Ειδήσεις

Βουλή – Μετωπική με φόντο τον προϋπολογισμό – Οι στοχεύσεις Μητσοτάκη, Τσίπρα

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ολοκληρώνεται απόψε η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2023. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη νέα αντιπαράθεση των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, στη σκιά των δύο υποθέσεων, παρακολουθήσεις και σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχουν εκρηκτικό αποτύπωμα στην άτυπου προεκλογικού χαρακτήρα εσωτερική πολιτική ατζέντα, όπως επιβεβαίωσε όλες αυτές τις ημέρες η εικόνα της εθνικής αντιπροσωπείας στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής.

Τι θα πουν Μητσοτάκης – Τσίπρας
Όπως έγραφε η «Κ» σε χθεσινό της ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε τρεις άξονες: πρώτον, όσον αφορά το θέμα της συζήτησης, τον προϋπολογισμό, αναμένεται να κάνει μια συνολική αναφορά στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023. Ο πρωθυπουργός θα εντάξει την επιχειρηματολογία του στο ευρύτερο πλαίσιο που προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως από το 3,1% το 2022 στο 2,2% το 2023 και της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 3,3% στο 0,5%, αντίστοιχα. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει πως η ελληνική οικονομία έχει αντέξει και θα συνεχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο. Παράλληλα θα αναδείξει τις πολιτικές της κυβέρνησης σε όλη τη διάρκεια της θητείας της, αφενός στηρίζοντας τους πιο αδύναμους και τη μικρή επιχειρηματικότητα και αφετέρου δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη που δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει πως η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί, αλλά χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Με βάση τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός χτίζει και το αφήγημα της ανάγκης για σταθερότητα και αυτοδυναμία μετά τις εκλογές.

Ο δεύτερος και ο τρίτος άξονας όπου αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός αφορά το πολιτικό πλαίσιο όπως διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το Qatargate αλλά και την υπόθεση των υποκλοπών, που δεν φεύγει από την πολιτική ατζέντα εδώ και πέντε μήνες. Η υπόθεση Καϊλή, όπως έχει διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα, απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έχει επαναφέρει διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος με «πολεμικές» ανακοινώσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είναι βέβαιο πως θα αναφερθεί στο θέμα που συνταράσσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα επαναλάβει πως η κ. Καϊλή είναι εδώ και 20 χρόνια σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ και η στάση του κ. Ανδρουλάκη να τη «χρεώσει» στη Ν.Δ. είναι προκλητική. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός θα διαχωρίσει την ηγεσία από τους ψηφοφόρους του κόμματος, καθώς η στρατηγική της Ν.Δ. είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, είναι σίγουρο πως θα αναφερθεί και στο θέμα των υποκλοπών που θα αποτελέσει αναπόφευκτα και τον τρίτο άξονα, καθώς πρόκειται για το θέμα που θα κυριαρχήσει από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει όσα έχει ήδη πει, δηλαδή τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνησή του ώστε να θωρακιστεί με ένα νέο πλαίσιο η ΕΥΠ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται με έναν διττό στόχο. Το ευρύ αντιπολιτευτικό πεδίο για «σκληρό ροκ» με το Qatargate, την Εύα Καϊλή και τις παρακολουθήσεις δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Από τη στιγμή που στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να πιέζεται από τις εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά.

Μια υπόθεση υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να έχει συμμετοχή μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που ανήκε στην ομάδα των σοσιαλιστών, αλλά στήριζε, όπως υποστηρίζεται, τη σημερινή πλειοψηφία, είναι η «μαγιά» πάνω στην οποία θα οικοδομήσει την επίθεσή του προς την πλειοψηφία.

Αναμένεται να αναφερθεί στην απονομή δικαιοσύνης και την καθυστέρηση με την οποία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες στην Ελλάδα σε σχέση με το Βέλγιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπου δεν έχουν αναζητηθεί έως τώρα αποδείξεις στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν υπάρχει δικαίωμα δευτερολογίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στην ομιλία του να «μοιράσει» όλα τα ζητήματα της οικονομίας. Θα αποτελεί το κυρίως «μενού», καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να πιστεύουν πως το κοκτέιλ της ακρίβειας το Μαξίμου δεν το αντιμετωπίζει με τις σωστές πολιτικές.

Η νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιουργείται, η συγκέντρωση του πλούτου από τις τράπεζες, τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα, η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας, η ακρίβεια στα αγαθά πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα θα βρεθούν στην αιχμή της τοποθέτησης του τέως πρωθυπουργού.

Αναμένεται επίσης να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα που στοχεύει αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στο αντιπαραθετικό πρόγραμμα του κόμματός του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

• Ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, με επιβολή πραγματικού πλαφόν στην τιμή, αλλά και στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

• Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και απόδοση στους συνταξιούχους αυτών που δικαιούνται: τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη.

• Ακύρωση αντικοινωνικών νόμων, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι έως χθες το βράδυ τα εθνικά θέματα έμειναν εκτός πεδίου συγκρούσεων, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το Κοινοβούλιο «πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει τα εθνικά κεκτημένα, μακριά από μικροκομματικούς υπολογισμούς». Και αφού υπογράμμισε ότι «πάντα πληρώσαμε πολύ ακριβά» τον διχασμό «για θέματα εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε την ανάγκη «να έχουμε σύμπνοια στις μεγάλες εθνικές επιλογές». Στο ίδιο μήκος κύματος, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Το 2023 θα είναι ένας δύσκολος χρόνος για τα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, και θα χρειαστεί η εθνική αντιπροσωπεία να είναι μια γροθιά».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παν. Πικραμμένος έλεγε, επίσης, ότι «σε περιόδους κρίσεων πρέπει να παραμερίζουμε το κομματικό συμφέρον και τις κομματικές διενέξεις και να προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον».

Πολεμικό κλίμα μεταξύ υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Σήμερα οι ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Αμέσως μετά ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων (ο έτερος είναι ο κ. Π. Σκουρλέτης) του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Ραγκούσης, εξαπέλυε επίθεση προσωπικά στον κ. Πικραμμένο για το θέμα των υποκλοπών. Στο στόχαστρο των δύο εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν συγκεκριμένα οι υπουργοί Κ. Πιερρακάκης, Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης, Ι. Οικονόμου και Π. Θεοδωρικάκος. Στους δύο τελευταίους, μάλιστα, οι κ. Ραγκούσης και Σκουρλέτης καταλόγισαν ότι έκαναν χρήση εκφράσεων («θολοκουλτουριάρηδες» και «τραμπουκισμοί») που παραπέμπουν σε χρυσαυγίτικα χαρακτηριστικά. «Απαξιώ να σχολιάσω αυτό το θλιβερό ξέσπασμα», σχολίασε ο κ. Θεοδωρικάκος τη μομφή από τον κ. Σκουρλέτη. Εντονότατες αντιδράσεις από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε, εξάλλου, η επιλογή της πλειοψηφίας να επιχειρήσει σύγκριση των πολιτικών επιλογών της σημερινής και της υπό τον κ. Τσίπρα προηγούμενης κυβέρνησης.

«Σε ξένο αχυρώνα»
Απέναντι σε αυτή την εικόνα, τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν λόγο για «ανούσια μονομαχία». Ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε κάποια στιγμή: «Ερχεται στο μυαλό μας μια λαϊκή παροιμία “δύο συμπαθή τετράποδα μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα”». Εως χθες το βράδυ, μοναδική νησίδα ευπρεπούς κοινοβουλευτικής συζήτησης για ουσιαστικά οικονομικά ζητήματα διαμορφώθηκε από τον διάλογο που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Δραγασάκης.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου