Ειδήσεις

Ηρθε η ώρα της αλήθειας: Σήμερα μιλάει ο πολίτης

Είθισται στον απόηχο κάθε προεκλογικής αναμέτρησης να επιχειρείται, με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από τις δημοσκοπήσεις (κρυφές και φανερές), μια πρόβλεψη για την έκβαση των εκλογών στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Οι σημερινές εκλογές είναι οι πρώτες εκλογές, που έως και την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, οι πολίτες απείχαν από συγκεντρώσεις, επισκέψεις στα εκλογικά κέντρα και κάθε άλλου τύπου εκδήλωση της επιλογής τους. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα επιτελεία των παρατάξεων, κάνουν λόγο για τις πιο «βουβές» εκλογές της μεταπολίτευσης.

Στο νησί της Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μια οποιαδήποτε πρόβλεψη, είναι ίσως για πρώτη φορά παρακινδυνευμένη.
Πρόκειται ίσως για τις πιο αστάθμητες και μουδιασμένες εκλογές, των τελευταίων χρόνων. Οι παραδοσιακές ισορροπίες και επιδόσεις έχουν θρυμματιστεί, οι συμμαχίες είναι συνώνυμες με την έκπληξη και το αποτέλεσμα (όπως και τα συμπεράσματα που θα βγουν) μοιάζουν θολά.
Τα κομματικά επιτελεία, που επιδιώκουν να εισπράξουν οφέλη από το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, δεν αποκλείεται να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τα μέλη του επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού ο διχασμός και ο κατακερματισμός της δύναμης της κεντροδεξιάς παράταξης έγινε σε τρία επίπεδα. Η Νέα Δημοκρατία στη Ρόδο τριχοτομήθηκε μεταξύ συγκεκριμένα των στρατοπέδων των κ.κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και Στράτου Καρίκη αλλά και στο στρατόπεδο του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, που κατόρθωσε να συμπεριλάβει στο συνδυασμό του ορισμένα στελέχη, όπως τους κ.κ. Ν. Χαραλάμπη, Στέλλα Αναστασιάδη, Στ. Κυριαζή και Παν. Σακελλαρίου.

Η προχθεσινοβραδυνή μεγαλειώδης προεκλογική κεντρική ομιλία της παράταξης του Χατζή Χατζηευθυμίου αναπτέρωσε το ηθικό των Νεοδημοκρατών, δεν παύει ωστόσο να υπάρχει προβληματισμός εξαιτίας και του μεγάλου ποσοστού των αναποφάσιστων.

Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια είναι, ότι η συγκέντρωση του Χατζή ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο και παλμό που έγινε στη Ρόδο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μένει έτσι να διαπιστωθεί εάν η ψήφος διαμαρτυρίας θα καταλήξει στον κ. Γιώργο Υψηλάντη και αν τελικώς θα υπάρξει η έκπληξη, που πολύ φοβούνται η Νέα Δημοκρατία και ο Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην παράταξη του τελευταίου μάλιστα επικρατεί ανησυχία και για τον πρόσθετο λόγο ότι ο Γιώργος Μάρης, υποψήφιος με τον κ. Χατζηευθυμίου στο δημοτικό διαμέρισμα Καλλιθέας, μετείχε στην προεκλογική μουσικοχορευτική εκδήλωση του κ. Γ. Υψηλάντη στο κέντρο της πόλης, όχι μόνο ως μουσικός αλλά και ως υποψήφιος.

Το ενδεχόμενο να συνεργαστούν στον Β’ γύρο των εκλογών τα δύο στρατόπεδα φαντάζει εφιαλτικό για την παράταξη Χατζηδιάκου, που κατά γενική ομολογία διέπραξε μοιραία λάθη.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν πάντοτε εξόχως αντιπολιτευτικές, αλλά και ευκαιρία για τη λεγόμενη “χαλαρή” ψήφο, που ευνοούσε μικρά κόμματα και ανεξάρτητους συνδυασμούς.
Η συγκυρία, αλλά και η πολεμική κατά του μνημονίου, αναμένεται να εντείνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά ενδεχομένως να τους προσδώσουν και άλλα, πιο πολύπλοκα και πρωτόγνωρα.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η μάχη είναι ομοίως αμφίρροπη και αστάθμητο παράγοντα αποτελεί η υποψηφιότητα του κ. Μπενέτου Σπύρου, που προσελκύει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του (κυρίως “λαϊκού”) ΠΑΣΟΚ – άγνωστο με ποια επιτυχία, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την δεξιά κυρίως της στήριξης των ΑΝΕΛ και του μηχανισμού της βουλευτού Δωδεκανήσου κ. Μίκας Ιατρίδη.

Ο φόβος μιας αποτυχίας του ΠΑΣΟΚ ανάγκασε τον κ. Γ. Μαχαιρίδη να επιχειρήσει τον απογαλακτισμό του από το κόμμα, ενώ ως ανεξάρτητος προβάλλει και ο κ. Γ. Χατζημάρκος. Και οι δύο φοβούνται μια εκτόνωση της οργής των ψηφοφόρων για το μνημόνιο.
Την προεκλογική περίοδο που διανύσαμε ήταν η πρώτη φορά που έγιναν τόσες πολλές δημοσκοπήσεις. Η αξιοπιστία κάθε μιας εξ’ αυτών θα δοκιμαστεί σήμερα στην κάλπη αν και από τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκαν ορισμένες έχουν ήδη απορριφθεί από το εκλογικό σώμα.

Ήταν όμως και η πρώτη φορά που υπήρξαν τόσες πολλές μυστικές δημοσκοπήσεις. Κάθε παραταξιακό επιτελείο είχε να μιλάει και να διαδίδει από μια δύο κατά τα καλά και τα συμφέροντα.
Ο μεγάλος αριθμός των δημοσκοπήσεων οφείλεται και στη «βουβαμάρα» του εκλογικού σώματος.
Δηλαδή, οι υποψήφιοι, μη μπορώντας να βγάλουν συμπεράσματα για τη δυναμική τους, καθώς ο κόσμος εκδήλωνε αδιαφορία, κατέφευγαν στις έρευνες μήπως από αυτές σχηματίσουν εικόνα για τις εκλογικές τάσεις της κοινωνίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου