Ειδήσεις

Εμβολιασμοί κατά της φυματίωσης στα κέντρα κράτησης

Με εμβολιασμούς κρατούμενων, αλλά και αστυνομικών από το ΚΕΕΛΠΝΟ προσπαθεί η ΕΛ.ΑΣ. να λήξει το συναγερό που έχουν σημάνει τα τελευταία κρούσματα φυματίωσης.

Υγειονομικός συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ., έστω και καθυστερημένα, μετά το νέο κρούσμα φυματίωσης σε 33χρονο άνδρα από το Πακιστάν, κρατούμενο στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, όπου φιλοξενούνται 1.600 κρατούμενοι και υπηρετούν περίπου 450 αστυνομικοί.

Αν και πολύ σύντομα το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελέχη του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, όπου είχε μεταφερθεί ο 33χρονος, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο άρρωστος νοσεί από φυματιώδη λεμφαδενίτιδα, η οποία δεν είναι μεταδοτική, σε αντίθεση με την πνευματική φυματίωση, η κατάσταση σε αστυνομικά κρατητήρια και κέντρα κράτησης μεταναστών συνεχίζει να αποτελεί μία βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα.

Πολύ πρόσφατα δύο κρατούμενοι στο Α.Τ Πατησίων, διαπιστώθηκε ότι νοσούν από το βακτήριο της φυματίωσης, ενώ οκτώ αστυνομικοί και έξι ακόμη κρατούμενοι βρέθηκαν θετικοί στον εργαστηριακό έλεγχο «μαντού», δηλαδή είναι φορείς του βακτηρίου και θα λάβουν 9μηνη προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

Ξεκίνησαν να εμβολιάζουν αστυνομικούς και κρατούμενους

Στην περίπτωση του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα, ο 33χρονος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπέβαλλαν σε εργαστηριακό έλεγχο και εμβολίασαν επτά από τους κρατούμενους που έρχονταν σε επαφή με τον 33χρονο, στην 2η πτέρυγα του 1ου τομέα του Κέντρου Κράτησης.

Χθες κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησαν την εξέταση σε όλους τους κρατούμενους και τους αστυνομικούς, ενώ σταδιακά θα εμβολιαστούν όλοι. Ο εμβολιασμός, πολύ πιθανότατα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θα επεκταθεί σε όλο το αστυνομικό προσωπικό και τους κρατουμένους που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίας και κέντρα κράτησης.

Η νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης (CPT), αναφερόμενη στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και τα κρατητήρια, κάνει λόγο για ανεπάρκεια υποδομών υγιεινής. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.

Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της επιτροπής, υπογραμμίζει η έκθεση, οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές από όλη την Ευρωπαϊκή Eνωση.

Κρατούμενοι «μακράς θητείας»

Το ζήτημα κρατουμένων «μακράς θητείας», που εκτείουν ποινές στα αστυνομικά κρατητήρια, συζήτησαν πρόσφατα συνδικαλιστές αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου. Οι αστυνομικοί τόνισαν στον κ. Υπουργό την φυσιολογική αντικοινωνική συμπεριφορά που εκδηλώνουν οι κρατούμενοι εκτίοντας ποινές σε αστυνομικά κρατητήρια, ενώ ο κορεσμός έχει ως άμεση συνέπεια τα ελλιπή μέτρα υγιεινής.

Ο κ. Αθανασίου αναγνώρισε το πρόβλημα, ανέφερε ωστόσο ότι η χωρητικότητα των φυλακών, έχει υπερκαλυφθεί σε ποσοστό άνω του 40% και ενώ οι συνολικές θέσεις είναι 9.000 αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 13.000 κρατούμενοι. Οι νέες φυλακές Χανίων, οι νέες πτέρυγες στη Νιγρίτα Σερρών και στον Νικηφόρο Δράμας, η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού βραχιολιού και η εφαρμογή του νόμου αποφυλακίσεων, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει τις φυλακές και ταυτόχρονα τα αστυνομικά κρατητήρια.

Τhetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου