Απόψεις

Παίζουν με τις ζωές μας

Ενας 40χρονος τουρίστας, ξεψύχησε έπειτα από έμφραγμα που υπέστη μπροστά στα έντρομα μάτια της παρέας του. Στο χωριό δεν υπήρχε γιατρός, ούτε στο διπλανό, ούτε στο παραδιπλανό. Και το ΕΚΑΒ ήταν μακριά από τον τόπο του συμβάντος. Χρειάστηκε τρεις ώρες μέχρι να φτάσει στο σημείο για να παραλάβει πια τη σορό του άτυχου άνδρα, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές και θα επιστρέψει στην πατρίδα του μέσα σε φέρετρο.
Αυτό συνέβη στην Κεφαλονιά, την Παρασκευή. Αυτές όμως -δυστυχώς- είναι γνώριμες εικόνες για όποιον ζει μόνιμα ή εργάζεται εποχικά στα ελληνικά νησιά.
Αντί για την Κεφαλονιά, θα μπορούσε να συμβεί κάλλιστα στη Ρόδο, στην Κω, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, σε κάθε νησί, όπου τα ασθενοφόρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όχι μόνο της καλοκαιρινής περιόδου αλλά ούτε καν των μόνιμων κατοίκων του χειμώνα, όπου το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί και οι βάρδιες είναι λειψές, όπου οι κάτοικοι που ζουν μακριά από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας είναι εξοικειωμένοι με την μεταφορά τους σε καρότσα φορτηγού σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού…
Ακόμα και στην Ελλάδα του 2021, με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα, οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών και των μικρών νησιών, ξέρουν ότι αν έρθουν αντιμέτωποι οι ίδιοι ή συγγενείς τους με επείγον ιατρικό περιστατικό, οι πιθανότητες να φτάσουν εγκαίρως στο πλησιέστερο (υπο)στελεχωμένο νοσοκομείο, είτε ξαπλωμένοι στην καρότσα ενός φορτηγού, είτε στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, είτε μέσω πλωτού ή εναέριου μέσου μεταφοράς, είναι περιορισμένες και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους, δεν ήταν ποτέ.
Στην Ελλάδα του 2021, ακόμα χάνονται άνθρωποι που παλεύουν ενάντια στο χρόνο και στις πιθανότητες, επειδή στο υδροκέφαλο ελληνικό κράτος οι αποφάσεις λαμβάνονται στο κέντρο πολλές φορές από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει να ζεις σε νησί, οι οποίοι τοποθετούν βάσεις ασθενοφόρων στον χάρτη σαν παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, στην άνεση του γραφείου τους.
Στην Ελλάδα του 2021, η ζωή των Ελλήνων ακριτών τους οποίους θυμούνται στις εθνικές επετείους και τα καλοκαίρια για τις βουτιές τους στη θάλασσα, κοστολογείται φθηνά, πολύ φθηνά. Φθηνότερα από τα έξοδα μιας κηδείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου