Συνεντεύξεις

M. Kόνσολας: «Οποιος κάνει εκτιμήσεις στον τουρισμό κινδυνεύει να διαψευσθεί»

Aπαντήσεις σε καίρια ζητήματα της επικαιρότητας με έμφαση στον τουρισμό ο οποίος περιστρέφεται στη δίνη της πανδημίας, δίνει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του σήμερα στη «δημοκρατική», ο τέως υφυπουργός Tουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου της NΔ κ. Mάνος Kόνσολας.
Στόχος, όπως αναφέρει είναι να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τουρισμό με ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι τα καλά νέα για τον τουρισμό προσδιορίζονται από τα έσοδα και όχι από τον αριθμό των αφίξεων.
Περαιτέρω επισημαίνει ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας για τους εργαζόμενους, νέες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις και αναπτυξιακή προοπτική ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, που πρέπει να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα.

• Κύριε Κόνσολα, πως βλέπετε να εξελίσσεται η τουριστική σεζόν; Πιστεύετε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
Είμαι μακριά από λογικές που παραπέμπουν σε εμπόριο ελπίδας και αισιοδοξίας. Ο τουρισμός μας εξαρτάται από την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας, για αυτό και όποιος κάνει εκτιμήσεις κινδυνεύει να διαψευστεί.
Αν με ρωτάτε αν καλώς ανοίξαμε τον τουρισμό, η απάντηση είναι ΝΑΙ.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταθέσει την τουριστική της ταυτότητα, οι άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν.
Αν με ρωτάτε για το στόχο του 40 ή 50% της κίνησης, σε σχέση με το 2019, θα σας πω ότι για μένα άλλος είναι ο στόχος: να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τουρισμό με ασφάλεια, ότι όποιος επισκέπτεται την Ελλάδα θα είναι και θα νιώθει ασφαλής. Αυτός είναι ο στόχος.
• Ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι ένα καλό νέο για τον τουρισμό μας;
Κύριε Αθανασίου, καλό νέο για τον τουρισμό μας ήταν και είναι πάντα τα έσοδα και όχι ο αριθμός των αφίξεων.

• Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στα Δωδεκάνησα, ποια είναι η επόμενη μέρα;
Πρέπει να είναι μια μέρα που θα υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για όλους. Μετά από μιας τέτοιας έκτασης ύφεση, που προκλήθηκε από την πανδημία, δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα.
Για επιχειρήσεις και επαγγελματίες χρειάζονται νέες ρυθμίσεις για να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και αναπτυξιακή προοπτική ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, που πρέπει να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα.
Για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για όσους δεν εργαστούν φέτος θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη εισοδηματική κάλυψη.
• Αναλάβατε μια σημαντική πρωτοβουλία για συγκεκριμένες αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο που αφορούν στα Δωδεκάνησα. Ποια είναι τα οφέλη αυτής της πρωτοβουλίας για τον τόπο μας;
Είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Παπαθανάση που υιοθέτησε τον πυρήνα αυτών των προτάσεων, οι οποίες θα περάσουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο.
Ουσιαστικά, κ. Αθανασίου, θα αυξηθούν τα ποσοστά ενίσχυσης και επιδότησης του Αναπτυξιακού Νόμου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σήμερα, το Νότιο Αιγαίο έχει ποσοστό ενίσχυσης 40% για μικρές επιχειρήσεις, για μεσαίες επιχειρήσεις το ποσοστό μειώνεται στο 30% και για μεγάλες επιχειρήσεις μειώνεται στο 20%. Το ποσοστό επιδότησης θα αυξηθεί σημαντικά ακόμα και κατά 20% για κάθε κατηγορία και θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τα νησιά μας.
Επίσης, η αύξηση του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις στα 10 εκ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο, η αντικατάσταση του κινήτρου της φοροαπαλλαγής με το κίνητρο της επιδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις και η ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο που προβλέπει επιχορήγηση 100% των επενδυτικών σχεδίων, συνιστούν μεγάλο πλεονέκτημα για τις μικρές επιχειρήσεις στα Δωδεκάνησα.
• Άρα είστε ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη;
Είμαι ικανοποιημένος γιατί έβαλα ένα μεγάλο στόχο και τον πέτυχα. Στον νέο αναπτυξιακό νόμο τα νησιά μας να έχουν μεγαλύτερες και περισσότερες ευκαιρίες, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια.
• Από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών επιχειρείτε να ανοίξετε τη συζήτηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;
Είναι πολύ εύκολο να κάνει κάποιος ευχολόγια, να λέει κούφια λόγια. Με τα ευχολόγια, όμως, δεν θα επιστρέψουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.
Θέλω να λειτουργώ τεκμηριωμένα, κ. Αθανασίου. Συναντήθηκα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, και του ζήτησα στοιχεία για την πορεία των δημοσίων εσόδων μετά την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και για τα δηλωθέντα εισοδήματα στα Δωδεκάνησα. Έτσι, θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου με στοιχεία, θα μπορούμε με επιχειρήματα να πούμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ δεν απέδωσε, όσο περίμεναν κάποιοι στα δημόσια έσοδα, ενώ λειτούργησε και αρνητικά για το ΑΕΠ και τα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα Δωδεκάνησα.
Είναι ώρα να αξιολογηθεί με στοιχεία η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Να δούμε ποιο ήταν μεγαλύτερο: το κόστος ή το όφελος;
Στόχος μου είναι να ανοίξει αυτή η συζήτηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και έχω και ιδέες αλλά και πρωτοβουλίες σε εξέλιξη. Απλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι στην Ευρώπη θέλουν να ακούν επιχειρήματα και στοιχεία.
Μέχρι σήμερα ο ρόλος του κυβερνητικού βουλευτή ήταν ο ρόλος του χειροκροτητή ή του απολογητή της πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι έτσι;
Όχι για μένα δεν είναι έτσι. Ο ρόλος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας είναι να επηρεάζει και να διαμορφώνει την πολιτική της κυβέρνησης προς όφελος των πολιτών της Δωδεκανήσου. Να μην κρύβεται στα δύσκολα, να είναι αληθινός, να διεκδικεί για τον τόπο του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου