Συνεντεύξεις

B. Mεϊμαράκης στη “δ”: «Καλώ τους πολίτες να απαιτήσουν πολιτική αλλαγή»

Σε μια καθαρά πολιτική του συνέντευξη προς την «δημοκρατική», που διακρίνεται από το γνωστό ήθος και ύφος του, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξετυλίγει το κουβάρι των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθρεπτίζει το βαθύτερο νόημά τους, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα και ακριβώς, λόγω της τεράστιας σημασίας τους, καλεί τους Έλληνες ψηφοφόρους να μην  λείψουν από την κάλπη.

Ο κ. Μεϊμαράκης εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να τεθεί επικεφαλής των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και τονίζει ότι «πηγαίνει στις Βρυξέλλες με τις αρχές, τις αξίες και την ελληνική του ταυτότητα».

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παραλείπει να τονίσει και μάλιστα με έμφαση, ότι «το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης πρέπει να σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προς την «δημοκρατική».

  • Γιατί ένας π. Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να πάει στην Ευρωβουλή,  αφήνοντας τη Β´ περιφέρεια της Αθήνας και την κεντρική πολιτική σκηνή;

Είναι αλήθεια ότι η 30χρονη κοινοβουλευτική μου δράση,  συνέχεια μιας πολιτικής διαδρομής που ξεκίνησε το 1974 φτάνοντας Πρόεδρος του κόμματος,  καταδεικνύει την παρουσία μου στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Επειδή όμως οι ευρωεκλογές γίνονται πριν από τις εθνικές και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να καταγράψει τη δυναμική που έχει στην κοινωνία και τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση,  ώστε το αποτέλεσμα  της ευρωκάλπης να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις,  η παρουσία στη μάχη των ευρωεκλογών ενός πρώην Προέδρου του κόμματος να διεκδικεί σταυρό,  συμβολίζει τη βαρύνουσα σημασία που δίνει η ΝΔ  στην προσπάθεια αυτή.  Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην ανταποκριθώ στο αίτημα των πολιτών για πολιτική αλλαγή και στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καθώς η Ευρώπη την επόμενη πενταετία εισέρχεται σε νέα φάση,  θα αγωνιστώ και από αυτό το μετερίζι για τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο.  Γιατί στην Ευρώπη λαμβάνεται η πλειοψηφία των αποφάσεων που μας αφορούν ως χώρα,  και είναι πολύ σημαντικό η ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της και να εκπροσωπηθεί από μια  ισχυρή ευρωομάδα.

Πηγαίνω  λοιπόν στις Βρυξέλλες με τις αρχές, τις αξίες και την ελληνική μου ταυτότητα,  για να εκπροσωπήσω τη χώρα μου και να διεκδικήσω λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη.

  • Μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις;

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης πρέπει να σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη χώρα.  Κι εγώ μάχομαι για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Να είστε βέβαιοι,  ότι αν στις ευρωεκλογές το ποσοστό της ΝΔ είναι μεγάλο,  η 27η Μαΐου θα είναι μια άλλη μέρα.  Και σ´ αυτή την περίπτωση,  εκτιμώ ότι  η κυβέρνηση θα συρθεί σε εθνικές εκλογές.

  • Τι θα λέγατε στους αναποφάσιστους και ιδιαίτερα σε όσους σκέφτονται την αποχή;

Η αποχή δεν είναι επιλογή,  αλλά στάση παραίτησης από διεκδικήσεις.

Η Δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Πρέπει όλοι να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και να μην επιτρέψουν σε άλλους να αποφασίσουν για τη ζωή τους και την τύχη τους. Περιθώριο για άλλο λάθος δεν υπάρχει. Στις 26 Μαΐου θα μιλήσουν  οι πολίτες,  τους οποίους προτρέπω να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και όταν συγκρίνουν,  είμαι σίγουρος ότι αυτό θα λειτουργήσει θετικά για τη ΝΔ.

  • Πώς κρίνετε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για παροχές και μάλιστα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες; Πιστεύετε ότι μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα;

Η χρονική στιγμή που εξαγγέλλονται αυτά τα μέτρα,  λίγες μόνο  ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες,  οπότε η καχυποψία των πολιτών είναι αυξημένη,  αφήνει να εννοηθεί ότι γίνονται εκ του πονηρού.  Αν δεν ήθελε να δημιουργούνται αυτές οι εντυπώσεις και νοιαζόταν πραγματικά ο Πρωθυπουργός για τους αδύναμους συμπολίτες μας,  που έχουν συνθλιβεί από την πολιτική της κυβέρνησης,  θα μπορούσε να τα είχε ανακοινώσει νωρίτερα,  σε άλλο χρόνο. Ως ΝΔ,  ασφαλώς και τα ψηφίζουμε,  καθώς πρόκειται για μέτρα που περιέχονται στο πρόγραμμά μας και αποσκοπούν στην ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση.

Περιοδεύω όλη την Ελλάδα και αφουγκράζομαι τα προβλήματα και  την αγωνία των πολιτών.  Η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από εξαγγελίες που έμειναν στα λόγια.  Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και τους καλώ να φιλτράρουν όλα αυτά που ακούνε και να απαιτήσουν πολιτική αλλαγή.

  • Με τη συμμετοχή σας στο ευρωψηφοδέλτιο ποια Ευρώπη θέλετε να εκφρασετε;

Την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ειρήνης και  της ευημερίας, που θα έχει ως προτεραιότητα τον άνθρωπο. Αυτόν τον άνθρωπο,  θέλω να εκφράσω,  τον μέσο Έλληνα- Ευρωπαίο πολίτη,  ο οποίος θέλει να δημιουργήσει,  θέλει να αναπτυχθεί,  θέλει να μεγαλουργήσει,  θέλει  ένα σταθερό φορολογικό σύστημα,  θέλει ασφάλεια,  θέλει συνεννόηση και συναίνεση μέσα σε μία μεγάλη και δυνατή Ευρώπη.  Και αυτός ο πολίτης βρίσκεται παντού,  γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι διαχωριστικές γραμμές Δεξιός,  Κεντρώος,  Αριστερός είναι ξεπερασμένες στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας,  της εγκληματικότητας,  της παράνομης μετανάστευσης,  του ρατσισμού,  της διακίνησης ναρκωτικών,  των ανισοτήτων στην εκπαίδευση,  της απουσίας κράτους πρόνοιας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Ευρώπης.

  • Πόσο σας τρομάζει η ιδέα αύξησης των ποσοστών των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών κομμάτων και πόσο είναι πιθανόν, την 27η Μαΐου η Ευρώπη που ξέρουμε να μην υπάρχει;

Αναμφίβολα η τελευταία δεκαετία ανέδειξε εσωτερικές ανισότητες που αναζωπύρωσαν την αντίθεση εθνικού κράτους και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενισχύοντας τα φαινόμενα αντιευρωπαϊσμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη μακρόχρονη διαδικασία ολοκλήρωσής της κατάφερε να επιβιώσει μέσα από πολύ δύσκολες συγκυρίες.  Σε μια τέτοια καμπή της ιστορίας της βρισκόμαστε και σήμερα,  κάτι  που οφείλεται στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Η διαρκής οικονομική κρίση,  η αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια,  το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και κυρίως η άνοδος των άκρων  και του ευρωσκεπτικισμού,  σε συνδυασμό με το τεταμένο διεθνές περιβάλλον,  απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Διατρέχουμε την εποχή του λαϊκισμού,  του ευρωσκεπτικισμού – αντιευρωπαϊσμού  και της διάδοσης του φόβου.  Μια εποχή,  που η Ευρωπαϊκή ιδέα υπονομεύεται  από δυνάμεις και πολιτικές εξουσίες που αντιδρούν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις,  δυνάμεις που απεργάζονται την διάλυση της Ευρώπης. Ο κίνδυνος λοιπόν  είναι υπαρκτός και γι αυτό το λόγο η Ένωση οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προάσπισης των κεκτημένων της.

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών, αγνοώντας τη βούληση του ελληνικού λαού.  Εσείς συμμετείχατε,  ως υπουργός Άμυνας,  στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

Στο Βουκουρέστι,  όπως είναι γνωστό,  ο Κώστας Καραμανλής,  η Ντόρα Μπακογιάννη και εγώ,  παρά τις ισχυρές και αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν,  δεν υποχωρήσαμε.  Η Συμφωνία των Πρεσπών απέχει πολύ από τη θέση του Βουκουρεστίου. Με ισχυρή εντολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του κόμματος θα αγωνιστούμε για να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας. Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα μας δικαίωμα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου