Ρεπορτάζ

Γ. Πάππου: «Η Ρόδος είναι η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας»

Την κατηγορηματική θέση ότι «πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά» εξέφρασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, μπορούμε να πούμε σύμφωνα με τις πληροφορίες ότι σπάσαμε κάθε ρεκόρ στις αφίξεις. Βεβαίως αυτό οφείλεται εν πολλοίς στις συντονισμένες προσπάθειες που έχουν καταβάλει τόσο η ΠΝΑΙ, όσο και το ΕΒΕΔ και άλλοι τοπικοί φορείς προκειμένου να καταφέρει να προσελκύσει ικανοποιητικό αριθμό επισκεπτών και να μπορέσει να λειτουργήσει η τοπική οικονομία. Βλέπουμε πάντως ότι έχουν γίνει δράσεις οι οποίες είναι πόλος έλξης επισκεπτών όπως συνέδρια, διεθνή φόρουμ, όπως το Peace and Sports, που αποδεικνύει ότι είμαστε η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας στην χώρα μας. Τέτοιου είδους επισκέπτες έχει ανάγκη η χώρα μας και ο τόπος μας εάν θέλουμε να παραμένουμε στην κορυφή του τουρισμού. Αυτό το οποίο έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη είναι ότι τόσο η Ρόδος όσο και η Δωδεκάνησος έχει ανάγκη από ποιοτικό τουρισμό που θα έρθει εάν καταφέρουμε να αναδείξουμε τις ομορφιές μας, μέσα από δράσεις. Π.χ. το Συνέδριο Αρχιτεκτονικής κ.λπ. καθώς η Ρόδος παραμένει ένα σταυροδρόμι των πολιτισμών και έχει αποτυπωμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία χιλιάδων ετών. Αυτό έχουμε ανάγκη, το πιστεύουμε και στηρίζουμε τέτοιες δράσεις» όπως τόνισε.
Μιλώντας για τον ΦΠΑ και τα οικονομικά θέματα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ ήταν κατηγορηματικός:
«Βλέπουμε ότι δεν έχει διάχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων στο σύνολο του οικονομικού ιστού της κοινωνίας γενικότερα και του νησιού. Ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ εμείς έχουμε τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ίσχυαν στην περιοχή μας, ήταν και το μοναδικό μέτρο νησιωτικής πολιτικής το οποίο ήταν άμεσα μετρήσιμο. Ξέραμε δηλαδή, ποιο ήταν το άμεσο όφελος του νησιώτη για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ως μόνιμος κάτοικος ενός μικρού νησιού. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους κυβερνώντες ότι η Ρόδος και η Δωδεκάνησος δεν έχουν μόνον τις ομορφιές ενός τουριστικού προορισμού αλλά έχει και τις τεράστιες ανυπέρβλητές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των μικρών και πολύ νησιών της Δωδεκανήσου, κατά τους χειμερινούς μήνες. Δυστυχώς κανένας από τους κυβερνώντες δεν έχει επισκεφθεί την Δωδεκάνησο δεν έχει νιώσει στο ‘πετσί’ του τον αποκλεισμό για δέκα μέρες ή δύο εβδομάδες, την αδυναμία πρόσβασης σε δομές υγείας, σε δομές εκπαίδευσης για να δει τι πραγματικά σημαίνει τι θα πει να είσαι νησιώτης, να εργάζεσαι, να επιχειρείς, να ζεις 12 μήνες τον χρόνο. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι η νησιωτικότητα για το οποίο μας είχε δοθεί αυτό το αντίκρισμα με το καθεστώς του ΦΠΑ, πρέπει να επανέλθει. Έχουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το Μ.Ι. να θεωρηθεί ότι είναι αντικαταστάτης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το Μ.Ι. είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά λειτουργεί κι αυτό επικουρικά και τίποτε παραπάνω».
Είπε ακόμη ότι επειδή μόλις πρόσφατα άνοιξε η πλατφόρμα του Μ.Ι. δεν υπάρχουν στοιχεία για το αποτελέσματα συνεπώς και δεν υπάρχει εικόνα εάν λειτουργεί με σωστό τρόπο ή όχι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου