Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών. Πολύ λίγα μέτρα έχουν κριθεί αξιόπιστα ώστε να μπορούν να μπουν σε μια συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup. Στείλαμε ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.

Ντάισελμπλουμ: Ελάχιστος ο χρόνος για να συμφωνηθεί παράταση

Στη συνεδρίαση του Eurogroup εξετάσαμε την κατάσταση της Ελλάδας. Δυστυχώς, πολύ λίγη πρόοδος έχει γίνει στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας και δεν υπάρχει ορατότητα για συμφωνία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υπήρχε ευελιξία σε δυο τομείς: πρώτον στο δημοσιονομικό, δεδομένης της κατάστασης στην οικονομία και δεύτερον, στα επιμέρους μέτρα που θα παρουσίαζε η Ελλάδα σε αντικατάσταση άλλων μέτρων που υπήρχαν στο MoU.

Δυστυχώς, τόνισε, πολύ λίγα μέτρα έχουν δοθεί και έχουν κριθεί αξιόπιστα ώστε να μπορούν να μπουν σε μια συμφωνία.

Στείλαμε το ισχυρό μήνυμα στην Αθήνα να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει λίγος χρόνος για να συμφωνηθεί η παράταση. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο, ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστη. Το πρόγραμμα τελειώνει στα τέλη του μήνα. Υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες και μένει πολύ λίγος χρόνος, τόνισε.

Μοσκοβισί: Η μπάλα στο γήπεδο της Αθήνας

Ξέραμε όλοι ότι θα είναι δύσκολη η συζήτηση, είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλάμε πέντε μήνες με την ελληνική κυβέρνηση για να έχουμε μια ισχυρή ελληνική οικονομία. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις. Είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ενωμένο το ευρώ.

Κάναμε κάποια πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τη Ρίγα αλλά τις τελευταίες δυο εβδομάδες βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, υπογράμμισε ο επίτροπος.

Οι προτάσεις που έγιναν από τους θεσμούς είναι εύλογες και προσφέρουν πολύ μικρότερα πλεονάσματα. Περιμέναμε αξιόπιστες εναλλακτικές από την Αθήνα αλλά δεν τις λάβαμε. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας.

Υπάρχει λίγος χρόνος, η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, συνέχισε. Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Συντάσσομαι με τον Γερούν στην αποστολή του μηνύματος.

Στην Κομισιόν είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μέρα και νύχτα για να φτάσουμε σε συμφωνία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά πρέπει να γίνει, κατέληξε ο επίτροπος.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ