Τοπικές Ειδήσεις

Αντί της φυλακής επιλέγουν την κοινωνική εργασία πολλοί συμπολίτες μας – Tριπλασιάστηκαν το 2018!

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν το 2018 οι παραβάτες που επέλεξαν να εκτελέσουν την ποινή τους προσφέροντας κοινωφελή εργασία σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, αποφεύγοντας την φυλακή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», συνολικά 124 άνθρωποι στη διάρκεια του 2018, που δεν είναι παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο, αντί της φυλακής επέλεξαν την κοινωφελή εργασία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τo έτος 2017, συνολικά 37 άτομα εκτέλεσαν την ποινή τους προσφέροντας κοινωνική εργασία στον Δήμο Ρόδου, ενώ το 2016, 44 άτομα συνολικά επέλεξαν να εκτελέσουν την ποινή τους προσφέροντας κοινωφελή εργασία στον Δήμο Ρόδου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι κατάδικοι που επέλεξαν την κοινωφελή εργασία το 2018, τριπλασιάστηκαν (!) σε σχέση με το 2017 καταδεικνύοντας πως τα απόνερα της οικονομικής κρίσης ταλαιπωρούν ακόμα την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
H παροχή κοινωφελούς εργασίας στην Ελλάδα έχει χαρακτήρα εναλλακτικού τρόπου έκτισης της ποινής. Συγκεκριμένα στην χώρα μας η παροχή κοινωφελούς εργασίας αποτελεί εναλλακτικό τρόπο έκτισης της στερητικής της ελευθερίας ποινής από τον οικονομικά ασθενή μετά την μετατροπή της σε χρήμα, δηλαδή αφού αποδειχθεί ότι ο καταδικασθείς δεν έχει την δυνατότητα να καταβάλει το ποσό της μετατροπής. Έτσι στο άρθρο 82 ΠΚ προβλέπεται ότι αν εκείνος που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής, το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή, εν όλω ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.
Η οικονομική κρίση έχει φέρει αντιμέτωπους πολλούς μέχρι πρότινος εύρωστους επιχειρηματίες και επιτυχημένους επαγγελματίες της Ρόδου με την προοπτική της φυλάκισης ή την μετατροπή της ποινής τους σε προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο.
Στη Ρόδο, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στα τελευταία χρόνια οι κατάδικοι, που κάνουν χρήση της δυνατότητας να επιλέξουν την κοινωφελή εργασία αντί της φυλάκισης.
Στην πλειονότητά τους, απασχολούνται στην Διεύθυνση Καθαριότητας , στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου σε διάφορες δημοτικές κοινότητες και λιγότεροι, όσοι έχουν γνώσεις υπολογιστών ή άλλες ειδικότητες, απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες.
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα της κοινωφελούς εργασίας σε άτομα που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση μέχρι και πέντε έτη. Αφορούν σε μεγάλο βαθμό πλημμελήματα για οικονομικές υποθέσεις, χρέη στο δημόσιο, ακάλυπτες επιταγές κ.ά. Συνήθως οι δράστες δεν είναι ποινικοί και δεν απειλούν το κοινωνικό σύνολο και ο εγκλεισμός τους στη φυλακή, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Η πιθανότητα να βρίσκονται έξω και να εκτίουν την ποινή τους εργαζόμενοι για το κοινωνικό σύνολο, δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη ζωή τους υπό το άγρυπνο βλέμμα των σωφρονιστικών αρχών μεν, εκτός φυλακής δε. Τους δίνεται η δυνατότητα επίσης, να μπορούν να εργάζονται παράλληλα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους και να στηρίζουν τις οικογένειές τους.
Ενας 43χρονος επιχειρηματίας, πατέρας δύο παιδιών, καταδικάστηκε λόγω χρεών, σε έξι μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους 5.400 ευρώ. Είχε την δυνατότητα να επιλέξει κοινωφελή εργασία 200 ωρών για να γλιτώσει την φυλακή και την εξέτισε στην Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, δουλεύοντας 5 με 6 ώρες την ημέρα.
Οπως ανέφερε ο ίδιος στη «δ», οι περισσότεροι που εκτίουν την ποινή τους σε κοινωφελή εργασία είναι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες που η οικονομική κρίση τους «τσάκισε». Ο ίδιος έκανε επιχειρηματικό άνοιγμα στην έναρξη της οικονομικής κρίσης και δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει. Τα χρέη ξεκίνησαν να συσσωρεύονται, η δουλειά να μειώνεται και πολύ σύντομα το δεύτερο κατάστημα έκλεισε αφήνοντας όμως τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις που ήταν αδύνατον να καλυφθούν και παρά το γεγονός ότι το πρώτο του κατάστημα παραμένει σε λειτουργία, δεν μπορούν να καλυφθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια του, αν και γνωρίζει πως έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του. Στήριγμά του, όπως λέει, είναι η σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά.
Η εναλλακτική ποινή της κοινωφελούς εργασίας αφορά άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μέχρι τρία έτη, οι οποίες είναι εξαγοράσιμες και έχει παράλληλα αποδειχθεί ότι ο κατάδικος δεν έχει τα χρήματα για να πληρώσει την ποινή του. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να φέρει βεβαίωση με την οποία ο φορέας στον οποίο θέλει να απασχοληθεί, τον δέχεται.
Οι συνολικές ώρες εργασίας ορίζονται από τον δικαστή στο πλαίσιο του νέου νόμου. Ειδικότερα, 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη κ.ο.κ. Η αντιστοιχία ποινής – ωρών εργασίας θα εφαρμοστεί και για τις παλαιότερες ποινές, στις οποίες είχε ήδη οριστεί ο χρόνος της κοινωφελούς εργασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου