Τοπικές Ειδήσεις

Δασικοί χάρτες, Δωδεκάνησα: Λεηλασία περιουσιών σε καιρό ειρήνης!!

Σε αναβρασμό παραμένουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι ανησυχούν ότι η λαίλαπα του κορωνοϊού θα αποτελέσει «άλλοθι» για να καθυστερήσει η επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που ανέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Οι δασικοί χάρτες «πρασίνισαν» τα νησιά της Δωδεκανήσου αλλά… έκαψαν εκατοντάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι από την μια στιγμή στην άλλη είδαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις. Οικόπεδα, καλλιέργειες, βοσκοτόπια, ελαιώνες, ακόμα και παραλιακές εκτάσεις εμφανίζονται ως δάση και η μεγάλη ανησυχία πλέον έγκειται στο αν και με ποιον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους!
Δεκάδες ιδιοκτήτες από τη Ρόδο και τα άλλα νησιά, σε επικοινωνία τους με την «δημοκρατική» ζητούν να μην ξεχαστεί το θέμα και να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις των τοπικών φορέων και των βουλευτών μέχρι να φανεί φως στην άκρη του τούνελ, διαφορετικά όπως λένε οι δασικοί χάρτες θα αποτελέσουν αιτία για λεηλασία περιουσιών εν καιρώ ειρήνης!
Στα Δωδεκάνησα, τεράστιες χορτολιβαδικές εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες που είναι δηλωμένες, φορολογούνται και περνούν από γενιά σε γενιά. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες στα Δωδεκάνησα είναι επιβεβλημένες και τα χρονικά περιθώρια στενά γεγονός που έχει θορυβήσει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το οποίο τείνει να καταστεί ανεξέλεγκτο.
Επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκτάσεων σε Πάτμο και Σύμη (περίπου το 90%) χαρακτηρίζονται δασικές, το ίδιο ισχύει και για την Αστυπάλαια, αλλά και για την Τήλο. Για τους δασικούς χάρτες της Καρπάθου και της Κάσου ελήφθησαν υπόψη αεροφωτογραφίες των ετών 1960, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλα στοιχεία. Εκτάσεις που μέχρι την αρχή της δεκαετίας του ’60 καλλιεργούνταν, και στις οποίες υπάρχουν τεκμήρια γι’ αυτό, χαρακτηρίζονται δασικές, υπάρχουν λανθασμένες καταγραφές στα όρια των οικισμών, ενώ εγκαταλελειμμένοι αγροί με λίγα φρύγανα θεωρούνται δασικές εκτάσεις.

Παράλληλα, παραλιακές εκτάσεις του Δημοσίου σε Ρόδο και Κω χαρακτηρίζονται δασικές ενώ είναι χορτολιβαδικές! Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται κάθε προοπτική τουριστικής αξιοποίησής τους από το Δημόσιο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολλών συμπολιτών μας που έμειναν με τις… άδειες οικοδομής στο χέρι, αφού ενώ είχαν ακολουθήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και κατέβαλαν τα ανάλογα έξοδα που ανέρχονται σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, ένα βήμα πριν την έναρξη των εργασιών ενημερώθηκαν ότι τελικά οι εκτάσεις οι οποίες οποία έχουν όλες τις άδειες… είναι δάση!
Τα όσα διαλαμβάνονται καθημερινά αν δεν ήταν για κλάματα θα ήταν σίγουρα για γέλια, γι αυτό και πλέον οι πολίτες ζητούν ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα τους βγάλουν από τη δύσκολη θέση στην οποία τους έβαλε το ίδιο το κράτος και τώρα τους καλεί να βγάλουν οι ίδιοι τα κάστανα από τη φωτιά καλώντας τους να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!
Οι πολίτες της Δωδεκανήσου έχουν έναν ακόμα πρόσθετο λόγο να ανησυχούν καθώς καλούνται μεν όπως και οι ιδιοκτήτες στην υπόλοιπη χώρα να καταθέτουν τις αντιρρήσεις τους, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν ως τις αρχές Ιουνίου όμως τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κτηματολογίου αποτελούν για τους Δωδεκανήσιους ακόμα ένα βραχνά…
Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες, η οποία εκπνέει στις 14 Ιουνίου, και επιπλέον να βρεθεί τρόπος ώστε οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων να λειτουργούν ταχύτερα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Farmakidis Nikolaos    19.03.2021 10:29

    Αν αυτό γίνονταν επί Τουρκοκρατίας ή Ιταλοκρατίας θα ήταν αιτία επανάστασης.
    Νίκος Φαρμακίδης

Σχολιασμός άρθρου