Ρεπορτάζ

Επιχειρηματίας κατηγορείται ότι παραβίασε τους όρους μετατροπής ποινής σε κοινωφελή εργασία

Ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου προσέφυγε χθες επιχειρηματίας για την ακύρωση διατάξεως με την οποία καλείται να καταβάλει το αντίτιμο ποινής φυλάκισης 4 ετών που του έχει επιβληθεί (μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως) γιατί κρίθηκε ότι παραβίασε τους όρους της μετατροπής αυτής σε κοινωφελή εργασία.
Πιο συγκεκριμένα το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου είχε μετατρέψει την ως άνω ποινή του σε κοινωφελή εργασία και τον υποχρέωσε να εργαστεί για 1000 ώρες στον Δήμο Ρόδου.
Ο επιχειρηματίας εργάστηκε για 966 ώρες και έλαβε αρμοδίως άδεια από τον Δήμο Ρόδου για να ταξιδέψει εκτός της χώρας για επαγγελματικούς λόγους, που του εγκρίθηκε.
Κρίθηκε όμως από τον Εισαγγελέα Εφετών ότι παραβίασε τους όρους της μετατροπής της ποινής του σε κοινωφελή εργασία με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον να εκτίσει το σύνολο της ποινής του.
Ο επιχειρηματίας είχε κριθεί ένοχος εξακολουθητικής έκδοσης εικονικών τιμολογίων, που εκδόθηκαν για συναλλαγές ανύπαρκτες στο σύνολό τους ή για μέρος αυτών, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Ο κατηγορούμενος, ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης, με αντικείμενο εργασιών γενικές εργολαβίες, κατά τα έτη 2004 και 2005, εξέδωσε σε 6 γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για υλικά τα οποία δεν προκύπτει να είχε προμηθευτεί.
Πιο συγκεκριμένα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που κατέθεσε για τη χρήση του έτους 2004, δηλώθηκαν μηδενικές αγορές υλικών και συνολικές δαπάνες επιχείρησης, που ανέρχονται μόλις στο ποσό των 3.685 ευρώ και στη δήλωση του έτους 2006 αγορές υλικών που ανέρχονται μόλις στο ποσό των 1.389 ευρώ.
Η συνολική αξία των 15 εικονικών τιμολογίων ανέρχεται στο ποσό των 321.664,08 ευρώ για τα δύο έτη.
H έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε την 3η Nοεμβρίου 2006 ενώ για το ίδιο αδίκημα έχει καταδικαστεί, με αυτοτελή δικογραφία και ο γιος του.
Επιθεωρητές μετέβησαν στην έδρα της επιχείρησης επίπλων – κουφωμάτων και από τον έλεγχο των βιβλίων της διαπίστωσαν, ότι δεν είχε ενημερώσει το χειρόγραφο βιβλίο εσόδων εξόδων με τα δικαιολογητικά που αφορούν τις οικονομικές συναλλαγές του χρονικού διαστήματος από 06/04/2006 έως και 31/08/2006, αν και στο διάστημα αυτό είχε εκδώσει φορολογικά στοιχεία. Aπό τον έλεγχο των βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης, στην πορεία διαπίστωσαν τη λήψη και έκδοση πλήθους φορολογικών στοιχείων, μεγάλης αξίας από και προς επιχειρήσεις της Pόδου.
Σύμφωνα με τη δικογραφία που υπέβαλε η ΥΠΕΕ στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, την 18η Οκτωβρίου 2007, ύστερα από έλεγχο που διενήργησαν επιθεωρητές στην επιχείρηση, διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας επίπλων- κουφωμάτων εξέδωσε κατά το έτος 2004, 18 φορολογικά στοιχεία αξίας 304.268,50 ευρώ και έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της 12 φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 333.146,50 ευρώ. Κατά το έτος 2005 εξέδωσε 26 φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 483.530,60 ευρώ και έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της επιχείρησης 10 φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ 335.000 ευρώ. Κατά το έτος 2006 εξέδωσε 13 φορολογικά στοιχεία αξίας χωρίς ΦΠΑ 82.185 ευρώ. Στα βιβλία και στοιχεία της επιχείρησης, που παρέλαβαν οι ελεγκτές της YΠEE, φαίνεται ως κύριος προμηθευτής του κατηγορούμενου, στις διαχειριστικές περιόδους 2004 και 2005, ένας άλλος επιχειρηματίας της Pόδου με, αντικείμενο εργασιών ξυλουργικές εργασίες και έδρα στον Aσκληπειό της Pόδου.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ξυλουργικών εργασιών στις 19/10/2004 έκανε παύση εργασιών της επιχείρησής του με ημερομηνία 14/10/2004. Tην ίδια ημέρα δήλωσε απώλεια του μπλοκ Δελτίου Aποστολής Tιμολογίου και του επιβλήθηκε το σχετικό πρόστιμο από το τμήμα K.B.Σ. της ΔOY Pόδου. Aπό το συγκεκριμένο όμως μπλοκ φαίνεται να εκδόθηκαν προς την ελεγχόμενη επιχείρησή του 6 φορολογικά στοιχεία πριν την ημερομηνία παύσης των εργασιών και 16 μετά από αυτήν.
Oι ελεγκτές αναζήτησαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ξυλουργικών εργασιών ο οποίος κατοικεί πλέον στην Aδελαΐδα της Aυστραλίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, που κατάφεραν να έχουν μαζί του, απάντησε ότι δεν είχε ιδέα για τα τιμολόγια που του ανέφεραν οι άνδρες της YΠEE. Στις 16/03/07 με υπεύθυνη δήλωσή του της οποίας το γνήσιο υπογραφής θεώρησε το Γενικό Προξενείο της Eλλάδας στην Aδελαΐδα της Aυστραλίας, δήλωσε ότι δεν εξέδωσε ποτέ φορολογικό στοιχείο από το μπλοκ τιμολογίων πώλησης – δελτίων αποστολής, που είχε θεωρήσει για τις ανάγκες της επιχείρησής του, τη δε απώλειά αντιλήφθηκε όταν χρειάσθηκε να προβεί σε παύση εργασιών της επιχείρησής του, την 14-10-2004.
Παράλληλα απέστειλε στους ελεγκτές αντίγραφο των σελίδων 4 και 5 του αυστραλιανού διαβατηρίου του από τις οποίες προκύπτει ότι δεν έχει ξαναγυρίσει στην Eλλάδα από τις 23/10/2004.
Εν πάση περιπτώσει ο κατηγορούμενος που διατηρούσε επιχείρηση επίπλων – κουφωμάτων έλαβε τα έτη 2004,2005 και 2006 εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 668.000 ευρώ περίπου και εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους 850.000 ευρώ περίπου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου