ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Αυτόφωρο» για Airbnb

news room 1 λεπτό ανάγνωση
κατοικια

Μη­χα­νι­σμό… αυ­το­φώ­ρου έχει στή­σει η Εφο­ρία για να «συλ­λά­βει» φο­ρο­λο­γού­με­νους που, ενώ μι­σθώ­νουν κα­τοι­κί­ες μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας Airbnb, δεν δη­λώ­νουν τα ενοί­κια στη φο­ρο­λο­γι­κή τους δή­λω­ση. Ήδη σε πι­λο­τι­κή λει­τουρ­γία του μη­χα­νι­σμού εντο­πί­στη­καν οι πρώ­τοι ιδιο­κτή­τες που ενοι­κί­α­ζαν ακί­νη­τα μέσω της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας δια­μοι­ρα­σμού, από τους οποί­ους οι πε­ρισ­σό­τε­ροι έσπευ­σαν εθε­λο­ντι­κώς να δη­λώ­σουν τρο­πο­ποι­η­τι­κές φο­ρο­λο­γι­κές δη­λώ­σεις τα ενοί­κια που είχαν ει­σπρά­ξει πλη­ρώ­νο­ντας τον φόρο ει­σο­δή­μα­τος.

 Στους σχε­δια­σμούς της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δη­μο­σί­ων Εσό­δων είναι οι έλεγ­χοι να εντα­θούν και να επε­κτα­θούν με τη χρήση όλων των δια­θέ­σι­μων δε­δο­μέ­νων και πλη­ρο­φο­ριών.

Η ΑΑΔΕ ξε­κί­νη­σε τους ελέγ­χους για τις μι­σθώ­σεις ακι­νή­των μέσω Airbnb το 2017, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη μέ­θο­δο της προ­σποί­η­σης του εν­δια­φε­ρό­με­νου πε­λά­τη.

Αρ­χι­κά εντό­πι­σε μέσω της πλατ­φόρ­μας του Δια­δι­κτύ­ου προ­σφε­ρό­με­να ακί­νη­τα προς ενοι­κί­α­ση, κυ­ρί­ως στην πε­ριο­χή της Αθή­νας αλλά και σε δη­μο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς και ανα­ζή­τη­σε τη δια­θε­σι­μό­τη­τα.

Στη συ­νέ­χεια από τα ανα­γρα­φό­με­να στοι­χεία στην online ανάρ­τη­ση εντό­πι­σε τους ιδιο­κτή­τες.

Για τους 55 από αυ­τούς τους ιδιο­κτή­τες υπήρ­χαν έντο­νες εν­δεί­ξεις ότι δεν δή­λω­ναν τα ει­σο­δή­μα­τα από τα ακί­νη­τα. Το επό­με­νο βήμα ήταν να κα­λέ­σουν οι ελεγ­κτές τη­λε­φω­νι­κά τους ιδιο­κτή­τες και να τους ενη­με­ρώ­σουν ότι έχουν εντο­πι­στεί ως πι­θα­νοί στό­χοι ελέγ­χου για μη δή­λω­ση ει­σο­δη­μά­των από εκ­μί­σθω­ση ακι­νή­των.

Το απο­τέ­λε­σμα; Οι 39 από τους 55 ιδιο­κτή­τες προ­χώ­ρη­σαν οι­κειο­θε­λώς στην υπο­βο­λή τρο­πο­ποι­η­τι­κών δη­λώ­σε­ων φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος, δη­λώ­νο­ντας πρό­σθε­το ει­σό­δη­μα από ακί­νη­τα ύψους 920.000 ευρώ, με τον πρό­σθε­το φόρο να ξε­περ­νά τις 200.000 ευρώ.

Με βάση όσα προ­βλέ­πο­νται στη φο­ρο­λο­γι­κή νο­μο­θε­σία, το ει­σό­δη­μα από τις βρα­χυ­χρό­νιες μι­σθώ­σεις ακι­νή­των φο­ρο­λο­γεί­ται ως ει­σό­δη­μα από ακί­νη­τα και ο φόρος κυ­μαί­νε­ται σε πο­σο­στό από 15% έως 45% ανά­λο­γα με το ύψος του ει­σο­δή­μα­τος, πλέον της ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: Έθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.