Τοπικές Ειδήσεις

«Πάμε με βάρκα την ελπίδα την φετινή σχολική χρονιά»!

«Πάμε με βάρκα την… ελπίδα» υπογράμμισε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος, σχολιάζοντας την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.
Ο κ. Μαρίνος, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ιδίου και των συναδέλφων του εκπαιδευτικών στα Δωδεκάνησα, όπου εκτός από την νέα διαμορφούμενη κατάσταση με τον τρόπο διδασκαλίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού υπάρχουν και άλλα προβλήματα που απασχολούν την εκπαίδευση.
«Πάμε με βάρκα την ελπίδα! Αυτός είναι ο τίτλος που ισχύει, γενικότερα σε ό,τι αφορά την φετινή σχολική χρονιά…
Δεν υπάρχει άλλος τίτλος, όλα είναι θολά και μπερδεμένα. Και αυτό που λέω δεν αφορά μόνον τις εξελίξεις με την διδασκαλία λόγω του κορωνοϊού αλλά και τα ζητήματα μέσα στην εκπαίδευση. Δηλαδή, ξεκινάμε με νέες κατανομές μαθημάτων και με άλλα δεδομένα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου έτους. Υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης, να κάνει μια αναδιάταξη των μαθημάτων και να δώσει σε άλλες ειδικότητες μαθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται αντιπαλότητες μέσα στα σχολεία, καθώς κάποιες ειδικότητες ‘ευνοούνται’ ενώ άλλες, όχι. Π.χ. τα καλλιτεχνικά, τα οικονομικά και άλλα μαθήματα. Αυτό αποτέλεσε μία έκπληξη για όλους μας, αφού μια κυβέρνηση που θέλει να μιλάει για ελεύθερη οικονομία δεν μπορεί να αφαιρεί τέτοια μαθήματα από τα γενικά λύκεια. Επιπλέον, αφαιρούνται μαθήματα, όπως το ‘πρότζεκτ’, το οποίο στα σχολεία της περιοχής μας, όπως η Ρόδος, πήγε πολύ καλά στην πράξη με πολύ καλά αποτελέσματα. Πολλά σχολεία έφτιαχναν προϊόντα τεχνολογίας ενώ τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε διάφορα θέματα. Συνεπώς, η κυβέρνηση επέλεξε σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία να δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα, ενώ θα μπορούσε να μην ανοίγει τέτοια μέτωπα», ανέφερε ο κ. Μαρίνος.
Ειδικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου εμφανίσθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, λέγοντας: «Θα υπάρξουν αλλαγές αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Θα έπρεπε κάποια πράγματα να αποσαφηνιστούν και να δοθούν λεπτομέρειες από τώρα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς ώστε τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές να γνωρίζουν τι πρόκειται να κάνουν και πώς να προετοιμαστούν. Βεβαίως, περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στις οικογένειες των παιδιών, στους ίδιους τους μαθητές αλλά και γενικότερα στους εκπαιδευτικούς για να γνωρίζουν όλοι τι θα κάνουν, εξ αρχής».
Κληθείς να σχολιάσει την διδασκαλία που θα γίνεται υπό νέες συνθήκες και λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Μαρίνος, δήλωσε: «Από ό,τι φαίνεται τα σχολεία θα ανοίξουν με εκ περιτροπής λειτουργία και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, δρομολογείται η παράλληλη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Επιπλέον, η χρήση της μάσκας για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα είναι υποχρεωτική. Εκτιμώ ότι θα είναι δύσκολη η εκπαίδευση υπό αυτές τις συνθήκες. Θα δρομολογηθούν κάποιες επιπλέον ώρες εκπαίδευσης ενώ η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δώσει στους μαθητές και άλλα μέσα (όπως tablets,laptops κ.λπ.) Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει ή να ενισχύσει την διδασκαλία. Δυστυχώς, πάμε βήμα – βήμα και η υπουργός θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και να δώσει προσοχή στα ζητήματα που δημιουργούνται».
Ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την στελέχωση των σχολείων στα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς τα προβλήματα με τους αναπληρωτές παραμένουν: «Εμείς βρισκόμαστε ακόμη σε στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Περιμένουμε να δούμε αν θα καλυφθούν τα κενά αφού το ζήτημα παραμένει και είναι σοβαρό. Τα νησιά της Δωδεκανήσου δεν έχουν μόνιμο προσωπικό. Απευθύνω έκκληση και προς τους δημάρχους των νησιών, να συνεισφέρουν οικονομικά και να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς, όπως κάνουν με τους γιατρούς και τους στρατιωτικούς. Να δώσουν στέγη στους καθηγητές και να τους βοηθήσουν να μείνουν στα μικρά νησιά καθώς το πρόβλημα είναι κυρίως το οικονομικό –σε μια περίοδο όπου τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά κι επομένως, δύσκολη η διαβίωση σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου