Τοπικές Ειδήσεις

Συναυλία με την Ίριδα Μαυράκη αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου για την συναυλία της Ίριδας Μαυράκη που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου στο ΡΟΔΟΝ και αφορά αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.
Ο κ. Διακογεωργίου, αναφέρθηκε την πορεία της Ίριδας Μαυράκη και στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να στηρίξει αυτή την συναυλία. «Θέλω να ευχαριστήσω την Ίριδα Μαυράκη για την αγάπη που δείχνει για την Ρόδο και για τα νησιά μας».
Η είσοδος για την συναυλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά έχει φιλανθρωπικό σκοπό: «Ο καθένας που θα έρθει να παρακολουθήσει την συναυλία, θα μπορέσει να προσφέρει ό,τι θέλει. Τα έσοδα θα διατεθούν σε δύο μικρά παιδιά την Ελευθερία και τον Δημήτρη που έχουν πρόβλημα υγείας. Η συνεργασία γίνεται με δύο συλλόγους» είπε ο κ. Διακογεωργίου, ευχαριστώντας την ερμηνεύτρια για την προσφορά της.
Η κα Μαυράκη εξέφρασε την χαρά της που βρίσκεται στην Ρόδο γι αυτή την συναυλία ευχαριστώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την συμβολή της σε αυτό το αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. «Τη συναυλία συνδιοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Ίδρυμα Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου, με την στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου και τον ΔΟΠΑΡ. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο ηθοποιός Παναγιώτης Τσακίρης που θα αποδώσει κάποια κείμενα και ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 στο ανοιχτό κινηματοθέατρο ‘ΡΟΔΟΝ’ και ώρα 9μ.μ.
Λίγα λόγια για τον Μάνο Ελευθερίου
Ο Μάνος Ελευθερίου γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1938 στην Ερμούπολη της Σύρου, για την οποία έγραψε και απεικόνισε συχνά στα έργα του. Το 1952 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα και το 1955, γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον παρότρυνε να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής ως ακροατής στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έναν χρόνο αργότερα γράφτηκε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Σταυράκου.
Tο πρώτο ποίημα με τίτλο «H τελική λύση» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nέα Πορεία» τον Μάρτιο του 1962 και αμέσως μετά κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός». Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε σε ποιητικό διαγωνισμό του φοιτητικού περιοδικού «Πανσπουδαστική» με μέλη της κριτικής επιτροπής τους ποιητές Γιάννη Ρίτσο, Νικηφόρο Bρεττάκο, Οδυσσέα Ελύτη και τον κριτικό Ανδρέα Καραντώνη. Το 1962 και ενώ υπηρετούσε την θητεία του στα Γιάννινα έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκίνησε να εργάζεται στο περιοδικό «Reader’s Digest», όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια. Την διετία 1964-1965 εξέδωσε τις δύο πρώτες συλλογές διηγημάτων του με τίτλους «Το διευθυντήριο» και «Η σφαγή».
Το 1964, πρωτοπαρουσιάστηκε στην ελληνική δισκογραφία με το τραγούδι «Ρημαγμένοι κήποι (Το σπίτι γέμισε με λύπη)» που μελοποίησε ο Χρήστος Λεοντής και ερμήνευσε η Έφη Παναγιώτου. Τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δήμο Μούτση («Άγιος Φεβρουάριος») και τον Γιάννη Μαρκόπουλο, στον δίσκο «Θητεία» («Τα λόγια» και τα χρόνια», «Μαλαματένια λόγια», «Παραπονεμένα λόγια»), του οποίου η ηχογράφηση άρχισε τον Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974. Έγραψε στίχους για πάνω από 400 τραγούδια, τα οποία μελοποίησαν συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις («Η μπαλάντα του οδοιπόρου»), ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας («Μου `δωσες τον ουρανό»), ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Αντώνης Βαρδής και ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Μεταξύ των μεγάλων επιτυχιών του Μάνου Ελευθερίου περιλαμβάνονται τα τραγούδια: «Το παλληκάρι έχει καημό» (Μίκης Θεοδωράκης), «Κάτω απ’ τη μαρκίζα» (Γιάννης Σπανός), «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» (Σταύρος Κουγιουμτζής), «Άμλετ της Σελήνης» (Θάνος Μικρούτσικος), «Είναι αρρώστια τα τραγούδια» (Σταύρος Ξαρχάκος), «Έρημοι σταθμοί» (Διονύσης Τσακνής), «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (Ηλίας Ανδριόπουλος), «Η διαθήκη» (Χρήστος Νικολόπουλος), «Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό» (Λουκιανός Κηλαηδόνης) και «Ατέλειωτη εκδρομή» (Θανάσης Γκαϊφύλλιας).
Ο Μάνος Ελευθερίου έγραψε και εικονογράφησε παραμύθια για παιδιά και επιμελήθηκε την έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο, όπως τα «Ενθύμιον Σύρας» και το τετράτομο «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ο αιώνα, 1901-1921». Τη δεκαετία του 1990 έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας («Αθήνα 9, 84») και στο «Δεύτερο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ. Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου» και το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο καιρός των χρυσανθέμων», που σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και το 2005 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Το 2013 βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στα γράμματα από την Ακαδημία Αθηνών.
Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης του φιλοσοφικού περιοδικού «Δευκαλίων» και για μεγάλο διάστημα υπεύθυνος και επιμελητής εκδόσεων του εκδοτικού οίκου «Γνώση». Ήταν μέλος της Eταιρείας Συγγραφέων.
Ο Μάνος Ελευθερίου πέθανε στις 22 Ιουλίου 2018, σε ηλικία 80 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου