Ειδήσεις

Ανθεί στην Ελλάδα της λιτότητας η «μαύρη αγορά» της αποκλειστικής νοσοκόμας

«Πόλεμος» από τη διεύρυνση της δεξαμενής των αποκλειστικών στο ΕΣΥ, μεταξύ των αποκλειστικών του Εθνικού Μητρώου και εκείνων από τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας – Μήλο της έριδος το ποσό του μισού δισ. ευρώ που διακινείται στους θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων κάθε χρόνο για τη Φροντίδα των ασθενών από τους συγγενείς τους

Μια «πίτα», κάτι παραπάνω από «χορταστική», ύψους τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, διεκδικούν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας οι νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες, ενώ  σημαντικό ποσό διακινείται και στο «αχαρτογράφητο» πεδίο των παράνομων, συνήθως αλλοδαπών, νοσοκόμων.

 Η ελληνική πατέντα με τις περίφημες αποκλειστικές, ιδιωτικές δηλαδή νοσοκόμες που πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια κυρίως νοσοκομεία, συμπληρώνει εφέτος τέσσερις δεκαετίες αλλά ως φαίνεται θα κυριαρχεί επί μακρόν στο σύστημα δημόσιας Υγείας.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό εντείνουν συνεχώς το φαινόμενο της «άλωσης» των νοσοκομείων από τις αποκλειστικές -ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το ίδιο το υπουργείο Υγείας επιχειρεί εσχάτως να θέσει κανόνες σε αυτήν την συχνά «μαύρη αγορά» που εντοπίζεται μέσα στις Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με το πλαίσιο που ισχύει σημερα, οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν αποκλειστική νοσοκόμα είτε από το εθνικό μητρώο αποκλειστικών είτε από τον ονομαστικό κατάλογο αποκλειστικών που τηρεί κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.

Μέχρι και πριν απο λίγους μήνες, η αναζήτηση αποκλειστικής γινόταν απο μία λίστα αποκλειστικών νοσοκόμων, οι οποίες καλούνταν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας όταν δεν επαρκούσαν οι πλήρους απασχόλησης νοσηλεύτριες του νοσοκομείου, δηλαδή σε μόνιμη βάση…

Τη συγκεκριμένη λίστα προσδιόρισε και οριοθέτησε για πρώτη φορα ο υπουργος Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, βάζοντας προδιαγραφές οπως την άδεια άσκησης επαγγέλματος και την άδεια εργασίας και παραμονής για τους αλλοδαπούς, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων που εντοπίζονταν κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία σε καθε έλεγχο. Σημειώνεται ότι η παρανομία αφορά συνήθως και στην ανύπαρκτη ή πλαστή άδεια επαγγέλματος και στη διαμονή τους στην Ελλάδα.

Μητρώο αποκλειστικών και στα Γραφεία ευρέσεως εργασίας

Με απόφαση του ο προηγουμενος υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, ωστόσο, διεύρυνε τη δεξαμενή των αποκλειστικών στο ΕΣΥ, ορίζοντας ότι η αναζήτηση αποκλειστικής μπορει να γίνει και μέσω των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. Απόφαση που πυροδότησε έναν υπόγειο πόλεμο μεταξύ των αποκλειστικών του Εθνικού Μητρώου και εκείνων απο τα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας.

Μήλο της έριδος το ποσό του μισού δισ. ευρώ που διακινείται στους θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων καθε χρόνο για τη Φροντίδα των ασθενών από τους συγγενείς τους. Το κόστος απασχόλησης αποκλειστικής νοσοκόμας εξαρτάται από τις τριετίες εργασίας της και τα ένσημα της,  καθώς επίσης από το αν είναι μέρα, νύχτα ή αργία. Έτσι, για παράδειγμα, οι μικτές αποδοχές εργασίας αποκλειστικής νοσοκόμας που ανήκει στην πρώτη κλίμακα είναι 45,78 ευρώ (για πρωινή βάρδια), 80,11 ευρώ (για αργία) και 57,22 ευρώ ( για νυχτερινή εκτός Σαββατοκύριακου).

«Πόλεμος» στο χώρο των αποκλειστικών με «θύματα» τους ασθενείς που…πληρώνουν

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη» κ. Αθανάσιος Βασιλάκης, θεωρεί ότι η τελευταία εγκύκλιος του πρώην υπουργού Υγείας κ. Βορίδη “άνοιξε την πόρτα στα δουλεμπορικά γραφεία τα οποία εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους παίρνοντάς τους πολλά χρήματα για την εργασία τους”, ενώ την ίδια στιγμή “έχει ελαστικοποιήσει επικίνδυνα τις προδιαγραφές των αποκλειστικών νοσοκομων” όπως επισημαίνει.

Συμφωνα με καταγγελίες ασθενών και συγγενών τους, υπάρχουν περιπτώσεις που τα γραφεία ευρέσεως εργασίας παίρνουν, παρανομως φυσικά, χρήματα από τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία για να τους στείλουν σε δουλειές. H ταρίφα που ζητούν τα γραφεία ευρέσεως εργασίας από τις παράνομα εργαζόμενες αποκλειστικές που είναι εκτός της παραπάνω λίστας (μητρώου) του νοσοκομείου φέρεται να κυμαίνεται απο 20 έως 30 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι αποκλειστικές μέσω γραφείων πληρώνονται απο τον ασθενή με  το ποσό των 50 ευρώ  για 12 ώρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιος Σύλλογος των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.) κ. Αθανασιος Κοτταρας υποστηρίζει ότι “η υπουργική απόφαση  όχι μόνο δεν ελαστικοποιεί τον έλεγχο διάθεσης των αποκλειστικών νοσοκόμων αλλά θέτει το θέμα για την αναζήτηση των αποκλειστικών νοσοκόμων στη σωστή του βάση παρέχοντας τα εχέγγυα για ασφαλή τρόπο αναζήτησης των νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων, εγγεγραμμένων στο εθνικό μητρώο, από τους ασθενείς οι οποίοι είναι οι εργοδότες και σαν εργοδότες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το άτομο που ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες.”

protothema.gr
 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου