Ειδήσεις

Συναγερμός για το κλείσιμο του ΕΟΤ Μαδρίτης: Οι επιπτώσεις στις ισπανόφωνες αγορές

Μια κρίσιμη ευκαιρία για περαιτέρω διείσδυση στην ανερχόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής φαίνεται πως χάνει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να βάλει «λουκέτο» στο γραφείο του ΕΟΤ στη Μαδρίτη. Το συγκεκριμένο γραφείο κάλυπτε, πέρα από την Ισπανία και την Πορτογαλία, και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες εμφανίζουν δυναμική άνοδο στη ζήτηση για ταξίδια προς την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση από τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές χαρακτηρίζεται από τους επαγγελματίες του οργανωμένου τουρισμού ως «χλιαρή» σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Αντιθέτως, η Λατινική Αμερική παρουσίαζε σαφή ανοδική τάση, αποτελώντας μία από τις λίγες αγορές με ισχυρό μομέντουμ, το οποίο τώρα φαίνεται να μένει αναξιοποίητο.

Οι τουριστικοί φορείς εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις αυτής της κίνησης, τονίζοντας ότι η παρουσία του ΕΟΤ στη Μαδρίτη, ήταν στρατηγικής σημασίας, καθώς λειτουργούσε ως δίαυλος για την προσέγγιση και προβολή της Ελλάδας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μίας από τις πιο υποσχόμενες αγορές στον κόσμο.

Όπως επισημαίνουν στο Tornos News μεγάλα Ελληνικά τουριστικά γραφεία, τα οποία διψούν για την πολύτιμη βοήθεια του γραφείου ΕΟΤ της Μαδρίτης, της πιο προσιτής γι αυτά «πηγής» πληροφοριών και επαφών με τις ισπανόφωνες αγορές –από την Ισπανική μέχρι τη μακρινή αγορά της Λατινικής Αμερικής-, προκειμένου να αυξάνουν, χρόνο με το χρόνο, την προσέλευση ισπανόφωνων ταξιδιωτών στη χώρα μας, η παύση λειτουργίας του γραφείου δημιουργεί σοβαρό κενό στην εκπροσώπηση της Ελλάδας, ιδίως σε μια περίοδο που οι ευκαιρίες για ενίσχυση της παρουσίας της χώρας μας σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές θεωρούνται κρίσιμης σημασίας. Την ίδια στιγμή, το κενό της Ελλάδας στις ισπανόφωνες αγορές γίνεται «ευκαιρία» για ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία, οι οποίες ενισχύουν συστηματικά την εκπροσώπησή τους σε αυτές.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι υφέρπουν παράγοντες επιδείνωσης του κλίματος για τον Ελληνικό τουρισμό, όπως οι σεισμοί της Σαντορίνης, οι αυξήσεις ή η επιβολή νέων τελών και φόρων και ο μη έγκαιρος προγραμματισμός συμμετοχών σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις.

«Δεν θα υπάρχει κανείς να υπερασπιστεί την εικόνα της Ελλάδας»

Ο Γαβριήλ Διακάκης, ιδιοκτήτης της Grand Star Hellenic και επί χρόνια ενεργός στις ισπανόφωνες αγορές, τονίζει πως η απουσία του γραφείου ΕΟΤ στη Μαδρίτη, θα στερήσει από τους επαγγελματίες ένα απαραίτητο σημείο αναφοράς.

«Η Γερμανία και η Αγγλία είναι το παξιμάδι, όμως το βούτυρο και το μέλι για τον Ελληνικό τουρισμό προέρχεται από την Αμερική, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Άπω Ανατολή», τονίζει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η Ισπανία είναι μια «price-sensitive» αγορά με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα, αλλά η απουσία διαφήμισης, παρουσίας και στήριξης –ειδικά σε εκθέσεις όπως η FITUR– δημιουργεί κενά στις ισπανόφωνες αγορές, τα οποία διαφαίνονταν από πέρυσι με την απουσία του ΕΟΤ από την έκθεση FITUR. «Σιγά σιγά μας ξεχνούν. Εδώ και 50 χρόνια συμμετέχουμε στην έκθεση FITUR, όμως πέρυσι, για πρώτη φορά, ο ΕΟΤ δεν συμμετείχε με περίπτερο, και ο κλάδος των τουριστικών γραφείων, μέσω του ΗΑΤΤΑ, αναγκάστηκε να μισθώσει εκείνος τον χώρο με πόρους από τους επαγγελματίες του», αναφέρει ο κ. Διακάκης.

Παράλληλα, το κλείσιμο του γραφείου ΕΟΤ στην Ισπανία θα έχει επιπτώσεις και ως προς την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας ως προσιτού προορισμού, δεδομένων των αυξήσεων των τελών στα ξενοδοχεία και των τιμών εισόδου στα μουσεία αλλά και της εισαγωγής του τέλους κρουαζιέρας. Όπως επισημαίνει ο  ιδιοκτήτης της Grand Star Hellenic, «ενώ χρειαζόμαστε προώθηση και εκπροσώπους της χώρας να μεταφέρουν μια εικόνα που διαψεύδει ότι η Ελλάδα είναι ένας απρόσιτος προορισμός ή να δικαιολογούν τα νέα τέλη και τις αυξήσεις, δεν θα υπάρχει κανείς να μας υπερασπιστεί».

Άλλωστε, οι αυξήσεις τελών και φόρων που επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα στον Ελληνικό τουρισμό, προκαλούν μπλοκαρίσματα και στις συμφωνίες των τουριστικών γραφείων, οι οποίες συνάπτονται με «παράθυρο» πολλών μηνών πριν. «Είμαστε φοροεισπράκτορες», καταγγέλει ο κ. Διακάκης, και προσθέτει ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον «τα τουριστικά γραφεία είναι αναγκασμένα να δίνουν προσφορές αναγράφοντας διαφορετικές προϋποθέσεις για αναπροσαρμογή τιμών», με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας, μη εμπιστοσύνης, για τον Ελληνικό τουρισμό.

Το τουριστικό γραφείο Grand Star Hellenic «πόνταρε» φέτος σε αύξηση 15% από Ισπανία, Πορτογαλία και Ιβηρική χερσόνησο, όμως πλέον, ως συνδυαστικό αποτέλεσμα του κλεισίματος του γραφείου ΕΟΤ στη Μαδρίτη, οι προβλέψεις από αυτές τις αγορές περιλαμβάνουν μείωση που μπορεί να φτάσει το 5%.

«Δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει ούτε καν για καμπάνιες συνδιαφήμισης με τον ΕΟΤ, π.χ. σε λεωφορεία και τρένα. Σε σχετική μας πρόταση προς τον ΕΟΤ, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα», αναφέρει με απογοήτευση ο κ. Διακάκης, παραπέμποντας σε παλαιότερες προσπάθειές του ως αντιπρόσωπος τότε του Ισπανικού-Πορτογαλικού τουρ οπερέιτορ Iberojet, με ετήσιο τζίρο 16 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, η έλλειψη πόρων, επισημαίνει, προκαλεί αρρυθμίες και στον έγκαιρο σχεδιασμό συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, οδηγώντας σε αποφάσεις της τελευταίας στιγμής.

«Το μέλλον είναι στο Ισπανόφωνο κομμάτι»

Για ανεπανόρθωτη ζημιά σε ο,τι είχε ξεκινήσει να κτίζεται για την Ελλάδα στις ισπανόφωνες αγορές, η οποία αφήνει όλο το χώρο στην Τουρκία να αξιοποιήσει το κενό παρουσίας της χώρας μας, κάνει λόγο ο κ. Παύλος Χολέβας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Inspired Voyager. Μάλιστα, όπως επισήμανε, ήδη γκρουπ τουριστών από τη Λατινική Αμερική με επίκεντρο περιηγήσεις για θρησκευτικό τουρισμο, προτιμούν την Τουρκία και όχι την Ελλάδα.

Είναι κοινή παραδοχή όλων ότι η Ισπανόφωνη αγορά έχει τεράστιο μέλλον για τον Ελληνικό τουρισμό, ανεξαρτήτως από τους αριθμούς που καταγράφονται αυτή τη στιγμή που δεν είναι ανάλογοι με τους αντίστοιχους της Γερμανίας, τονίζει. Πρόκειται για μια πολύ δυναμική αγορά, η οποία ενδιαφέρεται για περιηγητικό τουρισμό, επιλέγει ποιοτικά ξενοδοχεία, πραγματοποιεί αγορές, κλπ., επισημαίνει. «Το μελλον ειναι στο ισπανοφωνο κομματι, η μιση γη μιλάει Ισπανικά», υπογραμμίζει ο κ. Χολέβας.

Τα οφέλη της αγοράς αυτής όμως απολαμβάνει στο μέγιστο βαθμό η γειτονική Τουρκία. «Δεν υπάρχει σε όλο το ισπανόφωνο κλάδο τουριστικός πράκτορας που να μην έχει σχέση με την Τουρκία, στην οποία πραγματοποιούνται ταξίδια Ισπανόφωνων όχι για αναψυχή αλλά κυρίως για πολιτιστικό τουρισμό και τουρισμό πόλεων», τόνισε.

«Θέμα πόρων και φόρων»

Ο κ. Χολέβας, με καταγωγή από τη ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού, τη Μύκονο, εμπνεύστηκε πρώτος στην Ελλάδα το κόνσεπτ περιηγητικών πακέτων θρησκευτικού τουρισμού «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου», καταγράφοντας μάλιστα φέτος υπερδιπλάσια αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την ευρύτερη Ισπανόφωνη αγορά, και 300-400 γκρουπ ετησίως. Οι προσπάθειες των τουριστικών γραφείων θα συνεχιστούν, σημειώνει ο ίδιος, όμως η δυναμική που θα μπορούσαμε να πετύχουμε για τη χώρα θα ήταν διαφορετική εάν υπήρχε συνολική προώθηση, με ενίσχυση των γραφείων ΕΟΤ σε χώρες του εξωτερικού και με σωστό branding, και όχι μεμονωμένα από τους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, όπως είπε, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει μια αγορά 100 εκατ. Προτεσταντών από τις ΗΠΑ, με επίκεντρο τον θρησκευτικό τουρισμό, εάν υπήρχε ένας πιο οργανωμένος, κεντρικός σχεδιασμός.

Από τη μία, για την υποστήριξη των γραφείων ΕΟΤ απαιτούνται πόροι, από την άλλη ο τουρισμός επιβαρύνεται με νέα τέλη και φόρους. «Ειναι θεμα διαχείρισης πόρων και φόρων», τονίζει ο κ. Χολέβας, και προσθέτει ότι το 44% των εσόδων από τα πακέτα είναι ΦΠΑ και φόροι των οποίων η ανταποδοτικότητα χρήζει διερεύνησης, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία φροντίδα για προσέγγιση αναδυόμενων αγορών.

Μια ατυχής η συγκυρία, την ώρα που η αγορά της Λ. Αμερικής ανεβαίνει

Ο Παντελής Ροδόπουλος, ιδιοκτήτης της Tourgreece, υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των ισπανικών εκθέσεων –κυρίως της FITUR και της IBTM– για τη διασύνδεση των Ευρωπαίων επαγγελματιών με τη Λατινική Αμερική –και κυρίως τη Βραζιλία-, για τις οποίες συνδετικός κρίκος ήταν το γραφείο ΕΟΤ Ισπανίας. «Είναι ο προσιτός τρόπος για να συνδεθείς με τη αγορά της Λατινικής Αμερικής. Το κλείσιμο του γραφείου είναι ένα λυπηρό κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, τη στιγμή που οι ανταγωνιστικές χώρες επεκτείνουν τα σημεία παρουσίας τους», εξηγεί.

Ο κ. Ροδόπουλος υπογραμμίζει ότι το γραφείο ΕΟΤ Μαδρίτης είχε πάντα χρήσιμη υποστηρικτική παρουσία, διευκολύνοντας σε επίπεδο επαφών και δικτύωσης. «Χωρίς αυτό, όλη η προσπάθεια θα εγκειται στην προσωπικη επένδυση του καθε επαγγελματία που θελει ειτε να εδραιωθεί στην Ισπανικη αγορα ειτε να αναπτυξει τις αγορες της Λατινικης Αμερικής», τόνισε.

Ο ιδιοκτήτης της Tourgreece κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα ατυχή συγκυρία στο κλείσιμο του γραφείου ΕΟΤ στην Ισπανία, καθώς η εφετινή χρονιά παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια από τη Λατινική Αμερική, με αυξητικές τάσεις. «Η Λατινική Αμερική είναι φέτος από τις ελάχιστες αγορές που κινούνται ανοδικά», τόνισε, καθώς η ζήτηση θεωρείται «μέτρια» στις σημαντικές παραδοσιακές αγορές όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, στις οποίες ειδικεύεται η Tourgreece, αλλά και η Αυστραλία και η Ασία, οι οποίες εμφανίζουν μείωση σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Πηγή: tornosnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου