Ειδήσεις

Η λειψυδρία απειλεί την Ρόδο-Για να μην πούμε το νερό νεράκι

 

 

Οι επιπτώσεις από την πρωτοφανή φετινή ανομβρία στη Ρόδο είναι πλέον ορατές  στο φυσικό περιβάλλον και σε λίγο θα είναι αντιληπτές και στους ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους. Η έλλειψη νερού στα ρυάκια, χείμαρρους και μικρές λίμνες είναι γεγονός  με ανυπολόγιστες σήμερα συνέπειες για τα υδροφόρα στρώματα, τις καλλιέργειες  τη χλωρίδα και τη πανίδα. Προφανώς όλα αυτά έχουν να κάνουν με την  κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτης μας. Αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει και ευαισθητοποιήσει για να πάρουμε κατάλληλα μέτρα ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας, ειδικά δε στον τουρισμό.

 

 

Το πρόβλημα της λειψυδρίας

Από τα στοιχεία των υπηρεσιών (βλ. εφ. Ροδιακή 20-2-2016) υπάρχει δραματική μείωση στις βροχοπτώσεις σε σχέση με προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016 σε επτά σταθμούς η συνολική μείωση έφτασε το 46% περίπου. Η μεγαλύτερη μείωση φαίνεται να είναι στους  σταθμούς Καταβιάς, Απολακιάς και Ιαλυσού με μείωση πάνω από 55%.   Να τονίσουμε ότι η ανομβρία συνεχίστηκε και τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο και φυσικά συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η μείωση των αποθεμάτων νερού από την παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τις μεγάλες και δυστυχώς αυξανόμενες ανάγκες σε νερό και την σπατάλη του ζωτικού αυτού πόρου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δύσκολες καταστάσεις και φυσικά μείωση της παροχής και διακοπές νερού αν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξουν διακοπές, η ποιότητα του νερού θα είναι πολύ χειρότερη με φαινόμενα υφαλμύρωσης που ήδη έχουν παρατηρηθεί σε πολλές δημοτικές ενότητες.

 

Σε κάθε περίπτωση η διογκούμενη ζήτηση πρέπει να περιορισθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα με διάφορες πολιτικές προτού το πρόβλημα αυτό τινάξει στον αέρα τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού. Αυτό είναι και μια πρώτη προειδοποίηση για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και για όσους ονειρεύονται αύξηση των επισκεπτών στα επίπεδα των 5 εκατομμυρίων.

 

Η εξοικονόμηση νερού

Σε περιόδους όπου υπάρχει προφανής μείωση των υδάτινων πόρων, το πρώτο πράγμα που γίνεται είναι φυσικά η εξοικονόμηση νερού και η  ορθολογική  χρήση του. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αφορά τους πάντες, δηλαδή και τα νοικοκυριά, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τις αγροτικές καλλιέργειες και φυσικά τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

 

Ασφαλώς και η προσπάθεια αυτή πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στους μεγάλους καταναλωτές αλλά και στις παράνομες γεωτρήσεις και συνδέσεις σε συνεργασία με τις Κοινότητες,  τα συμβούλια των οποίων ασφαλώς γνωρίζουν τι συμβαίνει στα διοικητικά τους όρια  ενημερώνοντας  τη ΔΕΥΑΡ.

 

Το παράδειγμα πρέπει πρώτος  να δώσει ο Δήμος Ρόδου όπου η Υπηρεσία Πρασίνου με την συντήρηση των κήπων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού. Ένα μικρό παράδειγμα για την εξοικονόμηση νερού και κόστους συντήρησης κήπου είναι τα παρτέρια εμπρός από τα Ενυδρείο της Ρόδου όπου τα όμορφα φυτά  Carpobrotus eduli, κοινώς Μπούζι αντικαταστάθηκαν από γκαζόν με αυξημένες ανάγκες σε νερό και συντήρηση.

 

 

Ενημέρωση των καταναλωτών και των επισκεπτών

 

Ιδιαίτερα κρίσιμη και χρήσιμη είναι η ακριβής και αξιόπιστη ενημέρωση των καταναλωτών, ντόπιων και επισκεπτών για τις διαστάσεις του προβλήματος. Ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά  μηνύματα, καταχωρήσεις στον τύπο, ειδικά τον ηλεκτρονικό και τα μέσα δικτύωσης, συγκεκριμένοι τρόποι εξοικονόμησης μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΡ και τέλος υπενθύμιση στα δωμάτια των ξενοδοχείων, είναι μόνο μερικοί τρόποι που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον τομέα της ενημέρωσης.

 

Το θέμα του «Γαδουρά»

 

Δυστυχώς ένα από τα σημαντικότερα έργα στο νησί έχει γίνει αφορμή για ανακοινώσεις, φωτογραφίες, δελτία τύπου, αντιπαραθέσεις και κόντρες μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης εδώ και πολύ καιρό. Όμως στις βρύσες των καταναλωτών δεν έχει φτάσει ακόμα σταγόνα νερού από το Φράγμα παρά τις ανακοινώσεις για αυτό ήδη από τον περσινό Νοέμβριο.

 

Ακόμα όμως και αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις των «υπευθύνων» και επιτέλους συνδεθεί η μοναδική δεξαμενή των Αγ. Αποστόλων  με τους καταναλωτές, αυτό δε θα είναι και η λύση στο πρόβλημα αφού μόνο περιορισμένος αριθμός νοικοκυριών εξυπηρετούνται από τη συγκεκριμένη δεξαμενή. Θα πρέπει το νερό του Φράγματος να φτάσει σε όλες τις δεξαμενές της πόλης της Ρόδου και να διασυνδεθούν το Φαληράκι, η Ιαλυσός και Ιξιά όπου υπάρχουν μεγάλες καταναλώσεις και οι περισσότερες κλίνες του νησιού. Αυτό θα καλύψει μεγάλο μέρος από τη συνολική ετήσια κατανάλωση που σήμερα υπολογίζεται σε 17 εκ, κυβικά μέτρα, όμως απ’ όσο ξέρουμε δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες ούτε σε αρχικό στάδιο.

 

Εν κατακλείδι ο Σύλλογος μας πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης νερού από όλους ανεξαιρέτως, πολίτες και επιχειρηματίες, Δήμους και Κοινότητες. Επιβάλλεται επίσης η αξιοποίηση του Φράγματος. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να αγνοηθεί. Ας δράσουμε σήμερα για μη πούμε αύριο « το νερό …. Νεράκι».

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου