Ειδήσεις

Νέο μενού στα σχολικά κυλικεία

Από την αναθεώρηση του καταλόγου των τροφίμων που θα πρέπει να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία ξεκινάει η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για την προώθηση της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο εν ισχύι κατάλογος τροφίμων χρονολογείται από το 2013 και συντάχθηκε με τη λογική να περιλαμβάνει τροφές και ομάδες τροφίμων που συνιστώνται πιο συχνά στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, συμβαδίζοντας και με τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής. Είναι ενδεικτικό ότι στην κατηγορία των γλυκισμάτων περιλαμβάνονται το παστέλι και τα μπισκότα ολικής άλεσης, ενώ τα «σχολικά» σάντουιτς μπορούν να περιλαμβάνουν τυρί, λαχανικά, πάστα ελιάς ή ελιές και από λιπαρές ουσίες μόνο ελαιόλαδο. Σήμερα, οι ειδικοί επιστήμονες της νέας Εθνικής Επιτροπής Διατροφής έχουν κληθεί να επανεξετάσουν τα περιεχόμενα του καταλόγου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις για τη διατροφή των παιδιών.

«Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε στο πλαίσιο της προαγωγής της υγιεινής διατροφής στις μικρές ηλικίες», αναφέρει στην «Κ» η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και μέλος της Επιτροπής, Βασιλική Μπενέτου και συνεχίζει, «το σχολικό περιβάλλον πρέπει να είναι ένας χώρος που θα προσφέρει υγιεινές επιλογές. Να βοηθήσει τα παιδιά να κάνουν υγιεινές επιλογές για τη διατροφή τους». Η ίδια αναφέρεται και στο θέμα του ελέγχου, σημειώνοντας ότι άλλο είναι να υπάρχει κατάλογος και άλλο να τηρείται από τα κυλικεία. «Πιθανόν να χρειαστεί μία εντατικοποίηση των ελέγχων», σημειώνει.

Ο κατάλογος των σχολικών κυλικείων αποφασίστηκε να είναι το πρώτο θέμα για το οποίο θα γνωμοδοτήσει προς το υπουργείο Υγείας η νέα επιτροπή κατά την προχθεσινή εναρκτήρια συνεδρίασή της, υπό την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, ΕΚΠΑ, Ανδρονίκη Νάτσα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, «η επιτροπή συζήτησε την ανάγκη θέσπισης επιστημονικά τεκμηριωμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, προκειμένου τα τρόφιμα όχι μόνο να είναι ασφαλή, αλλά και να προάγουν την υγεία.

Τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζουν αφενός τη σημασία του κυλικείου ως αναπόσπαστη μονάδα του σχολικού περιβάλλοντος και αφετέρου την καίρια συμβολή του ως περιβάλλον διατροφικής εκπαίδευσης των μαθητών και των οικογενειών τους. Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα δράσεων που θα συμβάλλουν στη μεγαλύτερη αποδοχή των προϊόντων αυτών από τη σχολική κοινότητα ώστε η υγιεινή επιλογή να είναι η αυτόματη επιλογή».

Η παρέμβαση γίνεται σε μία εποχή που η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως νόσημα και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Στη χώρα μας τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλά και τέσσερα στα δέκα παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Υγείας, το 37,5% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 14 ετών είναι υπέρβαρα ή/και παχύσαρκα.

Στις ηλικίες 0 έως 5 ετών το ποσοστό είναι 13,9% και στις ηλικίες 5 έως 7 ετών 43%. Αντίστοιχα ποσοστά καταγράφονται και σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (έρευνα COSI για το 2018-2020 που περιλαμβάνει 33 χώρες) σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα το 42,1% των παιδιών ηλικίας 7 ετών και το 44,7% των παιδιών ηλικίας 9 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου