Τοπικές Ειδήσεις

Αθώος ο πρώην δήμαρχος Μπενέτος Σπύρου που κατηγορήθηκε για εξακολουθητική παράβαση καθήκοντος

Αθώος κρίθηκε την 15η Μαΐου 2019 από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου (μεταβατική έδρα Κω) ο πρώην δήμαρχος Λειψών, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου – Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών» κ. Μπενέτος Σπύρου, που κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Στον πρώην δήμαρχο είχε επιβληθεί πρωτοδίκως την 23η Μαρτίου 2018 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Κω, ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ότι δεν πληρούνται σωρευτικά η αντικειμενική και η υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται και τον έκρινε αθώο.
Πιο συγκεκριμένα του αποδόθηκε ότι την 25η Σεπτεμβρίου 2011 παρέβη με πρόθεση τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον, παράνομο όφελος.
Ειδικότερα στον ως άνω τόπο και χρόνο ως δήμαρχος Λειψών και παρότι βεβαιώθηκαν από αστυνομικό του Α.Σ. Λειψών τέσσερις (4) συνολικά παραβάσεις εντός του έτους 2011 εις βάρος της Βασιλικής Σπύρου η οποία τυγχάνει αδελφή του (από 27-4-2011, 12-7-2011, 21-8-2011, 9-9-2011 εκθέσεις προφορικής μήνυσης Α.Σ. Λειψών εις βάρος Βασιλικής Σπύρου) επί το λόγω ότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτρια κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Καφενείο – Εμπόριο τροφίμων) με την επωνυμία «Ασπράκι» στην νήσο Λειψών και εστερείτο την από το νόμο απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, ωστόσο ο κατηγορούμενος δεν προέβη ως όφειλε εκ των καθηκόντων της υπηρεσίας του, ως δήμαρχος Λειψών, στη σφράγιση του εν λόγω καταστήματος.
Στη πράξη του δε αυτή εφέρετο να προέβη με σκοπό να προσπορίσει παράνομο όφελος στην Βασιλική Σπύρου η οποία τυγχάνει αδελφή του και συγκεκριμένα προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί παρά το νόμο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την απαιτούμενη άδεια.
Επίσης στον ως άνω τόπο και χρόνο ως δήμαρχος Λειψών και παρότι βεβαιώθηκαν από αστυνομικούς του Α.Σ. Λειψών τρεις (3) συνολικά παραβάσεις εντός του έτους 2011 εις βάρος της Καλλιόπης Γαμπιέρη (από 13-5-2011, 12-7-2011, 9-9-2011 εκθέσεις προφορικής μήνυσης εις βάρος της Καλλιόπης Γαμπιέρη) επί το λόγω ότι λειτουργούσε ως ιδιοκτήτρια κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αποθήκη χονδρικού εμπορίου τροφίμων και ποτών) στην νήσο Λειψών και εστερείτο την από το νόμο απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος, ωστόσο δεν προέβη ως όφειλε εκ των καθηκόντων της υπηρεσίας του ως δήμαρχος Λειψών, στην σφράγιση του εν λόγω καταστήματος.
Ο ίδιος απολογούμενος ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου στράφηκε κατά της μάρτυρος κατηγορίας υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε να συνεργαστεί με τον Δήμο για να έρθουν τα υδροπλάνα στο νησί. Δεν ήθελε, όπως είπε, να δώσει χώρο από το μαγαζί, που δεν ήταν δικό της και έτσι ξεκίνησε όλα αυτό το θέμα προσθέτοντας ότι με τις καταγγελίες που έκανε η μάρτυς θα έπρεπε να κλείσει όλα τα μαγαζιά στους Λειψούς. Ισχυρίστηκε ότι αν σφράγιζε τα καταστήματα δεν θα υπήρχε άνθρωπος στο νησί το χειμώνα, ενώ για το κατάστημα της αδελφής του υποστήριξε ότι είναι διατηρητέο και χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για κάποια απλή εργασία και για να το φτιάξουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου