Ειδήσεις

Στη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων το κοινωνικό μέρισμα

Οι ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι ή χαμηλόμισθοι, έχουν μπει στο κάδρο των πιθανών δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, εναλλακτικά προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αναφέρουν πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο.

Το ποσό που θα μοιραστούν όσοι ενταχθούν τελικά στο κοινωνικό μέρισμα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που υπεβλήθη στις Βρυξέλλες το υπολογίζει στα 0,2% του ΑΕΠ, ήτοι 380 εκατ. ευρώ και οι μέχρι στιγμής ενδείξεις για την πορεία των εσόδων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα κινηθεί υψηλότερα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αναφέρουν οι πηγές, ήταν η πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα να εισπραχθούν προκαταβολές που εγγυώνται ένα γενναιόδωρο μέρισμα. Παρ’ όλα αυτά, οι πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν και ένα κατώτατο πιθανό όριο του υπερπλεονάσματος, τα 250 εκατ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις ως προς το πού θα κατανεμηθεί, δεν έχουν ακόμη ληφθεί και προφανώς ο πρωθυπουργός θα έχει τον τελικό λόγο. Γίνονται, όμως, εισηγήσεις για τη χορήγησή του στις εξής κατηγορίες:

• Στους χαμηλοσυνταξιούχους.

• Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι την απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση, αλλά εκδηλώνουν σαφώς την προτίμησή τους στη δεύτερη κατηγορία, των κοινωνικά ασθενέστερων, δεδομένου ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωτικά οι πλέον ασθενείς οικονομικά και έχουν ήδη εξασφαλίσει το επίδομα της 13ης σύνταξης. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την απόσυρση ακόμη και του επιδόματος αυτού.

Σε στήριξη των ασθενέστερων είχε αναφερθεί εξάλλου και ο πρωθυπουργός πρόσφατα στο Athens Democracy Forum.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης είναι 850 εκατ. ευρώ.​​​​​​

Το  ΔΝΤ έχει επίσης ταχθεί υπέρ της διάθεσης πόρων για την αναβάθμιση των υποδομών της Ελλάδας, που έχουν πληγεί σοβαρά λόγω κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώνεται από κάποιες πλευρές και η άποψη να διατεθεί μέρος του υπερπλεονάσματος για βελτίωση υποδομών στον τομέα της υγείας (νοσοκομεία) ή της πολιτικής προστασίας (π.χ. πυροσβεστικά αεροσκάφη).

Επίσης, υποψηφιότητα για ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος έχει βάλει και η ΔΕΗ με το κόστος των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), ώστε να μη το μετακυλήσει στα τιμολόγιά της.

«Μέρισμα» θα εισπράξουν στο τέλος του χρόνου και οι επιχειρήσεις, αφού θα τους επιστραφεί το 5% του φόρου εισοδήματος του 2020, το οποίο έχουν προκαταβάλει. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν θα προέλθει τελικά από το υπερπλεόνασμα, αλλά από τον κανονικό προϋπολογισμό, επομένως απελευθερώνεται χώρος 138 εκατ. ευρώ, όσο είχε προϋπολογισθεί, για άλλες δαπάνες.

Eνα ακόμη «χριστουγεννιάτικο» μέρισμα θα είναι το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο φέτος, με προϋπολογισμό 68 εκατ. ευρώ, με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς, το οποίο θα καταβληθεί σχεδόν στο σύνολό του εξαρχής. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται το 90% να έχει δοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου.

πηγή kathimerini.gr

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου