Ειδήσεις

Μύκονος: Ντόμινο ακυρώσεων στο νησί – «Παγώνουν» οι κρατήσεις – Έρχονται 2 νέα οριζόντια μέτρα για τον τουρισμό

Ποια είναι τα νέα μέτρα που προωθούνται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Σοκαρισμένους βρίσκει η επομένη του ξαφνικού lockdown στην «ναυαρχίδα» ελληνικού τουρισμού, Μύκονο τόσο τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, όσο και τους μόνιμους κατοίκους κι ενώ η είδηση των περιοριστικών μέτρων στο πιο δημοφιλές ελληνικό νησί του πλανήτη κάνει -από την πρώτη κιόλας στιγμή χθες- τον γύρο του κόσμου. Βαθύς προβληματισμός για τα νέα περιοριστικά μέτρα στο «νησί των ανέμων» καταγράφηκε και στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη αποτιμούσαν το αιφνιδιαστικό lockdown ως «κίνηση υψηλού ρίσκου», η οποία ήταν γνωστή σε έναν μικρό κύκλο ατόμων, ώστε να πιάσει εξαπίνης τυχόν παραβάτες.

Τον προβληματισμό, ωστόσο, για το αποτύπωμα του lockdown της Μυκόνου στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εντείνουν και τα πρώτα μηνύματα που έφτασαν επί ελληνικού εδάφους από την αυστηρή προειδοποίηση που είχε απευθύνει την περασμένη Πέμπτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς για ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης, προειδοποίηση η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν το τελευταίο 48ωρο όλες οι κρατήσεις, με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να κρατούν έκτοτε στάση αναμονής προς τη χώρα.

Με την Μύκονο, ωστόσο, να περνά επισήμως από χθες σε τοπικό αποκλεισμό μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προεξοφλούν ήδη πως έρχεται «ντόμινο ακυρώσεων», σε μια στιγμή που είχε ξεκινήσει «μια σταθερή ροή τουριστών» προς τα μεγάλα ελληνικά νησιά. Πολύ περισσότερο, όταν στο πακέτο των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν, επιβάλλεται «γενικό σιωπητήριο», δηλαδή απαγόρευση της μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο και της κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ, δείχνοντας στην πραγματικότητα το δρόμο για κάποιο άλλο νησί σε όσους τουρίστες βρισκόταν ήδη στην Μύκονο.

Για «αδικία» απέναντι στο νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας, μιλώντας στο protothema.gr, Όπως είπε, «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο. Σε κάθε περίπτωση η αιφνιδιαστική λήψη μέτρων, έστω για 10 ημέρες, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για το νησί που είναι ένας κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός είναι μια άστοχη ενέργεια η οποία επί της ουσίας δείχνει τιμωρητική διάθεση σε μια κοινωνία, που στο πλαίσιο του εφικτού έκανε ότι έπρεπε για να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Συγκεκριμένα, από χθες και για τις επόμενες 10 ημέρες έχουν ληφθεί ως «ειδικά μέτρα» για το νησί:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

· Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Παράλληλα με τα μέτρα, «υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο» τόνισε με νόημα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «φωτογραφίζοντας» τα πριβέ πάρτι και καταλήγοντας πως «το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

Διεθνές ενδιαφέρον

Της ανακοίνωσης των νέων μέτρων ακολούθησε βροχή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων από διπλωματικές Αρχές, αλλά και μεγάλους tour operators προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, καθώς χώρες με μεγάλο τουριστικό όγκο προς την Ελλάδα ζητούσαν άμεση ενημέρωση για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι. Μολονότι η Αθήνα απέκρουε τα πρώτα -ευρωπαϊκά κυρίως- πυρά, περιγράφοντας την απόφαση ως άσκηση διατήρησης του ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μεγάλο ζητούμενο για τους ανθρώπους του κλάδου αποτελεί η απαίτηση για επιπλέον δικλείδες ασφαλείας ακόμη και τα επόμενα εικοσιτετράωρα (κυρίως από χώρες του ευρωπαϊκού βορρά), αφαιρώντας σημαντικούς πόντους από την Ελλάδα στον ήδη υψηλό ανταγωνισμό για την περιορισμένη φετινή τουριστική αγορά.

Το γεγονός μάλιστα ότι 46% των εργαζόμενων στην Μύκονο παραμένουν ανεμβολίαστοι -παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό σύνολο- αποτέλεσε τη βασική πηγή της επιδημιολογικής έξαρσης, οδηγώντας την κυβέρνηση στο να πατήσει το κουμπί του τοπικού lockdown. Με δεδομένο ακόμη ότι στον ίδιο «πορτοκαλί συναγερμό» είχαν τεθεί εκτός από την Μύκονο και άλλες πέντε τουριστικές περιοχές υψηλής προστιθέμενης αξίας για τη χώρα μόλις την περασμένη Πέμπτη, το κυβερνητικό επιτελείο ωθείται στη λήψη άμεσων, οριζόντιων μέτρων για τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr τα δύο νέα οριζόντια μέτρα θα είναι:

1. Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό,

2. Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία (ρεσεψιόν, πρωινό κτλ) και μεταφορά τους σε άλλα πόστα.

Γέμισε η καραντίνα

Παράλληλα, τους φόβους των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρηματιών του κλάδου επιτείνει τις τελευταίες ώρες η πληρότητα που σε όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας στις έξι «πορτοκαλί» περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ίος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο), την οποία οι τουριστικοί φορείς ερμηνεύουν ως κακό οιωνό για την περαιτέρω εξέλιξη της σεζόν, αλλά και τις επόμενες αποφάσεις των επιστημόνων ως προς την επέκταση του τοπικού lockdown και στις άλλες περιοχές, πέραν της Μυκόνου.

Μολονότι το πρόβλημα εύρεσης ξενοδοχείων καραντίνας έχει αντιμετωπιστεί δραστικά, καθώς ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τουριστικούς πράκτορες, επιστρατεύοντας και την ιδιωτική πρωτοβουλία στα πέντε, αυτά νησιά, η υψηλή ζήτηση στην πραγματικότητα καταδεικνύει την ραγδαία επιδημιολογική επιδείνωση που καταγράφεται ώρα με την ώρα στις περιοχές αυτές, ενώ ανοδική τάση εμφανίζει τις τελευταίες ώρες και η Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα, τα απανωτά κρούσματα στην Μύκονο, σε συνδυασμό με την έλλειψη ισχυρών υγειονομικών υποδομών στο νησί, ικανών να αντέξουν την ανάγκη για μαζικά διαγνωστικά τεστ, αλλά και η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να καταγράψουν κάθε τυχόν παραβάτη στα δεκάδες, καθημερινά πάρτι οδήγησαν μοιραία στον αποκλεισμό του νησιού, με αρκετούς από τους επιχειρηματίες του κλάδου να θεωρούν ως σχεδόν ειλημμένη την απόφαση γενίκευσης των νέων μέτρων σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη.

Στο κυβερνητικό τραπέζι, άλλωστε, της συζήτησης για τις «σημειακές παρεμβάσεις» (δηλαδή τα τοπικά lockdown) έχουν πέσει κιόλας πολλά μέτρα, όπως:

· Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

· Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

· Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

· Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο

· Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα

· Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου