Ειδήσεις

Η πρώτη κουτσουλιά στον τουρισμό-άρθρο του Γιάννη Χατζησάββα

Πρώτον: Προλεγόμενα.
Το γνωστό All Inclusive αν και δεν υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη –ποιος να την κάνει άλλωστε!- έχω την αίσθηση ότι κάνει ζημιά στην εθνική οικονομία. Όμως επειδή το τουριστικό αυτό προϊόν δεν είναι ξεκάρφωτο και σε μονοπωλειακή θέση στην αγορά, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια τουριστική χώρα ξεχωριστά. Λύσεις υπάρχουν ενδεχομένως αλλά οι όσες επιστολές έχω στείλει σε αρμόδιους –μέχρι σήμερα- έχουν μάλλον παραληφθεί από κωφάλαλους και μη γνωρίζοντες ανάγνωση.
Δευτερον: Ο λόγος που δεν θα ψήφιζα τον ΣΥΡΙΖΑ –και ασφαλώς κανένα άλλο από τα γνωστά κόμματα στην Ελλάδα- αλλά θα τον στήριζα ως κυβέρνηση σήμερα είναι επειδή φοβόμουν και φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ένα “History Highlight”, το οποίο χρειάζεται και μπορεί η Ελλάδα, αλλά θα αναλωθούν και θα εξαντληθούν σε τύπους και στην επιφάνεια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σχετικά με την αναγκαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα πολίτη. Και δυστυχώς φαίνεται από τα τεκταινόμενα αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, να επαληθεύονται οι αμφιβολίες μου. Ας βγω ψεύτης. Προσωπικά πιστεύω ότι σε 5 με 10 χρόνια η Ροδος με ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο με βάση το ευρωπαϊκό οικονομικό στρατηγικό σχέδιο με τον χαρακτηρισμό RIS3 –περιφερειακή στρατηγική της καινοτομίας για μια έξυπνη εξειδίκευση- θα μπορούσε θεωρητικά να προσελκύσει 20 με 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο και επειδή ως μικρό νησί μάλλον δεν μπορεί να τους <<σηκώσει>>, σε συνεργασία με Κρήτη και όλα τα Δωδεκάνησα.
Τρίτον: Επί της κουτσουλιάς. Χρησιμοποιώ τον αδόκιμο αυτό όρο από δάνειο αλλης ευρωπαϊκής γλώσσας που ονομάζει παρόμοιες κινήσεις: Ins Fettnaepfchen treten,προέρχεται από το μεσαίωνα, που όταν κάποιος χωρίς να το θέλει πατούσε στο δοχείο που έσταζε το λίπος από το κρέας που πάστωναν οι νοικοκύρηδες και το κούπαζε, έκανε ξημιά στη νοικοκυρά αφού της λέρωνε το πάτωμα, δηλαδή το σπίτι και έπρεπε να το καθαρίσει μάλλον εκείνη μόνη της.
Εδώ κάποιος λοιπόν αμόλησε χωρίς να το θέλει κοτσιλιά στο „τουριστικό σπίτι“. Και εξηγούμαι παραπέμποντας στο εξής δημοσίευμα τοπικής ισπανικής εφημερίδας, μιας περιοχής τηρουμένων των αναλογιών, κάτι σαν την Ρόδο: Mallorca acapara las reservas de turismo familiar europeo. <<Η Μαγιόρκα σταμάτησε (μπλόκαρε) τις κρατήσεις στον ευρωπαϊκό οικογενειακό τουρισμό. Η ανασφάλεια στην Βόρεια Αφρική και τα τελευταία πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα προκάλεσαν ένα μπουμ στις κρατήσεις προς την Μαγιόρκα για το καλοκαίρι, συγκεκριμένα στον τομέα του οικογενειακού τουρισμού, για να το κατανοήσουμε επειδή το νησί είναι ένας σίγουρος προορισμός, όπως βεβαιώνουν Γερμανοί και Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες. Οι εισπράξεις από τις πωλήσεις των οικογενειακών κρατήσεων για το επόμενο καλοκαίρι βρίσκονται πάνω από 25% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο και τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και τούτο δεν είναι ούτε λίγο ούτε πολύ παρά η επιβεβαίωση του ότι οι τουρ οπερεϊτορς γνωρίζουν τελειότατα, ποιοί προορισμοί δεν παρουσιάζουν προβλήματα για τον οικογενειακό τουρισμό και δεν θέτουν σε κίνδυνο τις διακοπές των οικογενειών. Επίσης οι ξενοδόχοι της Μαγιόρκας την ίδια στιγμή σταμάτησαν τις πωλήσεις κατάμεσα στον Φεβρουάριο για συγκεκριμένες ημερομηνίες του καλοκαιριού, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο της “Over Booking”. Η εξέλιξη των πωλήσεων/κρατήσεων είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές του περασμένου χρόνου σε όλες τις χώρες προέλευσης τουριστών, πράγμα που επιβεβαιώνει την πρόβλεψη των ξενοδόχων ότι η Μαγιόρκα θα καταγράψει την καλύτερη τουριστική σαιζόν των τελευταίων 30 χρόνων>>.
Η πρόβλεψη η δική μου λοιπόν είναι ότι οι ξενοδόχοι μας για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτά θα πωλήσουν όσο-όσο και ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο απασχολούμενος στον τουρισμό.
Και μια ακόμα πρόβλεψη γενικότερη. Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο, η βελτίωση των όρων διαβίωσης του Έλληνα, όσο και αν ακούγεται δυσάρεστο περνά από το δρόμο <<με την Ευρώπη, και επομένως και με τη Γερμανία, και οπωσδήποτε όχι ενάντια σε αυτούς>>. Άσχετα αν τα μέσα ενημέρωσης και οι Πολιτικοί, χρέωσαν τα λάθη τους στους Ευρωπαίους . Εγώ όλα αυτά τα ακούω βερεσέ.
Και ερωτώ: Το απαραίτητο Know-How, τεχνογνωσία, στον τομέα του τουρισμού, ποιός θα τον φέρει αν οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι κρατούν πιθανές έδρες της τουριστικής οικονομίας στα πανεπιστήμια για να τις κληρονομήσουν στα παιδιά τους; Ο Πρύτανης της ΑΣΟΕ, είπε πολύ σωστά σε μιαν τηλεοπτική εκπομπή, στην ελλάδα έχει χτιστεί ένα παρασιτικό δίκτυο γύρω από το κρατικό μηχανισμό που πνίγει την οικονομία και εγώ λέω την παιδεία την υγεία, την δικαιοσύνη και το συντριπτικό μέρος της κοινωνικής ζωής του τόπου και των ανθρώπων της. Και ο πρώην ευρωπαϊκός συνήγορος του Πολίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Έλληνας Διαμαντούρος, είπε ότι οι Έλληνες δεν αποδέχθηκαν τις αρχές της αναγέννησης, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οποίος γονιμοποίησε τον διαφωτισμό και επομένως δημιούργησε τον σημερινό πολιτισμό και την ευημερία των λαών. Στην Ελλάδα λέει τα πολιτικά πόστα πάνε κληρονομικά, όπερ σημαίνει, λεω εγώ: σουλτανοειδής ολιγαρχία ανατολίτικής κοπής. Να γιατί λίγο φώς στο τούνελ από το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι η απαρχή για ένα ”History Highlight”, ύψιστη ιστορική στιγμή, όπως δημιούργησαν επανειλλημένα οι αρχαίοι έλληνες.
Πάντως θα είναι τραγικό για τον Ελληνα πολίτη, αν οι του ΣΥΡΙΖΑ αποδειχτούν <<Κατ’ επιθυμία Μπολσεβίκοι των αθηναϊκών σαλονιών>>, γιατί οι πλειονότητα των Ελλήνων θα πει τότε το ψωμί ψωμάκι, όσοι απέμειναν να μην το λένε σήμερα.

Γιάννης Χατζησάββας, από τα Λάερμα. Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Δικηγόρος Συνταγματολόγος, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία, Επιστ. Συνεργάτης στην έδρα του Πολιτειακού, Συνταγματικού, Διοικητικού Δικαίου ΙΙ και στο Ινστιτούτο της Φιλοσοφίας του Δικαίου και Φιλοσοφικής Κοινωνιολογίας του Παν/μιου Σααρλαντ, Ειδικός Επιστήμονας του Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης, εμπνευστής των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Διαπιστευμένος Ειδiκός (Εξπερτ) στην DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst- Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση αιτήσεων και προγραμμάτων της ΕΕ στα πλαίσια του HORIZON 2014-2020.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg    20.02.2015 01:05

    Αυτό το 20 με 30 εκ. τουρίστες τον χρόνο στη Ρόδο πως βγαίνει;
    Με ζίου-ζίτσου;

Σχολιασμός άρθρου