ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Περιφέρειας ζητά από τον πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζημάρκος

Επεί­γουσα επι­στολή προς τον πρω­θυ­πουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου ζητεί­ται η προ­σω­πική παρέμ­βασή του για την κάλυψη από εθνι­κούς πόρους του χρη­μα­το­δο­τι­κού κενού της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θούν τα έργα του ΕΣΠΑ 2007-2013 που απει­λού­νται με απέ­νταξη, απέ­στειλε ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης επι­ση­μαί­νει στην επι­στολή του ότι, με την απόφαση για αύξηση του ποσο­στού χρη­μα­το­δό­τη­σης από τα Ταμεία της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης στο 100% σε όλα τα Επι­χει­ρη­σιακά Προ­γράμ­ματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συνεπώς τον μηδε­νι­σμό της εθνικής συμ­με­το­χής, οι συνο­λι­κοί πόροι του Προ­γράμ­μα­τος που αντι­στοι­χούν στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου μειώ­νο­νται στο ήμισυ (θα φτάνουν πλέον στα 140,3 εκ. €, δηλαδή μείωση του Προ­γράμ­μα­τος κατά 139,5 εκ. €), ποσό μείωσης δυσα­νά­λογα μεγα­λύ­τερο σε σχέση με τα υπό­λοιπα(πλην της Στερεάς Ελλάδας, για την οποία ισχύει το ίδιο ποσοστό συγ­χρη­μα­το­δό­τη­σης).

Η μείωση αυτή, που δημιουρ­γεί τερά­στιο χρη­μα­το­δο­τικό κενό, έχει σαν συνέ­πεια την απέ­νταξη το επόμενο διά­στημα μεγάλου αριθμού έργων από το Πρό­γραμμα, τα οποία δεν είναι εφικτό να μετα­φερ­θούν στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, είτε λόγω μη επι­λε­ξι­μό­τη­τας, είτε γιατί οι πόροι του ΠΕΠ ανέρ­χο­νται μόλις σε 168,2 εκ.

Προ­κύ­πτει, κατά συνέ­πεια, η αδήριτη ανάγκη για την εξα­σφά­λιση των απαι­τού­με­νων εθνικών πόρων της τάξης των 62 εκ. €, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θούν τα έργα που θα απε­ντα­χθούν και τα οποία έχουν νομικές δεσμεύ­σεις σε εξέλιξη.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης ζητά από τον πρω­θυ­πουργό να μην επι­τρέ­ψει μία επω­φε­λής για την χώρα συμ­φω­νία να λει­τουρ­γή­σει ως “κατα­δίκη” για την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, με την βεβαιό­τητα ότι το δίκαιο αίτημα για την ανά­πτυξη των νησιών μας, θα τύχει θετικής αντα­πό­κρι­σης.

Η επι­στολή του Περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου προς τον πρω­θυ­πουργό

ΕΠΕΙΓΟΝ – Fax

Ερμού­πολη, 13.10.2015

A.Π.: οικ. 7556

Προς: Πρω­θυ­πουργό κ. Αλέξη Τσίπρα

Κοι­νο­ποί­ηση:

-Υπουργό Οικο­νο­μίας, Ανά­πτυ­ξης & Του­ρι­σμού κ. Γιώργο Σταθάκη

-Υπουργό Οικο­νο­μι­κών κ. Ευκλείδη Τσα­κα­λώτο

-Αναπληρωτή Υπουργό Οικο­νο­μι­κών κ. Γιώργο Χου­λια­ράκη

-Υφυπουργό Οικο­νο­μίας, Ανά­πτυ­ξης & Του­ρι­σμού αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ κ.

Αλ. Χαρίτση

ΘΕΜΑ: “Εξα­σφά­λιση χρη­μα­το­δό­τη­σης από εθνι­κούς πόρους για την ολο­κλή­ρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου”

Σε συνέ­χεια της από­φα­σης για αύξηση του ποσο­στού χρη­μα­το­δό­τη­σης από τα Ταμεία της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης στο 100% σε όλα τα Επι­χει­ρη­σιακά Προ­γράμ­ματα του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής.

Οι πόροι που αντι­στοι­χούν στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου από το Επι­χει­ρη­σιακό Πρό­γραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, ανέρ­χο­νται σε 279,8 εκ. €. Το ποσοστό συγ­χρη­μα­το­δό­τη­σης των Αξόνων του Προ­γράμ­μα­τος που αφορούν στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου είναι περίπου 50% κοι­νο­τική συμ­με­τοχή (140,3 εκ. €) και 50% εθνική συμ­με­τοχή (139,5 εκ. €) με εξαί­ρεση τον Άξονα Τεχνι­κής Υπο­στή­ρι­ξης όπου τα ποσοστά αυτά ανέρ­χο­νται σε 37,92% και 62,08% αντί­στοιχα.

Με την αύξηση όμως του ποσο­στού κοι­νο­τι­κής συμ­με­το­χής σε 100% και συνεπώς τον μηδε­νι­σμό της εθνικής συμ­με­το­χής, οι συνο­λι­κοί πόροι του Προ­γράμ­μα­τος που αντι­στοι­χούν στην Περι­φέ­ρειά μας μειώ­νο­νται στο ήμισυ (θα φτάνουν πλέον στα 140,3 εκ. €, δηλαδή μείωση του Προ­γράμ­μα­τος κατά 139,5 εκ. €), ποσό μείωσης δυσα­νά­λογα μεγα­λύ­τερο σε σχέση με τα υπό­λοιπα (πλην της Στερεάς Ελλάδας, για την οποία ισχύει το ίδιο ποσοστό συγ­χρη­μα­το­δό­τη­σης) Προ­γράμ­ματα, αφενός γιατί σε αυτά το ισχύον ποσοστό κοι­νο­τι­κής συμ­με­το­χής ανέρ­χε­ται σε 85% και αφε­τέ­ρου γιατί οι δια­τι­θέ­με­νοι πόροι στην Περι­φέ­ρειά μας μέσω του Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, είναι χαμη­λό­τε­ροι από όλες τις υπό­λοι­πες Περι­φέ­ρειες.

Η μείωση αυτή, που δημιουρ­γεί τερά­στιο χρη­μα­το­δο­τικό κενό, έχει σαν συνέ­πεια την απέ­νταξη το επόμενο διά­στημα μεγάλου αριθμού έργων από το Πρό­γραμμα, τα οποία δεν είναι εφικτό να μετα­φερ­θούν στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, είτε λόγω μη επι­λε­ξι­μό­τη­τας, είτε γιατί οι πόροι του ΠΕΠ ανέρ­χο­νται μόλις σε 168,2 εκ. € (εκ των οποίων τα 43,8 εκ. € αντι­στοι­χούν σε δράσεις του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νω­νι­κού Ταμείου) και μια τέτοια ενέρ­γεια θα ματαί­ωνε τη μονα­δική ανα­πτυ­ξιακή δυνα­τό­τητα που δια­θέ­τουμε ως Περι­φέ­ρεια για τα επόμενα χρόνια.

Εκ των ανωτέρω, προ­κύ­πτει η αδήριτη ανάγκη για την εξα­σφά­λιση των απαι­τού­με­νων εθνικών πόρων της τάξης των 62 εκ. €, προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θούν τα έργα που θα απε­ντα­χθούν και τα οποία έχουν νομικές δεσμεύ­σεις σε εξέλιξη, ως εξής:

– 27 εκ. € για έργα του Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου που δια­χει­ρί­ζε­ται η Ειδική Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης της Περι­φέ­ρειάς μας,

– 25 εκ. € για έργα του Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου που η δια­χεί­ρισή τους έχει εκχω­ρη­θεί σε άλλους φορείς και

– 10 εκ. € για έργα του Ε.Π. Περι­βάλ­λον & Αει­φό­ρος Ανά­πτυξη που δια­χει­ρί­ζε­ται η Ειδική Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης της Περι­φέ­ρειάς μας (αφορούν κυρίως σε απο­κα­τά­σταση ΧΑΔΑ).

Με τη βεβαιό­τητα ότι δεν θα επι­τρέ­ψετε μία επω­φε­λής για την χώρα συμ­φω­νία να λει­τουρ­γή­σει ως “κατα­δίκη” για την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου και θα αντα­πο­κρι­θείτε στο δίκαιο αίτημα για την ανά­πτυξη των νησιών μας, παρα­μέ­νουμε στη διάθεσή σας για περαι­τέρω συνερ­γα­σία.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζη­μάρ­κος

Κοιν.: Βου­λευτή Δωδ/νήσου κ. Νεκτά­ριο Σαντο­ρι­νιό

Βου­λευτή Δωδ/νήσου κ. Δημήτρη Γάκη

Βου­λευτή Δωδ/νήσου κ. Ηλία Καμα­τερό

Βου­λευτή Δωδ/νήσου κ. Μάνο Κόνσολα

Βου­λευτή Δωδ/νήσου κ. Δημήτρη Κρε­μα­στινό

Βου­λευτή Κυκλά­δων κ. Νίκο Συρ­μα­λέ­νιο

Βου­λευτή Κυκλά­δων κ. Αντώνη Συρίγο

Βου­λευτή Κυκλά­δων κ. Νίκο Μανιό

Βου­λευτή Κυκλά­δων κ. Γιάννη Βρούτση

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.