Τοπικές Ειδήσεις

Οι ανισότητες στις γυναίκες και η έμφυλη βία είναι ακόμα εδώ

Την σημασία που έχουν οι κοινωνικές δομές στην Ρόδο για την στήριξη των θυμάτων γυναικών έμφυλης βίας, υπογράμμισαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος πρωτογενούς Τομέα, Οικολογίας & Ισότητας φύλων, κα Κική Αποστολίδη – Πάττα η βουλευτής κυρία Θεανώ Φωτίου και η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας, κυρία Φωτεινή Κούβελα, οι οποίες βρέθηκαν στο νησί μας, με αφορμή εκδήλωση που διοργανώθηκε με αυτό το θέμα.
Της συνέντευξης προηγήθηκε συνάντηση – συνεργασία και ανταλλαγή δώρων με τον αντιδήμαρχο κ. Στράτο Καρίκη, ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στην τοποθέτησή της, η κα Πάττα τόνισε τα εξής:
«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώσαμε σαν Δήμος Ρόδου με τοπικούς φορείς, για τον Μάρτιο του 2022 που είναι μήνας αφιερωμένος στην γυναίκα, έχουμε μαζί μας τις κ.κ. Φωτίου και Κούβελα οι οποίες συμμετέχουν σε εκδήλωση στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα μέχρι σήμερα, είχαν μεγάλη απήχηση και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Βούλησή μας είναι να δώσουμε σημασία στην συμβολή και στην δύναμη της γυναίκας για το πού μπορεί να φτάσει και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που της αξίζουν».
Μιλώντας η πρώην υπουργός κα Φωτίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία της στην Ρόδο και αναφέρθηκε στο Κέντρο Κοινότητας, το οποίο λειτούργησε κατά την δική της θητεία:
«Η Ρόδος έχει ένα εξαιρετικό Κέντρο Κοινότητας –το πρώτο που δημιουργήθηκε σε όλη την Ελλάδα. Η ‘αθέατη’ πλευρά των προβλημάτων των γυναικών στην χώρα μας αφορά στις δράσεις που πρέπει να κάνει το κοινωνικό και προνοιακό κράτος. Και την ονομάζω ‘αθέατη’ καθώς η Ελληνίδα, μέσα σε τόσες κρίσεις που είχαμε, καλείται να σηκώσει τα βάρη όλης της οικογένειας, αφού η χώρα μας είχε το κοινωνικό μοντέλο των χωρών του Νότου –τις χώρες, δηλαδή που έδιναν πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς για την πρόνοια. Επομένως, τον ρόλο του κράτους που δεν υπήρχε, το επωμιζόταν η οικογένεια και κυρίως η γυναίκα».
Η ίδια, υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έγιναν επί θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και της ίδιας ως αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στις ‘κρίσεις’ τις οποίες κλήθηκαν οι γυναίκες να διαχειριστούν και σήκωσαν τα βάρη, όπως στα χρόνια των μνημονίων, στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα στην προσφυγική κρίση (οι γυναίκες στην Ουκρανία) και την ενεργειακή κρίση.
«Οι γυναίκες είναι αυθεντικές προσφύγισσες και σηκώνουν τεράστιο βάρος στους ώμους, από όπου κι αν προέρχονται: είτε από την Ουκρανία, είτε από την Συρία, είτε από το Αφγανιστάν. Σε αυτές είναι το μυαλό μας, πάντα. Σε κάθε κρίση, οι ανισότητες των γυναικών, αυξάνονται –ειδικά για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ανάπηρες, Ρομά, άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εργαζόμενες, νοικοκυρές, ανύπαντρες μητέρες κ.ά.) Είναι όλες αυτές οι γυναίκες που γνωρίζετε κι εσείς όπως κι εμείς. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία σε κάθε μορφή φροντίδας…».
Η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας, κα Φωτεινή Κούβελα επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε θέματα ισότητας τα οποία δεν έχουν ακόμη λυθεί και στην σημερινή κοινωνία της χώρας μας. «Μπορεί να γιορτάζουμε την 8η Μαρτίου κάθε χρόνο αλλά παραμένει μία μέρα που μας θυμίζει ότι οι ανισότητες και η έμφυλη βία είναι (ακόμη) εδώ. Αναλογιζόμαστε από πού ξεκινήσαμε, τι κατακτήσαμε και τι αντιμετωπίζουμε σαν φύλο. Επειδή ακόμη βρισκόμαστε πολύ πίσω, αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα για καλύτερες θέσεις. Ειδικά για την έμφυλη βία, το φαινόμενο σημείωσε έκρηξη καθώς με την πανδημία και τις καραντίνες οι γυναίκες κλείστηκαν στο σπίτι με συνέπεια να υπάρχουν πολλά περιστατικά βία, αλλά και γυναικοκτονίες –που είναι η σκληρότερη μορφή βίας. Το 2021 έκλεισε με 17 γυναικοκτονίες για την Ελλάδα, ενώ το 2022 έχουμε ήδη τρεις μέχρι σήμερα.
Η Ρόδος, παραμένει υπό την σκιά των δύο γυναικοκτονιών (της Ελένης Τοπαλούδη και της Δώρας) όπου οι δράστες δεν έχουν ακόμη τιμωρηθεί. Με αυτά τα φαινόμενα πρέπει και οι γυναίκες να γίνονται πιο θαρραλέες και να σπάνε την σιωπή τους, ενώ το κράτος πρέπει να στέκεται δίπλα στα θύματα. Δυστυχώς, δεν θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενο της έμφυλης βίας, αφού, τα γεννούν οι ανισότητες και η πατριαρχία. Γι’ αυτό και χρειάζονται τα Κέντρα Κοινότητας και ο Ξενώνας Φιλοξενίας (με μερικές διορθωτικές παρεμβάσεις) και συνεχής επιμόρφωση».
Όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο να στηρίζεται το κάθε θύμα από την αστυνομία, τις αρχές, τα νοσοκομεία, και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην σύσταση τμημάτων για ενδο-οικογενειακή βία ανά αστυνομικό τμήμα.
Τέλος, έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων με ισότιμο τρόπο: «Έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε στην ποσόστωση του 50-50% διότι πολλές φορές τα προβλήματα των γυναικών δεν προωθούνται».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Αμέσως μετά, η κα Φωτίου αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι ‘ηπίως αναποτελεσματικά’.
«Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοούν επιδεικτικά την ακρίβεια αλλά και την φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Δεν θίγουν καθόλου το πρόβλημα στην βάση του σχετικά με τις αυξήσεις στα προϊόντα, στα καύσιμα και στην ενέργεια. Η κατάσταση σήμερα χαρακτηρίζεται από τα εισοδήματα των Ελλήνων και στην στέγη. Είμαστε η τρίτη χειρότερη χώρα στην Ευρώπη, εισοδηματικά ενώ συγχρόνως, έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα στέγης.
Στην Ελλάδα, 4 στα 10 νοικοκυριά πληρώνουν πολύ περισσότερα από τα εισοδήματά τους, για τα έξοδα στέγης. Είμαστε στο 40% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,2%! Η κυβέρνηση είναι ταγμένη να δίνει χρήματα στα μεγάλα κεφάλαια ενώ αρνείται να ανεβάσει τον κατώτατο μισθό». Αναφέρθηκε επίσης στον ΕΝΦΙΑ που δεν βοηθάει –ουσιαστικά- τον μέσο Έλληνα, κατά την γνώμη της.
Επίσης, επέρριψε τις ευθύνες για τις κρίσεις (ακόμη και για τα μνημόνια) στην Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως ‘διαχειρίζεται όλες τις κρίσεις με εγκληματικό τρόπο’ –υπενθυμίζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε και ο βουλευτής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για κακή διαχείριση στην ενεργειακή κρίση:
«Το πρόβλημα είναι κυρίως ενεργειακό. Εμείς κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου από το 2021 αλλά δεν μας άκουγε. Τουλάχιστον ας αλλάξει οικονομολόγους, διότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Επί της ουσίας, χρειαζόμαστε άλλη πολιτική στην ενέργεια.
Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Απαιτείται πλαφόν για να έχουμε πιο φτηνή ενέργεια», -ζητώντας να φύγει αμέσως αυτή η κυβέρνηση.
Τέλος, η κα Κούβελα αναφερόμενη στην κρίση τόνισε πως όλη αυτή η κρίση πλήττει κυρίως τις γυναίκες και γι’ αυτό: ‘πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να έρθει μια κυβέρνηση που θα στηρίζει κυρίως την ισότητα’ –όπως είπε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου