Ειδήσεις

Οι τιμές στη Ρόδο εκτινάχθηκαν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες!

Πολύ δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για τις επιχειρήσεις της Ρόδου, που παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση στο νησί, τα νούμερα δεν βρίσκονται σε συνάρτηση με τα κέρδη και κατ’ επέκταση τους τζίρους από τους οποίους θα φανεί και η ικανότητα επιβίωσής τους.
Την περίπλοκη αυτή κατάσταση περιγράφει με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπασταματίου, ο οποίος επισημαίνει ότι το ‘σημείο αιχμής’ της φετινής τουριστικής σεζόν, είναι η μειωμένη αγοραστική ικανότητα των τουριστών που επισκέπτονται την Ρόδο.
«Οι πραγματικοί αριθμοί, διαφέρουν από τις θεωρίες. Βλέπουμε ότι τα νούμερα στις αφίξεις ευημερούν και παρουσιάζουν μια πολύ καλή εικόνα στην κίνηση, αλλά την ίδια ώρα μειώνονται οι διανυκτερεύσεις. Από την άλλη, το πρόβλημα εντοπίζεται στην μειωμένη αγοραστική ικανότητα των τουριστών που επισκέπτονται την Ρόδο. Αυτό αγγίζει το σύνολο των επιχειρήσεων του νησιού. Μιλάμε για τα τουριστικά είδη, τα είδη ένδυσης, τα εστιατόρια, τα είδη αναψυχής, ακόμη και τον κλάδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Οι περισσότεροι τουρίστες δεν ψωνίζουν από τα καταστήματα της Ρόδου ή επιλέγουν τις γνωστές αλυσίδες – πολυεθνικές, που έχουν πολύ μεγάλες προσφορές αλλά δεν είναι ντόπιων συμφερόντων. Άρα, η αγορά έχει ακόμη πρόβλημα. Αυτό λοιπόν στο οποίο στρέφουμε τώρα το ενδιαφέρον μας, είναι να ‘σώσουμε ό,τι μπορούμε’ καθώς η κίνηση θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να περάσουμε τον χειμώνα που έρχεται, μόνον εάν κάνουμε νέες αναδιαρθρώσεις των ανελαστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του νησιού. Ειδάλλως, δεν υπάρχει άλλη ενδεδειγμένη λύση», λέει ο κ. Παπασταματίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΔ η Ρόδος ήταν η πρώτη που πλήρωσε το…. μάρμαρο, καθώς δέχτηκε μια άνευ προηγουμένου ‘φορομπηχτική’ επίθεση που ξεκίνησε από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και συνεχίστηκε με την αύξηση των φόρων με αποτέλεσμα να ‘εκτιναχτούν’ οι τιμές κατά 15 ολόκληρες μονάδες. Οι επιχειρήσεις κατέβαλαν πολύ μεγάλες προσπάθειες αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να απορροφήσουν τόσο μεγάλη αύξηση στα προϊόντα τους.
«Χάσαμε τους καλούς πελάτες αφού αντικαταστάθηκαν από εκείνους που έχασε η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος. Ήρθαν βέβαια στην Ρόδο αλλά δεν έχουν την αγοραστική δύναμη που περιμέναμε», όπως δήλωσε ο κ. Παπασταματίου.
Την ίδια ώρα, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκφράζει την ανησυχία του για το θέμα που έχει προκύψει με τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών. Γι αυτό πρόσφατα, ζήτησε την θεσμοθέτηση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Συγκεκριμένα ζητούν να εκδοθεί εγκύκλιος, ώστε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα ν’ ακολουθούν μια ενιαία διαδικασία κατάσχεσης και απόδοσης των κατασχεθέντων, καθώς και άρση της κατάσχεσης αναφορικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αυτό, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα εξασφαλίσει αμοιβαίες ωφέλειες για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως η γρήγορη ομαλοποίηση του τραπεζικού λογαριασμού για τη μικρομεσαία επιχείρηση, ταχύτερη χρήση του λογαριασμού για την τράπεζα και ταχύτερη είσπραξη των κατασχεθέντων για το ελληνικό Δημόσιο.
«Ζητάμε κάτι, που ο ίδιος ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει. Ελπίζουμε, είπε, η διαπραγμάτευση να φέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς και οι επιχειρήσεις στραγγαλίζονται και το κράτος χάνει χρήματα. Η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι αναγκαία αλλά οι μικρομεσαίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν διευκολύνονται τελικώς αφού σε κάθε συναλλαγή ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάσχεσης. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες είναι ότι οι εισπράξεις αυτές, αποτελούν το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων. Συνεπώς, δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν ούτως ή άλλως», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Σε ερώτηση σχετικά με τα μηχανήματα POS που εντοπίστηκαν σε αρκετές επιχειρήσεις της Ρόδου να είναι συνδεδεμένα με λογαριασμούς στο εξωτερικό, ο κ. Παπασταματίου είπε: «Τα χρήματα αυτά δεν είναι κέρδη. Είναι κεφάλαιο κίνησης. Εάν το κατασχέσουν, κλείνουν την επιχείρηση. Μόνον εάν υπάρχει ο ακατάσχετος λογαριασμός, θα μπορέσει να ‘ανασάνει’ η αγορά και να ενισχυθεί η ρευστότητα. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS και έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό, δε νομίζω ότι υπάρχει φορολογική παράβαση από την στιγμή που κόβονται κανονικά οι αποδείξεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου