Τοπικές Ειδήσεις

Παρά τις προσλήψεις τα κενά σε δασκάλους-νηπιαγωγούς παραμένουν

Την γενική συνέλευσή τους, πραγματοποίησαν χτες, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί.
Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΔΟΕ, η νέα σχολική χρονιά βρίσκει, στην έναρξή της, τη δημόσια εκπαίδευση αντιμέτωπη με σειρά προβλημάτων που χρονίζουν για τα οποία η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιβάλλεται να δώσει, άμεσα, λύσεις.
Λύσεις που, πέρα από τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών που πραγματοποιήθηκε στις 5/9, δεν φαίνεται να προκύπτουν από τα όσα, ελάχιστα, έχουν αναλυθεί στις συναντήσεις της με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και από τις, κατά καιρούς, δηλώσεις της.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και νυν μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γκοτζιαμάνης:
«Είναι η τακτική γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου. Η συμμετοχή ήταν μαζική και συζητήσαμε τα βασικά μας προβλήματα. Κατ’ αρχήν οι ελλείψεις στην περιοχή μας. Αν και είχαμε μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων των αναπληρωτών, τα κενά ακόμη και σήμερα παραμένουν αρκετά –σε ειδική και γενική αγωγή- σε όλες τις ειδικότητες.
Επιπλέον, το βασικό πρόβλημα που είναι η προσχολική αγωγή, όπου, παρά το γεγονός πως η Ρόδος είχε εξαιρεθεί τον περασμένο Αύγουστο από την εφαρμογή της, τελικά με την βοήθεια του Συλλόγου μας και της νέας δημοτικής αρχής, απορροφήθηκε το σύνολο σχεδόν των προ-νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Τα μέλη μας ξεπερνούν τα 700 και οι συνάδελφοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους πάνω στα προβλήματα του κλάδου σε τοπικό επίπεδο. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ελλείψεις με συνέπεια πολλά σχολεία (και νηπιαγωγεία) να υπολειτουργούν ή να υποβαθμίζονται. Επίσης, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την λειτουργία των ολοήμερων σχολείων».
Ακολούθως, ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Ντέντας, υπογράμμισε τα εξής: «Είναι η τακτική γενική συνέλευσή μας και συζητούμε τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Κύριο πρόβλημα παραμένουν οι διορισμοί την τελευταία δεκαετία, η έλλειψη θεσμικού πλαισίου στα σχολεία, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ειδικά αυτό το τελευταίο, είναι σοβαρό. Από το 2011 κι έπειτα, καταργήθηκε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αφού τα διδασκαλεία μετεκπαίδευσης έχουν κλείσει. Εμείς, θέλουμε κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα.
Θα υπάρξει περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, εισαγωγική επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς που μπαίνουν για πρώτη φορά στην τάξη, κ.λπ.»
Τα κενά, πάντως, σε επίπεδο Νομού Δωδεκανήσου είναι αυτή την στιγμή 160 σε όλες τις τάξεις του δημοτικού, σε όλες τις ειδικότητες ενώ υπάρχουν προβλήματα και στα νηπιαγωγεία.
«Δυστυχώς, αυτά τα κενά, δεν μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε το πρόγραμμα κυρίως του δημοτικού σχολείου και στην ολοήμερη ζώνη –είτε στις 3 είτε στις 4. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους γονείς» όπως ανέφερε ο κ. Ντέντας.
Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων εάν δεν αποκατασταθούν οι ελλείψεις και δεν γίνουν οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου