Ειδήσεις

Δελφινομαχίες και λασπομαχίες πίσω από τις γαλάζιες κουρτίνες της εξουσίας

Σε μια πολιτική μάχη για γερά νεύρα και αντοχές εξελίσσεται η εσωκομματική διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν και πώς θα φθάσει η αξιωματική αντιπολίτευση ως τις κάλπες. Για την ώρα κυριαρχούν οι εντάσεις, τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, ο πόλεμος στο παρασκήνιο με αιχμές, καρφιά και υπονοούμενα.

Η εκεχειρία που συμφώνησαν οι υποψήφιοι αρχηγοί της συντηρητικής παράταξης στηρίζεται σε πήλινα πόδια με όσα διαδραματίζονται πίσω από τις «γαλάζιες» κουρτίνες της εξουσίας, καθώς επικρατεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Η ΝΔ, παρά τους… τυπικούς όρκους ομόνοιας και ενότητας, είναι χωρισμένη σε πολλά κομμάτια, με τους ψηφοφόρους της, την κομματική και κοινωνική βάση, να παρακολουθούν αποσβολωμένοι, όπως λένε έμπειρα στελέχη, την παρακμή της.

Ανησυχία για το αύριο
Ο φόβος της διάσπασης μετά τις εσωκομματικές εκλογές δεν έχει περιοριστεί, απλά ενισχύθηκε και με όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα (την επεισοδιακή διακοπή της συνεδρίασης της Εφορευτικής Επιτροπής με τα «γαλλικά» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη), αναγκάζοντας πολλούς βουλευτές να ζητήσουν είτε συνέδριο είτε αναβολή των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 22 Νοεμβρίου.

Για αυτό και ήδη διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με το εάν θα φθάσει συντεταγμένη η ΝΔ ως τις εσωκομματικές εκλογές, ενώ εκφράζεται ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Η διαιώνιση ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος και ενδεχομένως ο εκφυλισμός της διαδικασίας εκτιμάται από έμπειρους κοινοβουλευτικούς ότι θα επιδράσουν στην κοινωνική και κομματική βάση.

Η βαριά ατμόσφαιρα προβλέπεται πως θα επηρεάσει εν πολλοίς και τη συμμετοχή, η οποία και θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη και θα υπάρξουν πολλά επεισόδια» σημείωνε κεντρικό στέλεχος της ΝΔ που παρατηρεί συνεχώς αλλαγές στους συσχετισμούς, στις συμμαχίες και στις πολιτικές συμφωνίες που συνάπτονται.

Σε αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν στελέχη που επιμένουν ότι ως την ημέρα της ψηφοφορίας δεν θα φθάσουν και οι τέσσερις υποψήφιοι και κάποιος ή κάποιοι θα αποχωρήσουν για διαφόρους λόγους, καταγγέλλοντας ακόμη και τη διαδικασία, ένα σενάριο που ανέδειξε πρώτο «Το Βήμα» της περασμένης Κυριακής.

Στα μέσα της εβδομάδας, η «έφοδος» του κ. Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της Εφορευτικής Επιτροπής και τα «γαλλικά» του δημιούργησαν κλίμα αναχωρητισμού και πολλοί υπέθεσαν ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει, αφού έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του το διέψευσαν και λένε: «Ο Βαγγέλης είναι μαχητής. Θα φθάσει ως το τέλος. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Αδιάβλητη διαδικασία
Κατά τη χθεσινή ημέρα αποσφραγίστηκαν οι προσφορές για την εταιρεία που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών, μετά την ακραία ένταση που προκλήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, αφού αιωρούνταν υπονοούμενα για πιθανή νοθεία.

«Με τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση μετά την παρέμβαση του Βαγγέλη μπήκαν οι βάσεις για μια αδιάβλητη διαδικασία εκλογής» λένε οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη που τονίζουν ότι την ημέρα των εκλογών θα γίνει διπλός, ακόμη και τριπλός έλεγχος όσων ψηφίσουν στις 1.300 κάλπες που θα στηθούν σε 900 εκλογικά κέντρα, καταβάλλοντας όλοι, μέλη και φίλοι, τρία ευρώ.

Η επόμενη μάχη όμως που αναμένεται θα αφορά, όπως προκύπτει, τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς η πλευρά Μεϊμαράκη φέρεται αποφασισμένη να θέσει θέμα να μείνουν ανοικτές οι οργανώσεις για να εγγραφούν μέλη πριν από τις εκλογές.

Σε μια σημαδιακή ιστορικά ημέρα, καθώς την ίδια ακριβώς ημερομηνία, το 1989, οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης παραμέρισαν τις διαφορές τους και αποφάσισαν την οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, η ΝΔ είναι άγνωστο αν θα κερδίσει το στοίχημα της ενότητας.

Η διάσπαση είναι ένα τρομακτικό σενάριο για πολλούς στην Κεντροδεξιά. Νεότερα αλλά και ιστορικά στελέχη θεωρούν ότι η παράταξη δεν χάνεται, αλλά μπορεί να εξαϋλωθεί η ΝΔ, προς μεγάλη ικανοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Εχουμε ένα σκληρό Μνημόνιο, ψηφίζονται επώδυνα μέτρα ”πρώτη φορά Αριστερά”, αποκαλύπτονται υπουργοί με προβληματικά ”πόθεν έσχες”, υπάρχει εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εμείς χανόμαστε στην εσωστρέφειά μας» υπογράμμιζε κεντρικό στέλεχος της ΝΔ.

Αυτή η άποψη είναι κυρίαρχη και στην ΚΟ με πολλούς βουλευτές να εκφράζονται αρνητικά για το επίπεδο της αναμέτρησης και για το γεγονός ότι η ΝΔ εμφανίζει διαλυτικά φαινόμενα που επιβαρύνουν τη δημόσια εικόνα της, η οποία έχει τρωθεί αρκετά το τελευταίο διάστημα.

Η καχυποψία κυριαρχεί
Αντίθετα, οι υποψήφιοι, οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, εμμένουν ότι το κόμμα θα φθάσει ενωμένο ως την ημέρα των εκλογών και ο καθένας έχει τη δική του στρατηγική.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους, εν τούτοις η καχυποψία κυριαρχεί, αφού ο πόλεμος στο παρασκήνιο είναι ανελέητος με φόντο τη «γαλάζια» εξουσία και τη νομή της.

Την ίδια στιγμή, η άλλοτε κραταιά παράταξη έχει παραλύει απέναντι στις προσωπικές επιλογές, αλλά και στην αδράνεια των ιστορικών της στελεχών, γεγονός που την καθιστά ανήμπορη να δώσει πολιτική λύση στην καλπάζουσα κρίση της.

Η σοβούσα κρίση ενισχύει τις εισηγήσεις πολλών να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ώστε να βγει από το αδιέξοδο η ΝΔ. Ορισμένοι αναφέρονται σε μια υπερβατική κίνηση και προτείνεται να σταματήσει η διαδικασία εκλογής, να ορισθεί, μετά από συμφωνία βέβαια και των νυν υποψηφίων προέδρων, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής ως μεταβατικός πρόεδρος για ένα διάστημα από έξι ως εννέα μήνες ή ακόμη και για 12 μήνες.

Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο υποστηρίζεται ότι μπορεί να επέλθει ηρεμία, να συζητήσει η ΝΔ τα αίτια των τελευταίων ηττών της, την ιδεολογική της φυσιογνωμία και να ανασυνταχθεί.

Μια τέτοια εξέλιξη απορρίπτεται από όλους τους υποψηφίους που εμμένουν ότι πρέπει να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία. «Εξωπραγματικά σενάρια. Μια τέτοια εξέλιξη θα διαλύσει τα πάντα… Προχωράμε κανονικά» λένε, αν και διατυπώνονται επιφυλάξεις για το αν θα είναι ομαλή η πορεία. «Παρά τις πιέσεις που υπάρχουν, εγώ θα φθάσω ως το τέλος, τηρώντας το καταστατικό και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εκλογών» εμμένει ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Θαλπωρή των ψευδαισθήσεων»
Και οι τέσσερις ομνύουν πίστη στο καταστατικό της ΝΔ, συμφωνώντας στην τήρησή του, αλλά η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι οριακή. Πολλοί μιλούν για τη «θαλπωρή των ψευδαισθήσεων», καθώς όπως λέγεται, μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση φέρουν οι βασικές πολιτικές οικογένειες της Κεντροδεξιάς.

Βέβαια και οι τέσσερις υποψήφιοι δεν θέλουν συνέδριο, αν και το έθεσαν βουλευτές, ενώ ακόμη και το ντιμπέιτ είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα γίνει. Το θέμα του ντιμπέιτ άνοιξε ο κ. Μητσοτάκης και μαζί του συμφωνεί ο κ. Γεωργιάδης που όμως προχωρεί πιο πέρα και ζητεί ακόμη να γίνει στην ΚΟ με τη συμμετοχή των βουλευτών που θα ερωτούν τους υποψηφίους αντί για δημοσιογράφους, ενώ θα υπάρχουν αν θέλουν τα τηλεοπτικά κανάλια, και απευθείας σύνδεση. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι αρνητικός καθώς θεωρεί ότι η ΝΔ μόνο χαμένη θα βγει από αυτή τη διαδικασία, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας, αν και επί της αρχής συμφωνεί, επιθυμεί να είναι όλοι στο ντιμπέιτ, κάτι που δεν γίνεται.

«Γελοίες θεωρίες» από το παρελθόν
Εσχάτως προέκυψε θέμα για τις εκλογές του 2009, όπου ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη πρόεδρος σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία εκλογής από τη βάση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει αφήσει υπονοούμενα – σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του το λέει ευθέως – για πιθανή νοθεία την ημέρα των εκλογών. Ορισμένα στελέχη της ΝΔ που τον υποστηρίζουν (π.χ. Σύνδεσμος 1974) αναφέρονται στο 2009 ισχυριζόμενοι, χωρίς βέβαια στοιχεία, ότι και πριν από έξι χρόνια έγιναν διάφορα περιστατικά που δεν τιμούν την Κεντροδεξιά.

«Γελοίες θεωρίες για να πληγεί ο Σαμαράς. Κάποιοι λησμονούν ότι το 2009 δεν υπήρξε καμία καταγγελία και όλοι αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Μην ξεχνούν ορισμένοι ότι εγγυητής της διαδικασίας ήταν ο Δημήτρης Σιούφας, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, ως πρόεδρος της Εφορευτικής» τονίζουν υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι παρατηρούν μια αυξανόμενη ένταση των χτυπημάτων με έωλα, όπως λένε, επιχειρήματα.

Κώστας Καραμανλής
«Οπως πάνε, θα τα διαλύσουν όλα…»
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΝΔ. Στο πολιτικό του γραφείο παρατηρείται καθημερινά μεγάλη κινητικότητα και ο ίδιος εμφανίζεται στις συζητήσεις του αρκετά προβληματισμένος με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Μάλιστα, φέρεται να έχει πει ότι «όπως πάνε, θα τα διαλύσουν όλα» και έχει διαμηνύσει ότι προέχουν η ψυχραιμία και η ενότητα της παράταξης. Λέγεται ότι είναι φανερά εκνευρισμένος από τον τρόπο που κινείται ο κ. Τζιτζικώστας και θεωρεί ότι η ΝΔ είναι αστικό κόμμα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να μην την εκπροσωπεί ο πρόεδρός της στη Βουλή. Ο φόβος είναι έκδηλος για την πορεία του κόμματος, του οποίου υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρος, ενώ επιμένει στην αρχική του θέση να υποστηριχθεί ο κ. Μεϊμαράκης.

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
«Ταυρομαχία» στη Μαδρίτη
Στο προπύργιο των συντηρητικών και των φιλοβασιλικών, στη Μαδρίτη, θα βρεθούν μεσοβδόμαδα και οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ που θα συμμετάσχουν, κατόπιν πρότασης του κ. Μεϊμαράκη, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει μαζί του και τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη (φωτογραφία), πρόσωπο που θα αποτελέσει και τη «γέφυρα» με συγκεκριμένα πρόσωπα του συντηρητικού «ιερατείου» της ΕΕ. Η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να πάρει μαζί του τον «καραμανλικό» κ. Στυλιανίδη μόνο τυχαία δεν είναι, αφού τον στηρίζει στη μάχη της διαδοχής και λέγεται ότι ο αν εκλεγεί, θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στη ΝΔ και εκτός απροόπτου θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία φέρεται να έχει κάνει πολιτική συμμαχία, για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Η κυρία Μπακογιάννη, πρόσωπο αποδοχής από πολλές δυνάμεις του ΕΛΚ, εντείνει τις επαφές της για να εκλεγεί αντιπρόεδρος, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είναι θετική για τη ΝΔ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στη Μαδρίτη θα βρεθεί, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από το ΕΛΚ, και ο κ. Σαμαράς που θα είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στην κεντρική εκδήλωση με θέμα τον λαϊκισμό στην Ευρώπη. Η επιλογή να κληθεί ο κ. Σαμαράς έχει την ιδιαίτερη σημασία της για το πώς αντιλαμβάνεται το ΕΛΚ πολλά πρόσωπα στην ελληνική συντηρητική παράταξη. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνάντηση και κατ’ ιδίαν συζήτηση του πρώην πρωθυπουργού με τον κ. Μεϊμαράκη, καθώς τελευταία υπάρχει ψυχρό κλίμα στις σχέσεις τους.

Αντώνης Σαμαράς
Δεν δίνει γραμμή σε κανέναν
Γραμμή αυστηρής ουδετερότητας τηρεί, όπως λένε τακτικοί συνομιλητές του, ο Αντώνης Σαμαράς, που έχει όμως ως βασική αρχή ότι η ΝΔ πρέπει να υπερασπιστεί όσα έπραξε για να κρατήσει τη χώρα εντός ευρώ. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν δίνει… γραμμή σε κανέναν, αν και έχει άποψη και τη λέει στους συνομιλητές του, χωρίς όμως να επιχειρεί να επηρεάσει. Βέβαια, αρκετοί υποστηρικτές του ανά την επικράτεια στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα, ενώ πάρα πολλοί σε αρκετούς νομούς εκδηλώνουν την προτίμησή τους στον κ. Γεωργιάδη. «Θέλω ψυχραιμία, σύνεση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα» λέει σε όσους τον ρωτούν τι προβλέπει, ενώ αισθάνεται δικαιωμένος για την πολιτική του, βλέποντας όσα εξελίσσονται στη χώρα.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου