Ειδήσεις

Απερρίφθη η νέα μελέτη για τη γέφυρα Κρεμαστής και με 2ο έγγραφο

Και με δεύτερο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δωδεκανήσου απορρίπτονται οι ενέργειες που έγιναν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αδειοδότηση του έργου της κατασκευής της γέφυρας Κρεμαστής.
Θυμίζουμε ότι η μελέτη που χρησιμοποιήθηκε για την εκτέλεση του έργου από την απελθούσα περιφερειακή αρχή δεν συνοδευόταν από εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ούτε και από εγκεκριμένη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού, που καθορίζει τα έργα εντός του ρέματος.
Τούτο σημαίνει ότι δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στο νέο έγγραφο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Σε απάντηση του παραπάνω -10- σχετικού (το με Α.Π. ΔΤΕ 62387/29.10.14 έγγραφο σας -επανυποβολη φακέλου “Μ.Π.Ε”)  και σε συνέχεια της από 6/11/14 Υπηρεσιακής μας συνάντησης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με την Υ.Α. 1958/12 «κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε κατηγορίες ….», αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης ροής των υδάτων όπως: διαμόρφωση διατομής με επένδυση η μη – κατασκευή η ενίσχυση αναχωμάτων – άρση προσχώσεων, κλπ, που βρίσκονται εκτός περιοχών Nature, εκτός Πολεοδομικού σχεδίου και εγκεκριμένων ορίων Οικισμών και επί πλέον, σε απόσταση μικρότερη των 1.000 u. από τα ως άνω όρια, κατατάσσονται στην -Α2- Υποκατηνοοία της σχετικής Υ.Α. Το περιεχόμενο των Μ.Π.Ε, ορίζεται στο Παράρτημα -II / Ν.4014/11 και στην Υ.Α. 170225/14 (ΦΕΚ135Β/14).
Όπως αναφέρθηκε και στο υπ.αρ 73602/7.10.14 έγγραφο μας, για τα παραπάνω έργα, απαιτείται η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου -4 / Ν. 4014/11, ήτοι η υποβολή πλήρους Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), υπογεγραμμένη από μελετητή, κάτοχο του πτυχίου -27-(Πέριβαλλοντικό Πτυχίο).
Η Μ.Π.Ε. μπορεί να εκπονηθεί και από Δημόσια Υπηρεσία, στις αρμοδιότητες της οποίας ορίζεται η δυνατότητα αυτή, από τον Οργανισμό λειτουργίας της.
Η παρούσα μελέτη («επανυποβολή ΜΠΕ») συντάχθηκε και υποβάλλεται από το Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Υπηρεσία που κατά την άποψη μας και σύμφωνα με το ΠΔ 130Α/10 (ΦΕΚ 223/27.12 2010) δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.
Η Μ.Π.Ε ενός έργου, δεν είναι απλά μια «τεχνική περιγραφή» αυτού. Η σύνταξη και έγκρισή της, ακολουθεί συγκεκριμένες ειδικές διατάξεις και διαδικασίες. Οι προδιαγραφές σύνταξης των ΜΠΕ, είναι τουλάχιστον αυτές του Παρατήματος -II /Ν. 4014/11. Απαραίτητη μεταξύ άλλων, είναι η αναφορά στο ισχύον νομικό πλαίσιο, η διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων για όλα τα έργα, κλπ.
Για την επίσπευση της διαδικασίας και προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η τυπική, αλλά κυρίως η ουσιαστική προσέγγιση επι της ΜΠΕ του εν θέματι έργου, θεωρούμε ότι, η Υπηρεσία σας πρέπει να έλθει σε συνεννόηοη-συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Δωδ/σου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στην συγκεκριμένη  Περιφερειακή Υπηρεσία,   με  «ειδική  διάταξη»  (Απόφαση  Περιφερειάρχη  Νοτίου Αιγαίου 58664/5357/2012), έχει δοθεί εξουσιοδότηση σύνταξης μελετών, χωραταξικού-περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Παρατηρήσεις
Κατά τα λοιπά, πλην των παραπάνω που αφορούν γενικά την πληρότητα μιας ΜΠΕ, αναφέρουμε ότι και ο φάκελος «πρότασης οριοθέτησης», πρέπει να περιλαμβάνει, τα όσα αναλυτικά αναφέρονται στο άρθρο -2- / Ν. 4258/14 .
Στον υποβληθέντα φάκελο, δεν επισυνάπτονται σχετικά δικαιολογητικά και δεν σχολιάζονται τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 2, / Ν. 4258/14 (πχ παραγρ. 1β -1γ – 1δ, 2α, 2β, 3, που αφορούν την υδρολογική και υδραυλική μελέτη– την οικολογική κατάσταση του υδατορέματος – την επισύναψη τοπογραφικών διαγραμμάτων με τις γραμμές πλημμύρας και οριογραμμές υδατορέματος χωρίς την κατασκευή έργων διευθέτησης για συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς – αναφορά σε σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής και σε σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας κλπ) Από τα υποβληθέντα στοιχεία (Οριζοντιογραφιες ΣΧ-01 & ΣΧ-02), προκύπτει ότι το «προτεινόμενο όριο υδατορέματος», α) βρίσκεται εντός Αρχαιολογικού χώρου. β) εισέρχεται εντός κτηματολογικών μερίδων. «Κτίσματα» και «ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι. εντοπίζονται εκτός της «γραμμής πλημμύρας», αλλά εντός των παραπάνω «προτεινομένων ορίων» του υδατορέματος (κτηματολογικά, ιδιοκτησίας του δημοσίου), χωρίς να γίνεται αναφορά και να σχολιάζεται με σαφήνεια η περαιτέρω τύχη αυτών.
Τα παραπάνω οφείλουν να αναφερθούν στην ΜΠΕ. και να σχολιαστούν, προκειμένου μέσα από την διαδικασία διαβούλευσης, να δοθεί η δυνατότητα σε αρμόδιους φορείς ή και στο κοινό, να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα των πραγμάτων, ώστε να κατατεθούν τεκμηριωμένα και οι τυχόν δικές τους απόψεις.
Μετά τα παραπάνω, επιστρέφεται ο υποβληθείς φάκελος μελέτης του εν θέματι έργου  και παρακαλούμε για την επανυποβολή αυτού, σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα αλλά και τα όσα διατυπώθηκαν στο -9- σχετικό έγγραφό μας, και κυρίως περί διατύπωσης εναλλακτικών λύσεων, συνολικά του έργου. Η Υπηρεσία μας είναι στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Ε.Γ.Γ. Α.Δ.
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ με Β’β»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου