βρί­ου 2,058,67 ευρώ. Κοι­τώ­ντας την ανά­λυ­ση του λο­γα­ρια­σμού ο κα­τα­να­λω­τής πρέ­πει να πλη­ρώ­σει 1024,11 ευρώ που αφο­ρούν την κα­τα­νά­λω­ση της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας ενώ άλλα 1.107,06 ευρώ θα πρέ­πει να πλη­ρώ­σει ως ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής (προ­σαρ­μο­γή ΤΕΑ) σύμ­φω­να με τη νέα φόρ­μου­λα που έχει υιο­θε­τη­θεί.

Η νέα Ρήτρα Ανα­προ­σαρ­μο­γής Χρε­ώ­σε­ων Προ­μή­θειας βα­σί­ζε­ται σε μία μα­θη­μα­τι­κή «φόρ­μου­λα» που πε­ρι­λαμ­βά­νει την Τιμή Εκ­κα­θά­ρι­σης Αγο­ράς (ΤΕΑ) του προη­γού­με­νου μήνα, δη­λα­δή τον μέσο όρο της τιμής εκ­κα­θά­ρι­σης της αγο­ράς Επό­με­νης Ημέ­ρας του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας, κατά τον μήνα που προη­γή­θη­κε του υπο­λο­γι­σμού. Ο κα­τα­να­λω­τής δη­λα­δή έχει επι­βα­ρυν­θεί από την νέα ρήτρα κατά 1.000 ευρώ πε­ρί­που λόγω των υπε­ραυ­ξη­μέ­νων πε­ρί­που τιμών ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας.

Στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο πα­ρα­κο­λου­θούν τις εξε­λί­ξεις καθώς οι διε­θνείς τιμές των ενερ­γεια­κών προ­ϊ­ό­ντων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το φυ­σι­κό αέριο χθες το πρωί ξε­πέ­ρα­σε τα 100 ευρώ ανά με­γα­βα­τώ­ρα ενώ λίγο αρ­γό­τε­ρα διόρ­θω­σε. Σή­με­ρα η τιμή κι­νεί­ται κοντά στα 94 ευρώ. Την ίδια ώρα και η τιμή του πε­τρε­λαί­ου, φθά­νει  τα 85 δο­λά­ρια. Πλέον στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο  τη­ρούν στάση ανα­μο­νής για την πο­ρεία των τριών βα­σι­κών καυ­σί­μων καθώς αν συ­νε­χι­στεί  η ανο­δι­κή πο­ρεία πολύ σύ­ντο­μα τα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που  εξαγ­γέλ­θη­καν δεν θα είναι αρ­κε­τά να «σβή­σουν» τις αυ­ξη­μέ­νες τιμές.

Στο τρα­πέ­ζι ήδη εξε­τά­ζο­νται συ­μπλη­ρω­μα­τι­κά  μέτρα όπως η στα­δια­κή απο­πλη­ρω­μή των λο­γα­ρια­σμών ενέρ­γειας από τους κα­τα­να­λω­τές. Βέ­βαια όπως ανα­φέ­ρουν πολλά κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη εφό­σον συ­νε­χι­στούν οι ανα­τι­μή­σεις τον Δε­κέμ­βριο η κα­τά­στα­ση θα επα­νε­κτι­μη­θεί και θα υπάρ­ξουν και νέα μέτρα για τους πρώ­τους μήνες του 2022.

Πηγή moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.