Ειδήσεις

Καλοκαίρι 2025: Τι να περιμένουμε από την κρουαζιέρα στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Το καλοκαίρι του 2025 ξεκινά με υψηλές προσδοκίες για την παγκόσμια κρουαζιέρα και φυσικά για την Ελλάδα, που παραμένει σταθερά ανάμεσα στους πιο περιζήτητους προορισμούς. Με εκατομμύρια επιβάτες να επιστρέφουν στη θάλασσα και τις εταιρείες να επενδύουν σε νέες εμπειρίες και πλοία, η φετινή σεζόν προμηνύεται κρίσιμη αλλά και καθοριστική.

Ρεκόρ Επιβατών και Νέα Πλοία

Το 2024 έκλεισε με 34,2 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας παγκοσμίως. Για το 2025, ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 36,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Πρόκειται για ρυθμό ανάπτυξης που επιβεβαιώνει τη δυναμική ανάπτυξη της βιομηχανίας και τη ζήτηση από νέες γενιές ταξιδιωτών.

Την ίδια στιγμή, εντός του 2025 αναμένεται να παραδοθούν 16 νέα κρουαζιερόπλοια, ενώ μέχρι το 2036 έχουν προγραμματιστεί 73 νέα πλοία, συνολικής αξίας άνω των 63,5 δισ. Δολαρίων με μέσω όρο τους 2423 επιβάτες. Η νέα γενιά πλοίων δίνει έμφαση στην τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και την ευελιξία στον σχεδιασμό των δρομολογίων.

Η Ελλάδα Αντέχει και Αναπτύσσεται

Παρά τις προκλήσεις – κορεσμό λιμένων, γραφειοκρατικά εμπόδια και ανάγκες για υποδομές – η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει περίπου 10% αύξηση στην επιβατική κίνηση το 2025. Οι παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμοί (Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Ηράκλειο) διατηρούν ισχύ, ενώ νέοι πόλοι ανάπτυξης όπως ο Άγιος Νικόλαος, το Κατάκολο, ο Βόλος και το Λαύριο κερδίζουν σημαντική δυναμική.

Ωστόσο, η εφαρμογή του νέου φόρου επιβατών από τον Ιούλιο, όπως λέγετε,  – 20€ ανά επιβάτη για Μύκονο και Σαντορίνη, 5€ για τα υπόλοιπα νησιά – έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η απόφαση ελήφθη αιφνιδιαστικά, χωρίς επαρκή διάλογο, και οι εταιρείες και οι τοπικοί φορείς πιέζουν ώστε να επαναξιολογηθεί ή να μετατεθεί για το 2026 και σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μια ισόρροπη τιμολόγηση με ξεκάθαρη επιστροφή σε έργα και βελτιώσεις στα λιμάνια.

Η Ξηρά Κρίνει τη Θάλασσα

Περισσότερο από ποτέ, η επιτυχία ενός λιμένα εξαρτάται από το τι προσφέρει στη στεριά. Οι εταιρείες πλέον αξιολογούν τη συνολική εμπειρία, όχι απλώς την τοποθεσία.

Τα βασικά σημεία πίεσης για την Ελλάδα σήμερα είναι:

Έλλειψη διαθέσιμων λεωφορείων, ειδικά σε μέρες με πολλαπλές αφίξεις.\
Ελλείψεις σε οδηγούς, που οδηγούν σε καθυστερήσεις και αναπροσαρμογές δρομολογίων.
Ανησυχητική υποστελέχωση σε ξεναγούς, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα της εμπειρίας σε πολλά μέρη στην Ελλάδα.
Καμία επαφή των προορισμών με τις εταιρείες για την προβολή των διαθέσιμων επιλογών εκδρομών ανάλογα την κάθε κατηγορία (Contemporary. Premium & Luxury).
Έλλειψη σε προγράμματα τουριστική εκπαίδευσης της τοπικής επιχειρηματικότητας και του βασικού άμεσου προσωπικού.
Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν αν ένας προορισμός θα παραμείνει ενεργός στα δίκτυα δρομολογίων ή αν θα χάσει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα.

Immersion: Η Επόμενη Ημέρα της Εμπειρίας

Οι επιβάτες δεν επιθυμούν πια μια απλή “περιήγηση”. Ζητούν εμπειρίες που συνδέουν τον τόπο με το συναίσθημα. Η τάση του immersion – της εμβύθισης στον πολιτισμό, την παράδοση, τη φύση και τη γαστρονομία – διαμορφώνει τις επιλογές των εταιρειών.

Μαγειρικές δράσεις με ντόπιους, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς, οικοτουριστικές διαδρομές και βιωματικά εργαστήρια αντικαθιστούν τις τυπικές περιηγήσεις. Στην Five Senses Consulting, σχεδιάζουμε τέτοιες εμπειρίες για προορισμούς που επιθυμούν να διαφοροποιηθούν και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους στην κρουαζιέρα και τα αποτελέσματα για τους προορισμούς είναι θεαματικά.

Συνεργασία και Στρατηγική

Η κρουαζιέρα εξελίσσεται σε σύνθετο και ανταγωνιστικό προϊόν που συνδράμει στηις τοπικές και εθνική οικονομία με περ. 1,5 δις Ευρώ. Οι προορισμοί που θα ξεχωρίσουν είναι αυτοί που:

Αναπτύσσουν στρατηγικό σχεδιασμό και έχουν παρουσία στα κέντρα αποφάσεων
Συνεργάζονται σε επίπεδο λιμένα, δήμου, φορέων, επιχειρήσεων
Αναπτύσσουν κοινές στρατηγικές προβολής και clusters μικρών νησιών
Βελτιώνουν τις υποδομές ξηράς και αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες
Αφηγούνται μια συνεκτική ιστορία στον επισκέπτη
Η επιλογή προορισμών δεν γίνεται μόνο με γεωγραφικά ή αισθητικά κριτήρια – αλλά με γνώμονα τη συνολική εμπειρία.

Συμπέρασμα

Το 2025 φέρνει ρεκόρ, επενδύσεις, αλλά και νέες απαιτήσεις. Ο ανταγωνισμός εντείνεται. Οι επιβάτες αλλάζουν. Οι εταιρείες επαναξιολογούν. Η Ελλάδα έχει όλα τα εφόδια να ηγηθεί, αρκεί να επενδύσει στρατηγικά, συντονισμένα και ανθρωποκεντρικά.

Έχουμε επενδύσει σε λιμάνια, αλλά επενδύουμε αντίστοιχα στους ανθρώπους και τις υποδομές που θα υποδεχτούν τον επιβάτη στη στεριά; Μια εμπειρία χαμηλού κόστους στην ξηρά μπορεί να ακυρώσει μια εμπειρία υψηλής αξίας στη θάλασσα.

(*) Σύντομο Βιογραφικό Γιάννης Μπρας

Ο Γιάννης Μπρας είναι παγκόσμιος κορυφαίος ειδικός στον θαλάσσιο τουρισμό, την ανάπτυξη κρουαζιέρας και τα ρυθμιστικά πλαίσια, με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ως σύμβουλος εταιρειών κρουαζιέρας, λιμένων και κυβερνήσεων διεθνώς.

Ως Διευθύνων Σύμβουλος της Five Senses Consulting και ιδρυτικό μέλος του Cruise Professional Advisors Alliance (CPAA.pro), ειδικεύεται στην ανάπτυξη προορισμών, τη συμμόρφωση και τη στρατηγική σχεδίαση για τον κλάδο της κρουαζιέρας. Προηγουμένως, ως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, μετέτρεψε το λιμάνι σε κεντρικό κόμβο κρουαζιέρας, αυξάνοντας την επιβατική κίνηση κατά 40%.

Ως Πρέσβης της Seatrade και με 24 διεθνή βραβεία, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην επανέναρξη της κρουαζιέρας, συμβουλεύοντας το Υπουργείο Τουρισμού και διεθνείς φορείς.

Αναγνωρισμένος ομιλητής και συντονιστής σε διεθνή συνέδρια, εμπνέει και καθοδηγεί λιμένες και προορισμούς παγκοσμίως στην ανάπτυξη στρατηγικών για την κρουαζιέρα.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου