Τοπικές Ειδήσεις

Το λεμόνι στην κουζίνα

Το λεμόνι αποτελεί το φρούτο του δέντρου λεμονιά, που ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών. Θεωρείται υβριδικό τρόφιμο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες, όπως το κίτρο και το μανταρίνι.
Οι μεσογειακές χώρες έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή λεμονιών, μαζί με την Αμερική και την Ινδία.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Στη μαγειρική προσφέρει όξινη γεύση, μέσω του χυμού ή και της σάρκας του, ενώ μπορεί να μας δροσίσει, με ή χωρίς ανθρακικό ή αλκοόλ, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Λεμόνι με αλμυρό
Το λεμόνι θεωρείται ένα από τα βασικά συστατικά στην ελληνική, αλλά και διεθνή κουζίνα.
Ο χυμός λεμονιού, που χαρακτηρίζεται από χαμηλό pH, προσφέρει μια όξινη γεύση και ένα υποκίτρινο χρώμα σε κάθε μαγειρική παρασκευή.
Ταιριάζει εξίσου με κρεατικά, πουλερικά αλλά και ψάρια.
Προστίθεται εύκολα και στα περισσότερα όσπρια αλλά και λαδερά, βοηθώντας έτσι και στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου που περιέχουν, μέσω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C.

Λεμόνι με γλυκό
Το λεμόνι διαθέτει ιδιαίτερη θέση και στη ζαχαροπλαστική.
Η πιο γνωστή εκδοχή γλυκού με λεμόνι είναι η lemon pie, που συνδυάζει την όξινη με τη γλυκιά γεύση.
Το λεμόνι, λόγω της πηκτίνης που περιέχει, λειτουργεί και ως πυκνωτικό μέσο σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές με φυσικό τρόπο.
Λεμόνι σε ρόφημα
Τέλος, το λεμόνι μπορεί να μας δροσίσει με το χυμό του, όταν αυτός προσφέρεται με προσθήκη ζάχαρης σε μορφή λεμονάδας, με ή χωρίς ανθρακικό.
Παράλληλα, ο χυμός λεμονιού προστίθεται πολύ συχνά σε cocktail, καθώς ταιριάζει με διάφορα ποτά, όπως το τζιν και η βότκα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου