Ειδήσεις

Βρυξέλλες: Θέτουν ζήτημα ΕΣΠΑ και ερωτηματικά για τις εκταμιεύσεις

«Ζήτημα ΕΣΠΑ» θέτουν οι Βρυξέλλες, καθώς, μεταξύ άλλων, καταγράφεται σωρεία ερωτημάτων από τις κοινοτικές υπηρεσίες για συγκεκριμένους φακέλους έργων, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για τη νέα διαχειριστική δομή του ΕΣΠΑ, όπως προβλέπεται από το «νόμο Σκρέκα» που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη δημοσιονομικά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια εξαντλήθηκε η δημοσιονομική διευκόλυνση -πληρωμές top up 95% της κοινοτικής συνδρομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων- που προσέφεραν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προς τους τότε δημόσιους προϋπολογισμούς» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας τονίζει ότι «οι πληρωμές του ΕΣΠΑ δεν έχουν “παγώσει”», αλλά αντίθετα έχει δοθεί «άμεση προτεραιότητα και έχουν υπογραφεί κατανομές πληρωμών ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ενίσχυση της αγοράς».

Σημειωτέον ότι οι κατανομές πληρωμών αποτελούν διοικητική διαδικασία εγγραφής κονδυλίων και δεν συνεπάγονται αυτομάτως εκταμίευση των χρημάτων, καθώς αυτό εξαρτάται από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάλογα με την ταυτότητα του δικαιούχου φορέα. Έτσι, το πραγματικό ποσόν των εκταμιεύσεων δεν διευκρινίζεται.

«Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα “πάγωμα”, αλλά υλοποιούνται οι χρηματορροές που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» τονίζει και παραπέμπει σε δήλωση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνου Καρβούνη προς το ΑΠΕ ότι «από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπάρχουν διακοπές, αναστολές ή οποιοδήποτε είδος “παγώματος” πληρωμών για την Ελλάδα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2015 αναμενόταν στην οικονομία εμπροσθοβαρής «ένεση» ύψους 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 3 δισ. ευρώ από τα προγράμματα – γέφυρες.

Νεότερες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει «ζήτημα ΕΣΠΑ», καθώς, μεταξύ άλλων, καταγράφεται σωρεία ερωτημάτων από τις κοινοτικές υπηρεσίες για συγκεκριμένους φακέλους έργων, αλλά και έντονη δυσαρέσκεια για τη νέα διαχειριστική δομή του ΕΣΠΑ, όπως προβλέπεται από το «νόμο Σκρέκα» που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο.

Έτσι, το «μπλόκο» στο πρόγραμμα γίνεται de facto δια της κωλυσιεργίας στις αποφάσεις έγκρισης, δίχως άλλες σχετικές διοικητικές διαδικασίες ή αποφάσεις.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομίας αποφεύγει να σχολιάσει την μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ, που έγινε κατ’ ανάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και η οποία αποκαλύπτει ότι στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 η πρόσβαση στο ΕΣΠΑ θα τελεί υπό την προϋπόθεση τήρησης των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ και, ως εκ τούτου, των δεσμεύσεων του μνημονίου.

«Δεν έχει προκύψει κάποιο νεότερο στοιχείο» αναφέρει, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την μελέτη, που είναι επικαλείται τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου