Ρεπορτάζ

Το yachting ενισχύει τον θαλάσσιο τουρισμό

Το άνοιγμα του yachting από την Τουρκία έδωσε σημαντική ώθηση στον κλάδο. Οι προσεγγίσεις σκαφών στη Ρόδο έχουν αυξηθεί κατά 30% τουλάχιστον στο τελευταίο διάστημα.
Ο τουρισμός yachting μέσω Τουρκίας παρέμενε κλειστός εδώ και 1,5 χρόνο, λόγω της εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού και οι τουριστικοί πράκτορες ζητούσαν διακαώς το άνοιγμα του κλάδου, γεγονός που ανέδειξε η «δημοκρατική» με αλεπάλληλα ρεπορτάζ.
Το ΦΕΚ που επιτρέπει στις θαλαμηγούς να προσεγγίζουν τους ελληνικούς προορισμούς δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα περίπου. Οι επισκέπτες με θαλαμηγούς αναψυχής επιτρέπεται να προσεγγίζουν τις 6 πύλες εισόδου, και συγκεκριμένα της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου, της Σύμης, της Λέρου και της Πάτμου, από όπου στη συνέχεια μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους σε όλα τα νησιά.
Της έκδοσης του ΦΕΚ προηγήθηκε σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων κατά την οποία συζητήθηκαν και συνομολογήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο άνοιγμα των θαλασσίων συνόρων για τις θαλαμηγούς από την Τουρκία καθώς και η επιχειρησιακή συνδρομή του κάθε εμπλεκόμενου φορέα στο εγχείρημα. Αυτό ήταν και το τελευταίο βήμα πριν από το άνοιγμα των συνόρων. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γ. Πάππου με επιστολή του προς τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, η οποία κοινοποιήθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, κ. Ν. Δένδια, Υγείας, κ. Β.Κικίλια, Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν.Χαρδαλιά, είχε ζητήσει το άνοιγμα του θαλάσσιου τουρισμού για ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από την Τουρκία, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Σχετικά με τον τουρισμό yachting ο ναυτιλιακός πράκτορας, κ. Μιχάλης Ροδίτης δήλωσε τα εξής: «Έχουν αυξηθεί κατά 30% οι προσεγγίσεις σκαφών στη Ρόδο από τότε που επιτρέπεται η προσέγγιση των yacht από την Τουρκία. Και δεν πρόκειται μόνο για σκάφη Τούρκων αλλά και Ευρωπαίων ή ιδιοκτητών άλλων εθνικοτήτων που είχαν εγκλωβιστεί στην Τουρκία και που περίμεναν να περάσουν απέναντι. Βέβαια ο κύριος όγκος του τουρισμού γιώτινγκ συγκεντρώνεται στις Κυκλάδες και στο Βόρειο Αιγαίο. Σε σύγκριση με το 2019, έχουμε το 40% των σκαφών».
Από την πλευρά του ο ναυτιλιακός πράκτορας και υπεύθυνος του τομέα γιότινγκ της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Κάσσεντ Χάρμπ, δήλωσε τα εξής: «Σαφώς και είναι καλύτερη η εικόνα στον τουρισμό yachting από αυτή που επικρατούσε πριν να επιτραπεί στα σκάφη που προέρχονταν από την Τουρκία να προσεγγίζουν τα λιμάνια μας. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίσαμε να δεχόμαστε θαλαμηγούς. Το περίμεναν διακαώς οι ιδιοκτήτες που δεν είναι Τούρκοι στην πλειοψηφία τους, αλλά και Ευρωπαίοι, Ρώσοι, Σαουδάραβες κλπ. Η κίνηση μπορεί να μην έχει φθάσει ακόμη στα επίπεδα που θα επιθυμούσαμε, όμως πρόκειται για ένα κλάδο του τουρισμού που απευθύνεται σε γερά πορτοφόλια και που συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυση του τόπου. Συνεπώς καλώς άνοιξε ο τουρισμός γιώτινγκ μέσω Τουρκίας και θα έπρεπε να είχε ανοίξει αρκετά πιο νωρίς».
Το αδιαχώρητο στη Σύμη
Στο 100% φτάνουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων στο νησί της Σύμης, που όπως κάθε καλοκαίρι προσελκύει ποιοτικό τουρισμό από όλη την Ελλάδα (εφοπλιστές, βιομήχανους κλπ) και όχι μόνο! Ο τουρισμός γιώτινγκ είναι συνυφασμένος με τη Σύμη, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους ιδιοκτήτες των θαλαμηγών απ’ όλο τον κόσμο.
«Το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία για τις θαλαμηγούς συνετέλεσε πολύ περισσότερο στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης και εκτιμώ ότι θα συμβάλει στο να διαρκέσει η σεζόν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου τουλάχιστον», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Σημειώνεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου αναμένονται στη Σύμη ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στη Σύμη βρίσκεται αυτές τις ημέρες και ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Αθανάσιος Σπύρου, μετά την επίσκεψη του στη Ρόδο, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Παπακαλοδούκα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου