ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Σαντορινιός: Η έξοδος από το Μνημόνιο θα γίνει 20 Αυγούστου και θα είναι καθαρή

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ

Το ΔΝΤ ποτέ δεν έκανε επι­τυ­χη­μέ­νες προ­βλέ­ψεις»

Στην εκπομπή Αταί­ρια­στοι του ΣΚΑΙ με τους δημο­σιο­γρά­φους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, μίλησε σήμερα ο Υφυ­πουρ­γός Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής.

Για την απεργία της ΠΝΟ

«Θεωρώ ότι η απεργία της ΠΝΟ, δεν έχει λόγο να γίνεται. Και για τρία βασικά αιτήματα- σχέδιο υπουρ­γι­κής από­φα­σης για ενδο­με­τα­φο­ρές, χρόνος έκδοσης συντά­ξεων, συν­θέ­σεις πλοίων- το Υπουρ­γείο έχει φανεί εξαι­ρε­τικά διαλ­λα­κτικό σε όλες τις συνα­ντή­σεις, έχει δώσει απα­ντή­σεις και χρο­νο­δια­γράμ­ματα δέσμευ­σης, ενώ έχουμε ανοίξει σχετικό διάλογο με τους ακτο­πλό­ους ώστε να βρεθούν λύσεις. Παρόλο, δε, που ενώ καλέ­σαμε την ΠΝΟ σε τρι­με­ρές τραπέζι για συζή­τηση, δεν ήρθαν».

Μετα­φο­ρικό Ισο­δύ­ναμο

 «Το μέτρο του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου είναι μια βαθιά θεσμική τομή, που απαντά σε ένα χρόνιο αίτημα των νησιω­τών. Ήδη ο νόμος πλαίσιο του ΜΙ βρί­σκε­ται σε φάση δημό­σιας δια­βού­λευ­σης και σύντομα θα έρθει στη Βουλή. Η εξαγ­γε­λία για το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο, έγινε με χρο­νο­διά­γραμμα. Από την πρώτη στιγμή, οι νησιώ­τες, είχαν ενη­με­ρω­θεί ότι πιλο­τικά θα εφαρ­μο­στεί σε κάποια νησιά από 1/7/2018, ενώ η πλήρης εφαρ­μογή του, για όλη τη νησιω­τική Ελλάδα, θα ξεκι­νή­σει από 1/1/2019».

«Είναι λάθος να συγ­χέ­ουμε το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο με τους ειδι­κούς συντε­λε­στές ΦΠΑ. Δεν μπαί­νουν στην ίδια συζή­τηση. Οι ειδικοί συντε­λε­στές ήταν ένα ορι­ζό­ντιο μέτρο που αφο­ρούσε όλα τα νησιά, ανε­ξάρ­τητα από τα ιδιαί­τερα χαρα­κτη­ρι­στικά τους και τις ανάγκες τους. Το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο είναι μια στο­χευ­μένη νησιω­τική πολι­τική που αφορά την εξίσωση του κόστους μετα­φο­ράς ατόμων και επι­βα­τών με αυτό των χερ­σαίων μετα­φο­ρών, και όχι αντί­με­τρο στην κατάρ­γηση των ειδικών συντε­λε­στών ΦΠΑ. Αυτό σημαί­νει ότι αν επα­νέλ­θει το μέτρο του ΦΠΑ, το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο θα μείνει γιατί είναι μια πολι­τική που κάνει τους νησιώ­τες να ισό­τι­μους πολίτες, με αυτούς στη χερσαία Ελλάδα».

Αφαλάτωση- Καστε­λό­ριζο

«Η επί­σκεψή μας στο Καστε­λό­ριζο είχε ως σκοπό τα εγκαί­νια δυο νέων μονάδων αφα­λά­τω­σης στο νησί. Είναι ένα έργο του Υπουρ­γείου Ναυ­τι­λίας και Νησιω­τι­κής Πολι­τι­κής το οποίο προ­σφέ­ρει υδατική αυτο­νο­μία στο νησί».

ΔΝΤ- πλεονάσματα- Έξοδος από Μνη­μό­νιο

«Για το 2017 πάλι οι προ­βλέ­ψεις του ΔΝΤ για το πλε­ό­να­σμα ήταν 1,5% περίπου, τελικά κατα­φέ­ραμε 3,7%. Πέρσι το καλο­καίρι, οι προ­βλέ­ψεις του ΔΝΤ για το 2018 ήταν 2,2%, ενώ τώρα, προ­βλέ­πει ότι το πλε­ό­να­σμα για φέτος θα είναι 2,9%. Αυτές οι ανα­λύ­σεις απο­δει­κνύ­ουν ότι το ΔΝΤ δεν έχει επι­τυ­χία στις προ­βλέ­ψεις του- κάτι που έχουν παρα­δε­χτεί και οι ίδιοι-, αλλά και μόνο το γεγονός ότι ανα­θε­ω­ρεί τα νούμερά του, σημαί­νει ότι ότι ανα­γνω­ρί­ζει πως η οικο­νο­μία της χώρας απο­δί­δει θετικά».

«20 Αυγού­στου του 2018 η έξοδος από Μνη­μό­νια θα είναι καθαρή, χωρίς πιστο­λη­πτική γραμμή- έτσι όπως ήθελε δηλαδή η Κυβέρ­νηση Σαμαρά- Βενι­ζέ­λου. Στην μετα­μνη­μο­νιακή εποχή θα έχουμε μεγα­λύ­τερη ευε­λι­ξία να εφαρ­μό­σουμε πολι­τι­κές που θα ανα­κου­φί­σουν τα στρώ­ματα που επη­ρέ­α­σαν τα μνη­μο­νιακά μέτρα».

«Ήδη έχουμε βγει τέσ­σε­ρις φορές στις αγορές, επι­τυ­χη­μένα, με τα επι­τό­κια δανει­σμού να είναι χαμη­λό­τερα από αυτά του 2006. Παράλ­ληλα, στη νέα εποχή, θα έχουμε περισ­σό­τερο δημο­σιο­νο­μικό χώρο από την ελά­φρυνση του χρέους, από την παρά­ταση των δόσεων και την ωρί­μανση του χρέους- η ανα­πτυ­ξιακή πρόταση της Γαλλίας, το επο­νο­μα­ζό­μενο και Γαλλικό Κλειδί-, χώρο που θα μας δώσει περισ­σό­τερη ευχέ­ρεια στην άσκηση οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής».

«Πιστεύω ότι όσο απο­δει­κνύ­ουμε ότι οι μακρο­οι­κο­νο­μι­κοί μας δείκτες είναι τέτοιοι που μπορούν να συντη­ρούν και την ανά­πτυξη και το πλε­ό­να­σμα, θα μπο­ρούμε να ασκούμε πολι­τι­κές δια­φο­ρε­τι­κές από αυτές που μας έχουν επι­βλη­θεί μέσω των αξιο­λο­γή­σεων».

Για την προ­κή­ρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία

«Δεν ανησυχώ ιδιαί­τερα για την στάση των Τούρκων στο Αιγαίο, ως αντί­δραση στα εσω­τε­ρικά τους. Φέτος το καλο­καίρι ανα­μέ­νε­ται επι­πλέον του­ρι­στική αύξηση τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την γείτονα. Δεν πιστεύω ότι κάποιος θα ρισκά­ρει να δια­κυ­βεύ­σει αυτό το του­ρι­στικό και οικο­νο­μικό ρεύμα οπότε θεωρώ ότι όποια προ­κλη­τι­κό­τητα θα μείνει σε επίπεδο ρητο­ρείας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.