ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσουμε; Τα δύο σενάρια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρώ

Μετά το μπα­ράζ δη­μο­σιευ­μά­των των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών για το εν­δε­χό­με­νο ρήξης Αθή­νας – δα­νει­στών και ναυα­γί­ου στις εν εξε­λί­ξει δια­πραγ­μα­τεύ­σεις των δύο πλευ­ρών, όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρα διε­θνή και ημε­δα­πά ΜΜΕ φι­λο­ξε­νούν ανα­λύ­σεις για το τι θα γίνει σε πε­ρί­πτω­ση που η Ελ­λά­δα χρε­ο­κο­πή­σει.

Κα­ταρ­χάς χρε­ο­κο­πία ση­μαί­νει δια­κο­πή απο­πλη­ρω­μής του χρέ­ους, είτε προς το ΔΝΤ είτε προς την ΕΚΤ. Σε­νά­ριο διό­λου απί­θα­νο από τη στιγ­μή που πολλά κυ­βερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη έχουν δη­λώ­σει επα­νει­λημ­μέ­νως ότι αν δεν υπάρ­ξει σύ­ντο­μα συμ­φω­νία και δεν εκτα­μιευ­θούν κον­δύ­λια προη­γεί­ται η πλη­ρω­μή μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων.

Σε πε­ρί­πτω­ση λοι­πόν χρε­ο­κο­πί­ας τα σε­νά­ρια είναι δύο: είτε η χώρα να βρε­θεί εκτός ευρώ είτε να χρε­ο­κο­πή­σει εντός ευρώ.

Σε πε­ρί­πτω­ση ανε­ξέ­λεγ­κτης χρε­ο­κο­πί­ας και εξό­δου από το ευρώ θα ακο­λου­θή­σει η εθνι­κο­ποί­η­ση-κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών και φυ­σι­κά η υπο­τί­μη­ση του νέου εθνι­κού νο­μί­σμα­τος.

Οι κα­τα­θέ­σεις θα με­τα­τρα­πούν αυ­το­μά­τως σε ισό­πο­σα ισο­δύ­να­μα του νέου νο­μί­σμα­τος, ανά­λο­γα με την ισο­τι­μία ανταλ­λα­γής που θα επι­λε­γεί, ενώ τα υπάρ­χο­ντα κυ­κλο­φο­ρού­ντα ευρώ, που θα ανταλ­λα­γούν, θα με­τα­φερ­θούν στη νέα Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δας, ως συ­ναλ­λαγ­μα­τι­κά δια­θέ­σι­μα της χώρας.

Ζη­τού­με­νο πα­ρα­μέ­νει η τύχη των δα­νεί­ων της χώρας, αλλά και τα δά­νεια νοι­κο­κυ­ριών και επι­χει­ρή­σε­ων από τις ελ­λη­νι­κές τρά­πε­ζες. Θα πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται δε­δο­μέ­νο ότι κατά τη διάρ­κεια με­τά­βα­σης από το παλιό στο νέο νό­μι­σμα θα υπάρ­ξει πε­ριο­ρι­σμός στις τρα­πε­ζι­κές συ­ναλ­λα­γές.

Πτώ­χευ­ση εντός ευρώ

Σε αυτήν πε­ρί­πτω­ση, σύμ­φω­να με το Βήμα της Κυ­ρια­κής, παρά το γε­γο­νός ότι η χώρα θα χάσει την πλη­ρω­μή μιας δόσης προς τους πι­στω­τές της θα πα­ρα­μεί­νει στο ευρώ, αλλά είναι ερω­τη­μα­τι­κό ποια στάση θα κρα­τή­σει η ΕΚΤ και αν θα συ­νε­χί­ζει να στη­ρί­ζει μέσω του ELA τις τέσ­σε­ρις συ­στη­μι­κές τρά­πε­ζες προ­κει­μέ­νου να προ­φυ­λά­ξει τις κα­τα­θέ­σεις.

Είναι σχε­δόν βέ­βαιο ότι πι­θα­νή μα­ζι­κή εκροή κα­τα­θέ­σε­ων θα οδη­γή­σει σε πε­ριο­ρι­σμούς στην κί­νη­ση κε­φα­λαί­ων. Η πίεση που θα ασκη­θεί στην κυ­βέρ­νη­ση από τους κα­τα­θέ­τες που δεν θα έχουν πρό­σβα­ση στα χρή­μα­τά τους ίσως την οδη­γή­σει πιο κοντά σε μία συμ­φω­νία με εταί­ρους και δα­νει­στές.

Την ίδια ώρα για να αντε­πε­ξέλ­θει η κυ­βέρ­νη­ση στις εσω­τε­ρι­κές πλη­ρω­μές θα κα­τα­φύ­γει σε εσω­τε­ρι­κό δα­νει­σμό. Θα πλη­ρώ­σει δη­λα­δή, προ­μη­θευ­τές, μι­σθούς συ­ντά­ξεις, Δ.Υ. με τί­τλους αντί για χρή­μα­τα. Δη­λα­δή με μια υπο­σχε­τι­κή (IOU) ότι κά­ποια στιγ­μή στο μάλ­λον θα τους επι­στρα­φούν τα χρή­μα­τά τους. Σύμ­φω­να μά­λι­στα με το Reuters η ΕΚΤ επε­ξερ­γά­ζε­ται ένα πα­ρό­μοιο σε­νά­ριο δια παν εν­δε­χό­με­νο.

Οι τί­τλοι αυτοί θα είναι δια­πραγ­μα­τεύ­σι­μοι, αλλά όχι στην ονο­μα­στι­κή τους αξία, αλλά ανά­λο­γα με τις εκτι­μή­σεις αν το δη­μό­σιο θα αντα­πο­κρι­θεί στην υπο­χρέ­ω­ση πλη­ρω­μής τους. Δη­λα­δή ένα τα­μείο ή ένας φο­ρέ­ας που θα έχει ανά­γκη με­τρη­τών θα μπο­ρεί να πουλά τον ονο­μα­στι­κής αξίας 1000 ευρώ ένα­ντι 750 ή 600 ευρώ.

Εναλ­λα­κτι­κά το δη­μό­σιο για πα­ρά­δειγ­μα θα μπο­ρού­σε να πλη­ρώ­σει έναν Δ.Υ. που αμεί­βε­ται με 1200 ευρώ μη­νιαί­ως με 1000 ευρώ με­τρη­τά και 200 ευρώ σε κάρτα με credit points. Ο υπάλ­λη­λος θα μπο­ρεί να ψω­νί­σει στα super market δί­νο­ντας credit points αντί ευρώ με τα οποία η επι­χεί­ρη­ση θα πλη­ρώ­νει τις υπο­χρε­ώ­σεις της προς το δη­μό­σιο. Επί της ου­σί­ας πρό­κει­ται για ει­κο­νι­κό χρήμα.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.